Cocoasa cauzata de telefonul mobil

Actualizat: 30 Ianuarie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Utilizarea excesiva a telefonului mobil determina o pozitie nefireasca a gatului care, in timp, poate duce la aparitia cifozei, denumita in acest caz “cocoasa de smartphone”. Afectiunea este mai comuna in randul copiilor si tinerilor, ale caror coloane vertebrale se afla in formare.

Majoritatea persoanelor petrec, in medie, doua ore pe zi cu ochii fixati in telefonul mobil sau in tableta. Flexia gatului in momentul utilizarii indelungate a acestor gadgeturi cauzeaza presiune asupra coloanei vertebrale, fiind afectata curbura acesteia.

Capul unei persoane cantareste intre 4-5 kilograme, o greutate suportata in mod obisnuit de coloana vertebrala. Asta in conditiile in care capul sta drept, urechile fiind aliniate umerilor.

Pe masura ce capul este aplecat pentru a privi in telefon, presiunea exercitata de greutatea acestuia asupra coloanei vertebrale creste de pana la sase ori, ajungand la echivalentul a peste 20 de kilograme.

Spre exemplu, un unghi de 15 grade adauga o presiune echivalenta cu aproximativ 12 kilograme, iar unul de 30 de grade creste presiunea cu echivalentul a 18 kilograme. Aceasta greutate trebuie suportata de muschii gatului si ai umerilor, fiind afectata musculatura spinala si ligamentele.

Specialistii au observat faptul ca, daca in mod normal gatul se curbeaza catre spate, in cazul persoanelor care utilizeaza intens telefoane, tablete sau e-book-uri, aceasta curbura este inversata.

Sindromul a fost denumit "text neck" sau "cocoasa de smartphone". Varsta la care aceasta apare a inceput sa scada tot mai mult, cel mai frecvent fiind intalnita la copiii si la tinerii intre 8-18 ani. Deviatiile apar practic atunci cand sistemul osos este inca in formare.

Primele semne ale acestei afectiuni sunt dureri in zona gatului si a zonei superioare a spatelui.

Impreuna cu un stil de viata sedentar, consecintele pot fi de lunga durata.

Simptome

- dureri in zona cervicala;
- dureri in zona superioara a spatelui;
- senzatii de amorteala la nivelul mainilor;
- scaderea mobilitatii;
- deformarea pozitiei corpului;
- dezechilibru al umerilor si bazinului;
- hernie de disc;
- ameteala;
- tulburari de respiratie.

Cum se corecteaza?

- utilizarea smartphone-ului doar pentru a purta conversatii telefonice;

- corectarea constanta a pozitiei in momentul in care este utilizat telefonul mobil;

- utilizarea laptopului sau a calculatorului pentru restul activitatilor privind lectura sau site-urile de socializare;

- adoptarea unui program sustinut de exercitii fizice;

- dispozitivele mobile se tin la nivelul ochilor, cu ambele maini;

- tableta se tine la unghi de 30 de grade, atunci cand se tasteaza, pentru a proteja articulatiile, sau perpendicular, in cazul lecturii. Gatul trebuie tras in spate, pentru a corecta postura coloanei vertebrale;

- la tastare se folosesc cele doua degete mari, asa incat pozitia coloanei vertebrale sa ramana constanta si pozitia sa fie simetrica si confortabila;

- la utilizarea smartphone-ului sau a tabletei, urechile trebuie sa se afle deasupra umerilor, iar acestia sa ramana perpendiculari pe solduri.


Citeste si despre:

Dependenta de smartphone Smartphone-ul iti poate afecta creierul? Durerile de spate: 6 cauze surprinzatoare si remediul lor Jocurile pe calculator pot conduce la dementa? Poate influenta tehnologia perceptia si modul de gandire al copiilor? Efectele radiatiei telefoanelor mobile Timpul trece, vederea ramane Spitalul Monza redefineste medicina din Romania cu achizitionarea sistemului robotic ROSA® Knee pentru chirurgia ortopedica Recuperarea dupa accidentele la schi prelungeste viata articulatiilor genunchilor Pericolele asociate cu slabirea rapida Afazia Cauze surprinzatoare ale durerilor Obiceiuri care ingrasa Obiceiuri nepotrivite care duc la aparitia ridurilor Sfaturi pentru mentinerea sanatatii copiilor Tableta sau telefonul pot crea dependenta la copii?
Cere sfatul medicului ×