BETADINE, solutie cutanata

Prospect

Publicat: 10 Martie 2010 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Betadine, solutie cutanata si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Ovule: vaginite acute si cronice, infectii mixte, specifice si nespecifice (Gardnerella, trichomonas, Candida). Pregatirea preoperatorie. Solutie: dezinfectia pielii si mucoaselor; tratamentul plagilor aseptice, infectiilor cutanate, bacteriene si fungice; dezinfectia preoperatorie corporala totala sau partiala. Sapun: dezinfectia mainilor; igiena personalului medical si auxiliar; in laboratoare dupa contactul cu exsudate si secretii; asepsia preoperatorie a mainilor. Unguent: arsuri, rani septice si aseptice, ulcere trofice, escare si alte infectii cutanate si dermatoze suprainfectate.

Mod de administrare

Un ovul pe zi, 7-14 zile, profund in vagin, seara la culcare; se pot administra 2 ovule/zi si pentru o perioada mai lunga. Preoperator, un ovul pe zi, cateva zile inainte de operatie. Solutia nediluata, sau in dilutie de 1/10 in functie de aplicatie. Pentru trat. ranilor, arsurilor, infectiilor cutanate si ale mucoaselor - dilutie 1/10; pentru baile preoperatorii - dilutie 1/100 (expunere minimum 2 minute). Dilutiile se prepara ex tempore. Sapunul se foloseste numai nediluat; pentru practica medicala curenta 5 ml, minim 1 minut, cu clatire abundenta cu apa calda; preoperator 10 ml timp de 2,5 minute; operatia se repeta dupa spalarea abundenta a mainilor cu apa sterila (in total 20 ml polividona 5 min). Unguentul: pe tegumente curate si uscate.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Alergie la iod, hipertiroidie, dermatita herpetiforma Duhring, inaintea tratamentului cu iod radioactiv; insuficienta renala grava; nou-nascuti.

Atentionari

Patologiile tiroidiene (hiperfunctii). Culoarea bruna a polividonei ii indica eficacitatea; diminuarea sau disparitia culorii indica scaderea activitatii antimicrobiene. Polividona se descompune sub influenta luminii sau la temperaturi mai mari de 40 de grade. Efectul antimicrobian se exercita la un pH 2-7. Nu se asociaza cu preparate topice enzimatice sau pe baza de mercur, sau cu alte antiseptice. Complexul PVP-iod este incompatibil cu agentii reducatori, sarurile alcaline si acizii. In cazul sapunului, se testeaza sensibilitatea in prealabil. Atentie la unguent in patologiile tiroidiene, la varstnici, la nou-nascuti, copii mici, gravide si in perioada alaptarii.

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Utilizarea Betadine solutie cutanata trebuie evitata in asociere cu alte antiseptice pe baza de peroxid de hidrogen, saruri de argint sau tauloridina, datorita reducerii reciproce a efectelor terapeutice.

Iod povidona nu trebuie administrata concomitent cu preparate pe baza de mercur datorita riscului de formare a iodurii de mercur caustica.

La pacientii care sunt in tratament cu litiu, trebuie evitata utilizarea pe termen lung a solutiei cutanate, in special pe suprafete mari.

Reactia cu proteinele si complexele organice nesaturate poate avea loc, dar poate fi compensata de utilizarea unor doze mai mari de iod povidona.

Actiunea oxidativa a iod povidonei poate determina rezultate fals pozitive in cazul unor teste de diagnostic (de exemplu, testul toluidinei si rezin-guaiacolului pentru determinarea hemoglobinei si glucozei in fecale si urina).

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Iodul traverseaza placenta si se excreta in laptele matern. De aceea, pentru a evita posibilele efecte nocive asupra dezvoltarii si functiei tiroidiene a fatului sau sugarului, utilizarea in timpul sarcinii sau

In perioada de alaptare reprezinta o indicatie exceptionala si necesita o monitorizare stricta a functiei tiroidiene atat a mamei cat si a sugarului. Tratamentul trebuie sa fie cat mai scurt posibil.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Betadine solutie cutanata nu afecteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

In caz de sensibilitate la iod, uneori iritatii locale cu caracter tranzitoriu.

Cum se pastreaza Betadine solutie cutanata

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Nu utilizati Betadine solutie cutanata dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective. A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

Substanta activa este iod povidona. Un ml solutie contine iod povidona 100 mg.
Celelalte componente sunt: glicerol, nonoxinol 9, acid citric anhidru, fosfat disodic anhidru, hidroxid de sodiu (solutie 10%), apa purificata.

Ambalaj

Solutie de culoare brun inchis, fara particule in suspensie sau sediment.

Ambalaje

Cutie cu un flacon verde din PE a 30 ml solutie cutanata, prevazut cu un aplicator pentru picurare din PE

Cutie cu un flacon verde din PE a 120 ml solutie cutanata, prevazut cu un aplicator pentru picurare din PE

Un flacon verde din PE a 1000 ml solutie cutanata, prevazut cu un aplicator pentru picurare din PE.

Fabricant

Egis Pharmaceuticals PLC

Lacta Plant, Matyas kiraly ut 65 Kormend H-9900, Ungaria (sub licenta MUNDIPHARMA AG, Basel, Elvetia).

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Egis Pharmaceuticals PLC,

Kereszturi ut 30-38, H-1106 Budapesta, Ungaria.

Acest prospect a fost aprobat in August 2008

Citeste si despre:

Acneea fungica - cauze, simptome, tratament Testele cutanate pentru depistarea alergiilor Biopsia cutanata: informatii utile 6 solutii anti-imbatranire recomandate de dermatologi Eruptia cutanata cauzata de caldura De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Abcesele cutanate: tipuri, cauze si tratament Afectiuni cutanate in diabetul zaharat Remodelarea cutanata cu ajutorul laserului 4 solutii pentru un somn lung si odihnitor Piciorul diabetic si probleme cutanate - complicatii ale diabetului