Infertilitatea masculina

Actualizat: 23 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Desi sunt inca multe persoane care privesc in continuare fertilitatea ca pe o problema „strict feminina”, in pana la 50% din cazuri infertilitatea implica si afectarea partenerului de sex masculin. Infertilitatea masculina poate constitui uneori singurul motiv pentru care un cuplu nu poate concepe o sarcina sau se poate adauga la seria de motive asociate ale partenerei, ceea ce creeaza complexitatea unei infertilitati de cuplu

Asadar este primordial ca si barbatii sa fie testati in privinta fertilitatii asa cum sunt testate si femeile. Este de asemenea important ca barbatii sa fie testati devreme referitor la algoritmul de diagnostic al infertilitatii de cuplu. Desi majoritatea barbatilor ar dori sa evite aceste teste datorita jenei create de procedura in sine, testarea initiala a barbatului poate scuti partenera de un sir lung de investigatii complexe si costisitoare. Acest lucru reprezinta o modalitate optima de a diagnostica rapid potentialele probleme.

Testarea fertilitatii

Primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa va prezentati la un medic, in mod obisnuit la un urolog. Dupa efectuarea examenului clinic, medicul va va recomanda cel mai probabil o spermograma (analiza a spermei), analiza care va evidentia calitatea si cantitatea spermatozoizilor din sperma. Si intr-adevar, va trebui ca produsul biologic (sperma) sa fie recoltat in cadrul unei incaperi din incinta cabinetului sau cel mult, undeva intr-o locatie situata in imediata apropiere a acestuia, deoarece este importat ca analiza sa se efectueze cat mai rapid dupa momentul recoltarii. Va trebui sa constientizati faptul ca, indiferent de cat de jenant vi se va parea, o spermograma reprezinta o analiza uzuala, si rezultatul acesteia va poate scutii de luni intregi de asteptari si stres suplimentar.

Daca prima spermograma se incadreaza in parametri normali, medicul poate recomanda o a doua spermograma care sa confirme rezultatele primei analize. Doua rezultate normale confirma de obicei ca barbatul nu prezinta probleme semnificative de fertilitate. Daca ceva in rezultatul spermogramei pare modificat, anormal, medicul poate recomanda teste suplimentare care sa evidentieze acea eventuala problema. In concluzie, daca nu ati consultat deja un medic urolog, ar fi cazul sa va programati totusi la un cabinet de urologie.

Rezultate

Rezultatele unei spermograme pot evidentia o serie de tulburari. Acestea includ:

Dar, in timp ce aceste aspecte pot constitui cauza directa pentru care cuplul nu poate concepe un copil, aceste modificari evidentiate au la baza o cauza ce poate fi identificata prin efectuarea unor investigatii suplimentare. Medicul curant cauta sa identifice aceasta cauza, recomandand teste ale sangelui, urinei cat si alte proceduri diagnostice.

Cauze

Exista un numar mare de modificari ce se constituie in motive ale infertilitatii masculine. O parte reprezinta modificari fizice, ce impiedica ejacularea normala a spermatozoizilor odata cu lichidul spermatic. Altele afecteaza calitatea cat si cantitatea spermei produse. Cele mai frecvente cauze de infertilitate masculina sunt:

Factori de risc

Alti factori care pot cauza o infertilitate masculina sunt:

Tratament

Partenerii de sex masculin diagnosticati cu infertilitate, in functie de cauza infertilitatii, vor fi informati de catre medicul curant despre posibilitatile de schimbare a stilului de viata ce ar putea sa creasca rata fertilitatii la barbati.

Daca numarul de spermatozoizi este prea scazut, se recomanda o rarire a contactelor sexuale, cu scopul de a creste procentul de spermatozoizi din sperma. De asemenea trebuie stabilita oportunitatea administrarii unor vitamine in acest sens. Studii recente au demonstrat ca barbatii isi pot imbunatatii calitatea spermei, in sensul cresterii numarului de spermatozoizi, prin administrarea unei combinatii de acid folic si zinc. Daca exista tulburari hormonale, rezultate pozitive se pot obtine utilizand anumite produse hormonale administrate la recomandarea unui medic endocrinolog. In cazul ejacularii retrograde, adeseori se poate corecta acest defect prin administrarea unor produse medicamentoase.

Proceduri invazive

In cazul in care barbatul sufera de o infertilitate usoara, inseminarea artificiala sau alte tehnici de reproducere umana asistata, cum ar fi GIFT (gamete intrafallopian transfer – transfer intratubar a spermatozoizilor) si ZIFT (zygote intrafallopian transfer – transfer intratubar a zigotului/oului), pot fi de ajutor.

O conduita terapeutica cu rezultate remarcabile in cazul unui numar redus de spermatozoizi este reprezentata de o forma de micromanipulare celulara numita injectarea intracitoplasmatica a spermatozoizilor (intracytoplasmic sperm injection = ICSI). Aceasta este o procedura efectuata in laborator, prin care spermatozoizii si ovulele sunt recoltati de la fiecare partener in parte si apoi un singur spermatozoid este injectat in interiorul unui ovul. Ovulul astfel fertilizat este introdus in cavitatea uterina.

Daca sperma unui barbat nu contine spermatozoizi, exista cateva modalitati de a recolta acesti spermatozoizi direct de la nivel testicular. Rata de succes este in general buna – mai mare de 65% in anumite clinici. Insa factori precum calitatea slaba a spermei ori a ovulului, asociate varstei ridicate a mamei (peste 35 de ani), pot sa reduca rata de succes a acestor proceduri. Noi modalitati de obtinere a unei sarcini in conditiile existentei unei afectari a fertilitatii masculine sunt in continua cercetare.


Citeste si despre:

Cauze generale ale infertilitatii masculine Cauzele infertilitatii masculine Semnele si simptomele infertilitatii masculine si feminine Diagnosticul infertilitatii masculine Tratamentul infertilitatii masculine Cum afecteaza internetul fertilitatea masculina Suferi de alergii alimentare? Cum sa eviti contactul cu alergenii alimentari in casa. Cum alegi un laborator medical bun: 3 factori importanti Infertilitatea cuplului Infertilitatea - sterilitatea Semne si cauze ale infertilitatii Modalitati de depistare si gestionare a stresului masculin Testarea fertilitatii - Teste de infertilitate Foliculul luteinizat nerupt - cauza a infertilitatii la femei
Cere sfatul medicului ×