Dr. Elena Manea
Nutritionist
Stresul este, in ziua de azi, un factor important care ne influenteaza viata. Peste tot, acasa, la serviciu, in relatiile personale si chiar la bucatarie, prin mancarea nesanatoasa pe care o consumam, stresul isi face aparitia.
Totusi, vestea cea buna este ca puteti sa contracarati stresul. Alegerile alimentare corecte pot ajuta mult organismul sa-si sporeasca rezistenta la stres. Cand suntem stresati, in loc sa mancam tot felul de alimente nesanatoase, putem sa alegem alimente destresante, care sa ne linisteasca organismul.
In cele ce urmeaza vom prezenta o serie de alimente care sunt extrem de benefice pentru reducerea stresului:
1. Telina contine o serie de compusi care scad concentratia de hormoni ai stresului. Trebuie explicat ca acesti hormoni provoaca vasoconstrictie asupra vaselor sangvine. Compusii din telina fac ca vasele sa se dilate si scad tensiunea arteriala, actionand astfel impotriva acestor hormoni ai stresului. De asemenea, telina contine o serie de substante care linistesc organismul si sistemul nervos. Astfel, o tulpina de telina consumata inainte de culcare va poate oferi un somn linistit.
2. Varza este o foarte buna sursa de vitamine antioxidante care alunga stresul, precum vitamina A, C si E. Acestea lupta impotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi eliberati in organism de catre hormonii de stres.
3. Orezul brun contine carbohidrati cu absorbtie lenta, care declanseaza in organism eliberarea de serotonina si norepinefrina, care va ajuta sa faceti fata mai bine stresului imbunatatindu-va dispozitia si energia.
4. Fructele de padure cum sunt murele, zmeura si chiar capsunile ajuta la indepartarea stresului prin cresterea nivelului de magneziu si vitamina C din organism. Scaderea acestora slabeste sistemul imunitar si provoaca o stare generala de stres si epuizare.
5. Semintele de susan reduc stresul prin compozitia sa bogata in zinc. Zincul imbunatateste metabolismul acizilor grasi si producerea de serotonina care au un rol important in reducerea stresului.
6. Usturoiul contine o substanta detoxifianta numita alicina, care ajuta la disparitia starilor de epuizare fizica si psihica, are proprietati antivirale si antifungice, scade colesterolul si tensiunea arteriala asociata cu stresul si ajuta la cresterea bunei dispozitii.
7. Semintele de floarea-soarelui contin potasiu, complexul de vitamine B12 (mai ales B6 si acid pantotenic) si zinc, substante a caror nivel scade mult in timpul perioadelor de stres.
8. Sparanghelul contine multe elemente regeneratoare pentru ficat, rinichi, piele, ligamente, oase si pentru formarea invelisului globulelor rosii, toate acestea avand efect pozitiv asupra bunei functionari a organismului si asupra puterii acestuia de a face fata stresului.
9. Migdalele sunt foarte bogate in magneziu, element ce ajuta la metabolizarea acizilor grasi esentiali. Consumul de migdale reduce starile de tensiune, anxietate, irascibilitate si insomnie tocmai prin aportul de magneziu.
10. Algele au efect energizant asupra ficatului si faciliteaza eliminarea toxinelor, scazand astfel nivelul de stres din organism. Algele contin toate substantele nutritive cunoscute, inclusiv pe acelea care au efect pozitiv asupra sistemului nervos. Ele contin 60% proteine plus aminoacizi esentiali din care se obtin hormonii care creeaza starea de bine a organismului, serotonina si norepinefrina.
11. Castravetii au efect calmant asupra sangelui si ficatului. Cand ficatul este hranit adecvat si nu este suprasolicitat, acesta ajuta la echilibrarea hormonala, creste buna dispozitie si elimina stresul.
12. Fructele de avocado contin 14 minerale, toate avand rol in reglarea functiilor organismului. Concentratia mare de fier si cupru ajuta la regenerarea globulelor rosii si prevenirea anemiei, una din cele mai des intalnite cauze ale incapacitatii de a face fata stresului.
Foarte multe ceaiuri contin substante naturale care hranesc sistemul nervos central si cel endocrin. Ele sunt foarte eficace pentru ameliorarea simptomelor stresului. Dintre aceste ceaiuri enumeram ceaiul de musetel, lemn dulce, roinita, valeriana, gura-lupului sau floarea-patimilor. Ele se pot obtine din florile, frunzele, tulpinile, radacinile sau semintele acestor plante.
In perioadele de stres, concentratiile multor elemente nutritive din organism scad brusc. De aceea, este necesar in aceste perioade sa suplimentam aportul lor:
- vitamina C - 1.000-2.000 mg, de preferat cu continut de flavonoide pentru protectie extinsa
- magneziu - 300 mg, calciu 200 mg, zinc 30 mg
- vitamina - B5 500 mg, vitamina E 200 U.I.
- B complex - cate 75 mg din fiecare vitamina B
- betacaroten - 25.000 U.I.
Un efect excelent in fortifierea organismului si cresterea rezistentei la stres il au si plantele medicinale. Iata cateva dintre acestea:
- Planta unghia-gaii (Astragalus Glycyphyllus) ajuta sistemul imunitar si creste capacitatea de adaptare a organismului la stres. Se recomanda 500 mg o data sau de doua ori pe zi.
- Radacina de lemn dulce este cea mai eficienta in reglarea productiei de cortizol si in acelasi timp contribuie la relaxarea si refacerea glandelor suprarenale, actionand impotriva eliberarii hormonilor de stres. Mod de preparare: macerat jumatate de lingurita la 200 ml de apa. Se beau 200 ml de macerat in cursul zilei.
- Ginsengul siberian si ginsengul chinezesc imbunatatesc tonusul si functiunea glandelor suprarenale, ajutand la echilibrarea secretiilor hormonale, implicit a hormonilor de stres. Foarte multe studii efectuate de specialisti dovedesc ca ginsengul reprezinta o foarte buna protectie impotriva efectelor stresului fizic si mental. Atentie: Nu folositi ginseng chinezesc (panax) daca aveti tensiunea crescuta.
Sursa: Revista Tratamente naturiste
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.