GLUCOTROL XL, tablete

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Glucotrol XL si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Ca adjuvant al dietei la pacientii cu diabet zaharat insulino-independent, atunci cand dieta adecvata nu este suficienta.

Mod de administrare

Ca la orice agent hipoglicemiant, doza trebuie adaptata la fiecare caz in parte. Doza initiala recomandata este de 5 mg/zi, administrata la micul dejun.

Titrarea: In general dozele se cresc cu 5 mg in functie de glicemie. Este necesar un interval de cateva zile intre titrarii. Nivelurile plasmatice de platou se ating in a 5 a zi de dozare. Pacientii varstnici necesita 1 pana la 2 zile in plus.

Doza de mentinere: Pacientii sunt controlati cu un regim de dozaj o data pe zi. Doza maxima recomandata este de 20 mg deoarece efectul hipoglicemiant maxim este observat la acest nivel. Pacientii tratati cu glipizide standard cu doze cuprinse intre 5 si 20 mg zilnic pot fi schimbati pe glucotrol XL o data pe zi la doza echivalenta cea mai apropiata.

Folosirea la copii. Siguranta si eficacitatea folosirii la copii nu aufost stabilite. Folosirea la pacientii varstnici si pacientii cu risc. Pentru evitarea riscului hipoglicemiei la pacientii cu risc inclusiv varstnici, malnutriti, sau pacienti cu aport caloric neregulat si pacienti cu insuficienta renala sau hepatica dozele initiale si de mentinere trebuie adaptate cu atentie (a se vedea avertismente si precautii speciale de folosire). Studii clinice facute pe aproximativ 200 pacienti de 65 de ani sau peste indica faptul ca glipizide este eficace si sigur la aceasta categorie de varsta ca si la pacientii sub 65 ani. Pacienti in tratament cu alte hipoglicemiante orale. Ca la orice hipoglicemiante din clasa sulfonilureelor, este necesara o perioada de urmarire atenta a reactiilor hipoglicemice (de exemplu simptomatologia sau monitorizareaglicemiei) de cel putin 2 saptamanila schimbarea medicatiei anterioare cu Glucotrol XL. La schimbare se recomanda o doza conservativa de glipizid GITS.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Glipizide este contraindicat la pacientii cu: hipersensibilitate la glipizide, alte sulfoniluree sau sulfamide si alti excipienti din tablete. tip I - diabet insulino-dependent, diabet juvenil, cetoacidoza diabetica, precoma diabetica. Insuficienta hepatica sau renala severa.

Precautii

Hipoglicemia: Toate sulfonilureele inclusiv glipizid GITS au potential de producere de hipoglicemii severe care pot avea ca rezultat coma si pot necesita spitalizare. Ca la toate sufonilureele cu durata de actiune prelungita si in cazul tratamentului cu glipizid GITS hipoglicemia asociata poate fi prelungita. Pacientii care au prezentat hipoglicemii severe se trateaza cu glucoza si trebuie monitorizati minimum 48 ore. Pentru evitarea hipoglicemiilor sunt foarte importante selectarea corecta a pacientilor, regimul de dozaj si instructiunile date pacientilor.

Ingestia regulata de glucide inclusiv micul dejun este necesara pentru evitarea hipoglicemiilor care apar cand se omite o masa sau aportul alimentar sau glucide este dezechilibrat. Insuficienta hepatica sau renala pot afecta farmacocinetica glipizidului, iar insuficienta hepatica poate determina diminuarea capacitatii de gluconeogeneza ambele crescand riscul reactiilor hipoglicemice severe.

Pacientii varstnici, malnutriti si cei cu insuficienta adrenergica sau pituitara sunt in mod particular sensibili la actiunea hipoglicemica a medicamentelor hipoglicemiante. Hipoglicemia poate fi greu de recunoscut la pacientii varstnici, si la pacientii care primesc ca medicatie beta-blocante adrenergice. Hipoglicemia este mai probabil sa apara atunci cand aportul caloric este deficitar, dupa exercitii prelungite, ingestie de alcool, sau atunci cand se foloseste mai mult de un agent hipoglicemiant. Pierderea controlului glicemiei.

