Sarcina: confruntarea cu disconfortul produs de sarcina

Actualizat: 11 Iunie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


In perioada sarcinii, organismul femeii este intr-o continua schimbare, putand aparea senzatia de disconfort. Disconfortul poate aparea in primele saptamani de sarcina, fie in ultimul trimestru de sarcina. Alte simptome ce apar precoce pot disparea pentru a reaparea in ultimul trimestru de sarcina. Acest lucru este normal si nu are nici o semnificatie patologica.
Fiecare femeie reactioneaza diferit la sarcina, iar unele simptome descrise in acest articol nu sunt prezente ubiquitar. Se recomanda consultul medicului specialist pentru orice problema legata de sarcina.

Modificari ale sanilor

Majoritatea femeilor insarcinate acuza modificari ale sanilor. Aceste modificari constau in cresterea marimii sanilor pe masura dezvoltarii tesutului gandular si a cresterii cantitatii tesutului adipos, determinand cresterea fermitatii si sensibilitatii sanilor in primele si ultimele luni de sarcina. Mai pot deveni vizibile mici vase albastrui pe masura cresterii cantitatii de sange la acest nivel. Areola mamara isi modifica culoarea in brun inchis si poate aparea o secretie fluida vascoasa, denumita colostru. Toate aceste modificari ale sanilor sunt normale.

Recomandari

- purtati un sutien ce asigura suport ferm
- purtati sutien din bumbac sau din alte fibre naturale
- cresteti masura sutienului pe masura cresterii sanilor: sutienul trebuie sa muleze adecvat fara a irita mameloanele; se recomanda folosirea de sutiene speciale pentru femei insarcinate, care asigura un suport adecvat si pot fi folosite si dupa nastere, in cazul alaptarii la san
- pentru a indeparta disconfortul si a asigura suportul adecvat, se recomanda purtarea sutienului atat ziua cat si noaptea
- este recomandat sa se poarte in fiecare cupa a sutienului cate un tampon de bumbac pentru a absorbi secretiile; astfel de tampoane se gasesc in farmacii; tampoanele vor fi schimbate periodic pentru prevenirea iritatiilor locale
- se recomanda spalarea sanilor doar cu apa, fara a folosi sapun sau altfel de produse ce produc uscaciunea tegumentelor.

Senzatia de oboseala

Dezvoltarea fatului necesita energie, putand aparea senzatia de oboseala. Uneori oboseala poate fi simptom al anemiei (scaderea fierului in sange), care apare frecvent in timpul sarcinii.

Recomandari

- este recomandata odihna suficienta: timpul de odihna sa fie respectat si sunt recomandate mici perioade de odihna in timpul zilei
- mentinerea unui program echilibrat, alternarea de perioade de activitate cu cele de odihna
- exercitii zilnice pentru cresterea nivelului de energie
- in cazul in care se suspicioneaza anemia, se recomanda consultul medicului specialist.

Senzatia de greata si voma

Senzatia de greata este consecinta modificarilor hormonale care apar devreme in timpul sarcinii pana cand organismul se obisnuieste cu cantitatile crescute de hormoni secretati. Senzatia de greata poate aparea devreme in timpul sarcinii, disparand in maximum patru luni. Poate aparea in orice perioada a zilei, insa este mai frecventa dimineata cand stomacul este gol (aceasta se numeste greata matinala) sau daca pacienta nu se alimenteaza suficient.

Recomandari

- daca senzatia de greata apare dimineata, se recomanda consumul de alimente de tipul cerealelor, paine prajita sau biscuiti, inainte de scularea din pat; se mai poate consuma un sandwich bogat in proteine, cu carne slaba sau cu branza, inainte de scularea din pat
- se recomanda mese mici si dese, la fiecare 2-3 ore, in locul a trei mese mai bogate; de asemenea, alimentele trebuie mestecate foarte bine
- hidratare suficienta pe tot parcursul zilei: evitarea consumului unei cantitati mari de lichide; sunt recomandate sucurile naturale de mere sau de grapefruit
- evitarea consumului de alimente grase, prajite sau picante
- daca nu sunt suportate anumite mirosuri, se recomanda ca alimentele sa fie consumate reci sau la temperatura camerei si evitarea mirosurilor care deranjeaza
- consultarea medicului specialist cu privire la administrarea de vitamina B6 sau alte tratamente
- consultul medicului specialist daca senzatia de voma este constanta si atat de severa incat nu permite mentinerea unei hidratari si alimentatii adecvate. Acest lucru poate determina deshidratare si trebuie tratata adecvat.

Cefaleea

Cefaleea poate fi produsa de hipertensiune, congestie, constipatie sau in unele cazuri de pre-eclampsie. Poate aparea in orice moment al sarcinii.

