Spermatozoid

Celula reproducatoare masculina.
Spermatozoidul este un filament microscopic de 50 micrometri lungime, compus dintr-un cap, dintr-o parte intermediara si dintr-un flagel (coada). capul, oval, ascutit in fata si aplatizat in spate, masoara 3 micrometri grosime. El este aproape in intregime format din nucleu care contine genomul (materialul genetic, suportul ereditatii). Dupa cap urmeaza partea intermediara, care asigura producerea de energie, parte legata direct de flagel, subtire, lung si flexibil, care, la randul lui, asigura deplasarea. Flagelul propulseaza capul spermatozoidului, care inainteaza osciland la dreapta si la stanga, ceea ce ii permite sa ocoleasca obstacolele.
Un spermatozoid poate supravietui intre 24 si 48 ore in caile genitale feminine, unde se deplaseaza, cu aproximativ 3 milimetri pe minut, pentru a intalni ovulul, pe care il fecundeaza in una din trompele uterine.

Patologie - Anomalii ale spermatozoizilor pot antrena o infertilitate: anomalii de forma, de numar si de mobilitate, constitutionale sau dobandite (blenoragie netratata, astupare a canalelor deferente etc.). Ele sunt puse in evidenta prin studiul spermei, numit spermograma.

Citeste si despre:

Cauzele genetice ale avortului spontan - Mutatii, deletii si mozaicism Oligospermia Fertilizarea in-vitro (FIV) – Informatii generale Sterilizarea femeii (Ligatura trompelor) Sarcina multipla: gemeni, tripleti Ghidul aparatului reproducator feminin Dezvoltarea fatului in primele 3 luni de sarcina Riscurile asociate si contraindicatiile utilizarii anticonceptionalelor Clonarea: mit si realitate! Tratamentele pentru infertilitatea masculina