Cand un pacient stabilizat cu orice regim de diabet este expus unui stres de tipul: febra, traumatisme, infectii sau proceduri chirurgicale controlul glicemiei poate fi pierdut. In aceste conditii poate fi necesara interuperea tratamentului cu glipizide si administrarea de insulina. Eficienta oricarui hipoglicemiant, inclusiv glipizide, scade in timp la multi pacienti, care poate fi datorata progresiei severitatii diabetului sau scaderii raspunsului la medicament. Fenomenul este cunoscut ca esec secundar, pentru a fi diferentiat de esecul primar in care medicamentul este ineficace de la inceput la un pacient. Inainte de a clasifica un pacient in grupul esecurilor secundare trebuie facuta o ajustare adecvata a dozei si a regimului alimentar.
Teste de laborator. Periodic trebuie monitorizate glicemia si glicozuria. Masurarea hemoglobinei glucozilate poate fi folositoare.

Tulburari gastrointestinale. Trebuie precautie cand se administreaza Glucotrol XL la pacienti cu antecedente de rezectii gastrointestinale severe. In caz de diaree cronica este de preferat tratamentul cu glipizide standard.

Informatii pentru pacient

Riscul hipoglicemiei, simptomele, tratamentul si conditiile de aparitie trebuie explicate pacientului si apartinatorilor. Trebuie de asemenea explicate esecul primar si secundar. Pacientii trebuie avertizati ca medicamentul Glucotrol XL trebuie inghitit intreg. Pacientii nu trebuie sa mestece, sa divida sau sa sparga tabletele. Pacientii nu trebuie sa se ingrijoreze daca observa ocazional in scaun ceva care seamana cu o tableta. La glipizid GITS medicamentul este continut intr-un invelis neabsorbabil special care permite eliberarea lenta a produsului. Cand procesul este terminat, tableta goala este eliminata. Pacientii trebuie informati despre riscurile si avantajele tratamentului cu glipizide si modalitatile de tratament. Trebuie de asemenea informati despre importanta regimului alimentar, si a testarii regulate a glicemiei si glicozuriei.

Interactiuni medicamentoase

Actiunea hipoglicemianta a sulfonilureelor poate fi potentata de unele medicamente inclusiv antiinflamatorii nesteroidiene si alte medicamente cu legare mare de proteinele plasmatice, salicilati, sulfonamide, cloramfenicol, probenecid, cumarine, inhibitori de monoaminooxidaza si beta-blocante.

Cand se administreaza aceste medicamente la un pacient care primeste glipizid, pacientul trebuie tinut sub observatie pentru hipoglicemie. Cand se intrerupe tratamentul cu aceste medicamente trebuie urmarit pacientul pentru prevenirea pierderii controlului glicemiei. Studii in vitro de legare de proteinele plasmatice indica faptul ca legarea de proteinele plasmatice a glipizidului este diferita de cea a tolbutamidului si nu interactioneaza cu salicilatul sau dicumarolul. Totusi trebuie atentie in extrapolarea acestor rezultate la situatii clinice de administrare asociata a glipizidului cu aceste medicamente. Unele medicamente produc hiperglicemie si pot conduce la pierderea controlului glicemiei.

Aceste medicamente includ diuretice tiazidice si alte diuretice, corticosteroizi, fenotiazine, preparate tiroidiene, estrogeni, contraceptive orale, fenitoin, acid nicotinic, simpatomimetice, blocanti ai canalelor de calciu si izoniazida. Cand se intrerupe tratamentul cu un astfel de medicament la un pacient care primeste glipizide, acesta trebuie observat atent in legatura cu reactiile hipoglicemice care pot aparea. Interactiunea dintre miconazol sau fluconazol oral si agenti hipoglicemici orali poate duce la hipoglicemii severe. Nu se cunoaste daca aceasta interactiune apare si in cazul administrarii intravenoase, topice sau vaginale.

Sarcina si lactatia

Folosirea in timpul sarcinii. In studiile de reproducere facute pe femele gestante de sobolani, glipizidul a fost toxic mediu pentru fat. Nu au fost observate efecte teratogene in studiile facute pe sobolani sau iepuri. Glipizid GITS va fi folosit in timpul sarcinii doar daca beneficiul potential justifica riscul potential asupra fatului. Hipoglicemii severe, prelungite (4-10 zile) au fost raportate la nou-nascutii ai caror mame au primit sulfonilureice in timpul nasterii.