Recomandari

- aplicarea de punga cu gheata in regiunea frontala sau in regiunea cervicala
- relaxarea intr-o camera slab iluminata, cu ochii inchisi, incercand eliberarea tensiunii de la nivelul spatelui, gatului sau umerilor
- administrarea de acetaminofen: se recomanda consultul medicului specialist pentru administrarea oricarei tip de medicatie
- se recomanda consultul medicului specialist daca cefaleea este asociata cu senzatie de greata, daca cefaleea este severa si persistenta sau daca apare vedere incetosata, vedere dubla sau fosfene (puncte luminoase in campul vizual).

Gingii edematiate sau sangerande

Cresterea circulatiei sanguine si a secretiei hormonale poate produce edematierea, ingrosarea sau sangerarea gingiiilor.

Recomandari

- ingrijirea regulata a dintilor, spalarea si controlul regulat al dentitiei
- se recomanda un consult stomatologic in primele luni de sarcina, pentru depistarea eventualelor afectiuni dentare si consult stomatologic daca apar probleme ale dentitiei pe parcursul sarcinii.

Constipatia

Secretia hormonala, suplimentele de fier si vitamine pot produce constipatie (tranzit intestinal neregulat, cu dificultate sau incomplet).

Recomandari

- consumul de alimente bogate in fibre alimentare (ca: cerealele, fructe si legume proaspete)
- consumul adecvat de lichide (cel putin 6-8 pahare de apa si 1-2 pahare de suc de prune sau alte fructe)
- consumul de lichide calde mai ales dimineata
- efectuarea de exercitii zilnice
- stabilirea unui program regulat pentru eliminarea materiilor fecale
- consultul medicului specialist in vederea administrarii de medicamente laxative; acesta poate recomanda laxative pe baza de fibre sau laxative emulsionante.

Senzatia de ameteala

Aceasta poate aparea oricand in trimestrul al doilea sau al treilea de sarcina. Progesteronul, hormonul specific sarcinii, determina dilatarea vaselor de sange; sangele tinde sa se acumuleze la nivelul membrelor inferioare. In plus, o parte din sange este directionat la nivelul uterului. Acestea pot determina scaderea tensiunii arteriale, mai ales la schimbarile bruste de pozitie, cu aparitia senzatiei de ameteala.
Senzatia de ameteala sau lesin mai poate aparea si din cauza alimentatiei inadecvate. Scaderea nivelului glicemiei (cantitatea de glucoza din sange) determina aparitia senzatiei de ameteala.

Recomandari

- se recomanda evitarea ortostatismului prelungit
- perioade frecvente de relaxare pe partea stanga a corpului
- evitarea miscarilor bruste, schimbarilor bruste a pozitiei corpului
- mese regulate pentru prevenirea aparitiei hipoglicemiei.

Dificultati ale somnului

Este dificila gasirea unei pozitii adecvate de somn in ultimele luni de sarcina.

Recomandari

- evitarea administrarii medicamentelor ce favorizeaza somnul
- consumul de lichide calde inainte de culcare
- dusuri sau bai calde inainte de culcare
- folosirea de perne suplimentare pentru spate si pentru genunchi, folosirea unei perne pentru cap, abdomen, spate si intre genunchi, pentru prevenirea spasmelor musculare si pentru facilitarea somnului
- pozitia culcat pe partea stanga este recomandata; aceasta imbunatateste circulatia corpului.

Dureri de stomac sau indigestie

Durerea de stomac (indigestia) este o senzatie de arsura ce apare in regiunea epigastrica si iradiaza pana la nivelul faringelui. Aceasta apare in timpul sarcinii deoarece sistemul digestiv functioneaza mult mai lent datorita modificarilor hormonale. De asemenea, dezvoltarea uterului determina impingerea stomacului, putand apare reflux gastro-esofagian.

Recomandari

- mese mici si dese, in locul a trei mese mari
- mestecarea indelungata a alimentelor
- consumul de lichide calde ca ceai de plante
- evitarea alimentelor grase, picante, prajite sau a oricarui aliment ce produce indigestie
- evitarea pozitiei culcate imediat dupa masa
- mentinerea capului intr-o pozitie mai ridicata decat cea a picioarelor; folosirea de perne in regiunea umerilor pentru evitarea aparitiei refluxului sucurilor gastrice
- evitarea amestecarii alimentelor grase cu cele dulci la o masa si evitarea consumului de lichide in timpul mesei
- administrarea de antiacide ca hidroxid de aluminiu, carbonat de calciu, compusi de magneziu si combinatii ale acestora.

Hemoroizii

Hemoroizii sunt niste vene mai dilatate, dureroase, situate la nivelul regiunii anale. Acestia pot aparea datorita cresterii circulatei sanguine de la nivel rectal si vaginal pe masura dezvoltarii fatului.

