Ejaculare

La barbat, emisie de sperma prin uretra in momentul orgasmului. ejacularea este un reflex provocat prin stimularile ritmate ale penisului in timpul raporturilor sexuale sau al masturbarii. In momentul ejacularii, sperma este evacuata in uretra prostatica, apoi proiectata in exterior datorita contractiilor muschilor perineului. In timpul acestei proiectari, colul vezical situat la iesirea din vezica este inchis, impiedicand atat ca ejaculatul sa sufere un reflux catre vezica, cat si ca urina sa se amestece cu sperma.

Patologie
- anejacularea se caracterizeaza prin absenta spermei in timpul ejacularii. Ea survine cel mai des ca urmare a tratamentului unor cancere.
- Ejacularea dureroasa este insotita de dureri uretrale, perineale sau anale. Ea este, in principal, consecinta unei infectii a prostatei.
- ejacularea precoce sau ejacularea prematura se produce chiar la inceputul penetrarii, ori chiar si inaintea acesteia Ea este cel mai frecvent provocata de o stare de anxietate sau de teama de a nu putea obtine un raport sexual satisfacator. Prescrierea de anxiolitice asociata cu o psihoterapie poate remedia aceasta.
- ejacularea retrograda sau ejacularea "uscata" se produce atunci cand sperma, in loc sa fie proiectata in exterior, refuleaza catre vezica. ejacularea retrograda survine atunci cand colul vezicii ramane deschis in permanenta, ca de exemplu dupa ablatia chirurgicala sau endoscopica a unui adenom de prostata. Ea antreneaza o sterilitate.
- Ejacularea sangeranda sau hemospermia, caracterizata prin prezenta sangelui proaspat (rosu) sau vechi (brun) in sperma, este in majoritatea cazurilor benigna. Ea poate totusi sa fie cauzata de o infectie sau de o tumora a prostatei, care necesita atunci sa fie tratata.

Citeste si despre:

Ejacularea prematura Ejacularea prematura, intarziata, retrograda, anejacularea Ejaculare precoce Ejacularea precoce – cauze si mecanismele de producere Ejacularea prematura - cauze, optiuni terapeutice, prevenire Tratamente psihologice pentru ejacularea prematura Ejacularea precoce - cauze, stadii si factori de risc Ejacularea prematura - cauze psihologice Exercitii Kegel pentru ejacularea prematura Optiuni terapeutice pentru ejacularea prematura