Aceste raportari au fost mai frecvente cand s-au folosit agenti cu timpi de injumatatire prelungiti. Daca se foloseste glipizid in timpul sarcinii, tratamentul trebuie intrerupt cu cel putin o luna inainte de data probabila a nasterii. Din cauza ca informatii recente indica faptul ca nivelurile anormale ale glicemiei in timpul sarcinii sunt asociate cu o incidenta crescuta a anomaliilor congenitale multi experti recomanda folosirea insulinei in timpul sarcinii pentru mentinerea in limite normale a valorilor glicemiei.

Folosirea in timpul alaptarii. Cu toate ca nu se cunoaste daca glipizid este excretat in laptele matern, se cunoaste ca unele sulfoniluree sunt excretate in laptele matern. Datorita potentialului de hipoglicemie a sugarului trebuie luata o decizie de intrerupere fie a alaptarii, fie a medicamentului in functie de importanta pentru mama a tratamentului. Daca se intrerupe tratamentul si regimul alimentar nu este suficient pentru mentinerea in limite normale a valorilor glicemiei trebuie avut in vedere tratamentul cu insulina.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Efectele glipizidului asupra abilitatii de conducere auto si manuirii utilajelor nu au fost studiate, dar nu exista date care sa sugereze ca glipizidul influenteaza aceste abilitati. Pacientii trebuie sa fie atenti la simptomele de hipoglicemie in cazul conducerii auto sau folosirii utilajelor.
Supradozare

Supradozajul sulfonilureelor, inclusiv glipizidul poate produce hipoglicemie. Hipoglicemia trebuie tratata intensiv in concordanta cu standardele practicii medicale. Hipoglicemia usoara fara pierderea cunostintei sau modificari neurologice trebuie tratata cu glucoza orala si trebuie ajustate dozele de medicament antidiabetic si/sau ritmul meselor. Se face monitorizarea pacientului pana cand medicul considera ca este in afara oricarui pericol. hipoglicemiile severe (coma, convulsii sau alte afectari neurologice) apar rar, dar sunt considerate urgente medicale si necesita spitalizarea imediata.

Daca se suspecteaza sau este diagnosticatacoma hipoglicemica se administreaza pacientului rapid i.v. solutie concentrata (50%) de glucoza. Aceasta va fi urmata de o perfuzie de glucoza 10% pentru mentinerea valorilor glicemiei la aproximativ 100 mg/dL. Pacientii vor fi monitorizati minimum 48 ore si, in functie de evolutie, medicul stabileste necesitatea monitorizarii in continuare. Clearanceul plasmatic de glipizide poate fi crescut la pacientii cu insuficienta hepatica. Dializa nu este eficace din cauza ca glipizide este legat in mare proportie de proteinele plasmatice.

Reactii adverse posibile

Hipoglicemia: poate fi severa, prelungita si poate produce coma. A se vedea Avertismente speciale si precautii speciale de folosire; eruptii cutaneo-mucoase (prurit, urticarie, eruptii maculo-papuloase); tulburari gastrointestinale (greata,diaree,disconfort epigastric). Ca si in cazul altor sulfoniluree pot aparea: tulburarihepatice (icter colestatic, hepatite toxice). Se intrerupe tratamentul in cazul aparitiei icterului colestatic.

Reactii hematologice: leucopenie, agranulocitoza, trombocitopenie, anemie hemolitica, anemie aplazica, pancitopenie; porfirie si reactii tip disulfiram au fost semnalate in cazul sulfonilureelor. Cazuri de hiponatremie.
Anomalii ale testelor de laborator - cresteri tranzitorii usoare si moderate ale TGO, LDH, fosfataza alcalina, uree si creatinina. Legatura cu administrarea de glipizide nu este clara.

Informatii suplimentare

Compozitie

Tablete de glipizide GITS contin 5, 10 sau 20 mg de glipizide (Ph. Eur).

Citeste si despre:

Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Suplimente pentru un sistem imunitar puternic Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007 Beneficiile oferite de ciocolata neagra Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara 9 moduri prin care sa va protejati ochii in era digitala Poate influenta tehnologia perceptia si modul de gandire al copiilor? Cauzele si manifestarile sindromului de ochi uscat Cocoasa cauzata de telefonul mobil