Recomandari

- evitarea constipatiei: constipatia determina aparitia hemoroizilor si determina aparitia durerii locale
- evitarea pozitiei in sezut pentru perioade lungi de timp; schimbarea frecventa a pozitiei
- evitarea efectuarii manevrei Valsalva (a te screme) in timpul defecatiei
- aplicarea de punga cu gheata sau comprese umede la nivelul regiunii anale sau baie calda de cateva ori pe zi.=
- evitarea purtarii de lenjerie stramta, colanti sau pantaloni foarte mulati
- consultul medicului specialist pentru stabilirea unui tratament antihemoroidal.

Varicele membrelor inferioare

Cresterea volumului sanguin sau presiunii la nivel uterin pot determina incetinirea circulatiei sanguine, determinand umflarea venelor de la nivelul membrelor inferioare.

Recomandari

Desi aparitia varicelor are cel mai frecvent cauza ereditara, enuntam o serie de recomandari benefice:
- evitarea ortostatismului prelungit sau pe un singur picior pentru perioade lungi de timp; este importanta miscarea continua
- evitarea pozitiilor ce pot impiedica circulatia la nivelul membrelor (de exemplu pozitia picior peste picior)
- ridicarea picioarelor mai sus de nivelul inimii
- exercitii fizice regulate
- purtarea de ciorapi elastici suportivi, dar evitarea oricarei haine care este stramta.

Crampele musculare

Presiunea uterina poate determina crampe musculare sau dureri ascutite la nivelul membrelor inferioare.

Recomandari

- consumul de alimente si lichide bogate in calciu (ca lapte, broccoli sau branza)
- purtarea de incaltaminte confortabila, fara toc
- purtarea de ciorapi elastici suportivi, dar evitarea hainelor foarte stranse pe corp
- ridicarea picioarelor in pozitie deasupra nivelului inimii, evitarea pozitiei picior peste picior
- efectuarea de exercitii fizice zilnic
- exercitii de intindere musculara efectuate inainte de culcare
- evitarea dormitului pe spate deoarece greutatea mare a corpului si presiunea determinata de uterul marit pot determina incetinirea circulatiei la nivelul membrelor inferioare, cu aparitia crampelor musculare
- intinderea oricarui muschi ce devine dureros prin extensia gambei, flexia labei piciorului si tragerea degetelor spre corp
- masajul regiunii dureroase sau aplicarea de caldura sau sticla cu apa calda pe zona inflamata.

Congestia nazala

Uneori poate aparea senzatie de „nas infundat" sau de raceala. Hormonii specifici sarcinii determina senzatie de uscaciune la nivelul mucoasei nazale, aparand senzatie de inflamatie sau edematiere.

Recomandari

- aplicarea de comprese umede, calde in zona obrajilor, ochilor sau nasului pentru reducerea congestiei
- evitarea folosirii decongestionantelor nazale; acestea pot agrava simptomele
- consumul de lichide suficiente (cel putin 6-8 pahare de lichide zilnic) pentru subtierea secretiilor
- dormitul cu capul mai ridicat pentru prevenirea blocajului faringian de catre secretiile abundente
- folosirea unui umidifiant sau vaporizator pentru cresterea umiditatii aerului.

Dificultati de respiratie

Respiratia dificila poate aparea datorita cresterii presiunii abdominale de catre uterul marit.

Recomandari

- in timpul plimbarii, se recomanda perioade de repaus si odihna
- ridicarea bratelor deasupra capului (aceasta determina ridicarea cutiei toracice si permite cresterea cantitatii de aer inspirat)
- evitarea dormitului pe spate si a se dormi cu capul in pozitie ridicata.

Vergeturile

Vergeturile sunt niste cicatrici care apar atunci cand elasticitatea pielii nu este suficienta pentru intinderea necesara in timpul sarcinii. De obicei apar pe abdomen, mai pot aparea pe sani, fese sau coapse. Desi nu vor disparea complet dupa nastere, acestea se vor atenua intr-o anumita masura, mai mare sau mai mica. Vergeturile afecteaza tesuturile de sub piele si de obicei nu se poate preveni aparitia lor.

Recomandari

- consumul de nutrienti alimentari necesari pentru o piele sanatoasa (mai ales vitamina C sau E)
- aplicarea de lotiuni care mentin pielea hidratata si reduc senzatia de uscaciune
- efectuarea de exercitii zilnice.

Edemele membrelor inferioare

Presiunea determinata de uterul marit asupra vaselor sanguine ce transporta sangele la nivelul membrelor inferioare determina retentie hidrica cu aparitia edemului la nivelul gambelor si labei piciorului.

Recomandari

- evitarea ortostatismului prelungit, evitarea stationarii intr-o singura pozitie
- consumul zilnic de lichide (cel putin 6-8 pahare pe zi)
- evitarea consumului de alimente bogate in sare
- ridicarea picioarelor deasupra nivelului inimii, evitarea pozitiei picior peste picior
- purtarea de imbracaminte confortabila; imbracamintea foarte mulata poate incetini circulatia sanguina si creste retentia hidrica
- evitarea purtarii de incaltaminte stramta; purtarea de incaltaminte suportiva, cu tocuri mici, confortabila
- mentinerea unei diete bogate in proteine; lipsa proteinelor poate determina retentie hidrica
- consultul medicului specialist in cazul aparitiei edemului mainilor sau fetei; acesta poate fi semn de pre-eclampsie
- se recomanda pozitia culcat pe o parte pentru sitmularea circulatiei la nivel renal.

Secretiile vaginale

Cresterea volumului sanguin si a secretiilor hormonale determina cresterea secretiilor vaginale. Secretia vaginala normala este alba sau transparenta, neiritanta, fara miros si poate aparea de culoare galbena daca pateaza lenjeria.

Recomandari

- folosirea de lenjerie din bumbac sau din alte fibre naturale
- evitarea purtarii de imbracaminte stramta
- evitarea dusurilor intravaginale: se poate introduce aer in circulatia sanguina sau se poate rupe „apa” inainte de termen
- spalarea frecventa a organelor genitale externe cu apa si sapun
- stergerea regiunii genitale dinspre anterior spre posterior si nu invers
- se recomanda consultul medicului specialist in cazul aparitiei de arsuri locale, senzatie de intepatura, iritatie sau tumefiere, secretii urat mirositoare, secretii sanguinolente, secretii galben inchis sau verzui (aceste simptome pot sugera existenta unei infectii).

Dureri de spate

Durerile de spate sunt cauzate de tensiunea asupra musculaturii spatelui, de modificarile hormonale sau de schimbarile de postura.

Recomandari

- purtarea de incaltaminte comoda
- evitarea ridicarii de obiecte grele
- ridicarea obiectelor se face cu genunchii indoiti si cu spatele drept
- evitarea ortostatismului prelungit; daca aceste perioade se prelungesc se recomanda sprijinirea piciorului de un suport sau cutie
- mentinerea in pozitia sezand prin folosirea unui scaun cu spatar sau folosirea unei perne pentru sprijin; de asemenea se recomanda sprijinirea picioarelor de un obiect special sau taburet.
- folosirea unui pat adecvat: a se folosi o scandura intre saltea si pat daca situatia o cere
- se recomanda pozitia culcat pe partea dreapta sau stanga si plasarea unei perne intre picioare pentru suport
- aplicarea unei sticle cu apa calda, dusuri sau bai fierbinti, masaje
- efectuarea de exercitii pentru intarirea musculaturii spatelui, cu scopul de a usura durerea
- mentinerea unei posturi adecvate: pozitia cu spatele drept faciliteaza micsorarea tensiunii locale
- se recomanda consultul medicului specialist daca apar dureri de spate care iradiaza in regiunea gastrica, care nu dispar dupa o ora de la modificarea pozitiei sau prin repaus. Acesta poate fi semn de nastere prematura.

Durere sau disconfort abdominal

Durerea ascutita sau grosiera poate aparea prin intinderea tesuturilor abdominale si pelvine de catre uterul marit de volum. Aceste dureri pot iradia la nivelul coapsei sau pe picior.

Recomandari

- modificarea pozitiei sau activitatii pana la disparitia senzatiei de disconfort; evitarea miscarilor bruste
- in cazul in care apare durere abdominala, se recomanda pozitia ghemuit pentru eliberarea tensiunii si relaxarea tesuturilor
- aplicarea unei sticle cu apa calda, tampoane calde sau efectuarea unui dus sau bai calde
- efectuarea masajului
- hidratarea adecvata
- administrarea periodica de Acetaminofen
- se recomanda consultul medicului specialist daca durerea este severa sau constanta, daca pacienta este in mai putin de 36 de spatamani de sarcina si prezinta semne de travaliu precoce.

Contractii Braxton-Hicks

Musculatura uterina se contracta incepand cu trimestrul al doilea de sarcina. Aceste contractii se numesc contractii Braxton-Hicks (se mai numesc dureri de travaliu false). Ele sunt normale in timpul sarcinii.

Recomandari

- relaxare frecventa
- modificarea pozitiei: uneori acest lucru poate usura contractiile.


Citeste si despre:

Probleme ale cavitatii bucale Mancarimile anale (pruritul anal) 7 surse ale starilor depresive de sarbatori Ce trebuie sa faci pentru a avea grija de sanatatea ta intima vara asta? Constipatia - solutii la indemana ce previn complicatiile Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice De ce mi se umfla picioarele vara? Anxietatea temporala Starea de voma (varsaturile) Corpul tau: tot ce nu stii despre el! Importanta nutritionistului in perioada de sarcina
Cere sfatul medicului ×