Infectia cutanata cu Molluscum Contagiosum

Actualizat: 01 August 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Molluscum contagiosum este o infectie de natura virala a pielii, care este caracterizata prin aparitia pe piele a unor proeminente perlate de culoare caramizie. Virusul se raspandeste usor (este contagios), dar nu este daunator. Cu toate acestea, la imunodeprimati, cum ar fi cei infectati cu virusul HIV, proeminentele pot fi extinse si desfigurante si pot fi considerate ca fiind semne ale stadiului terminal al bolii.

Simptome

Aceste mici proeminente rotunde, indentate, au de obicei dimensiuni intre 3-5 mm (adica putin mai mici decat o guma de creion). Ele pot fi unice sau grupate. Ele apar de obicei pe trunchi, fata, pleoape sau zona genitala.

La copii, proeminentele apar de obicei la nivelul trunchiului, fetei si bratelor. La adolescentii activi sexual si la adultii tineri, proeminentele sunt localizate de obicei in zona genitala. Proeminentele se pot inflama si se inrosesc ca raspuns natural al sistemului imun al organismului impotriva virusului. In jurul proeminentelor se dezvolta de obicei eczeme.

Perioada de incubatie - timpul de la momentul expunerii pana la aparitia proeminentelor - este de obicei de 2-7 saptamani, dar poate dura si 6 luni.
La persoanele imunodeprimate, cum ar fi cei infectati cu virusul HIV, simptomele bolii molluscum contagiosum sunt mult mai severe.

Modalitati de transmitere

Virusul se raspandeste de obicei prin contact direct piele la piele. Prin aceasta se intelege contactul sexual sau atingerea si zgarierea proeminentelor si apoi atingerea pielii. Manevrarea obiectelor infestate cu virusul, ca de exemplu un prosop, poate duce de asemenea la aparitia infectiei.

Virusul se poate raspandi dintr-o parte in alta a corpului sau la alte persoane. Molluscum contagiosum este contagios pana ce proeminentele dispar - perioada care, in cazul in care boala nu este tratata, poate dura pana la 6 luni sau chiar mai mult.

Molluscum contagiosum se intalneste frecvent in zona genitala la copii, in special din cauza faptului ca acestia se infecteaza prin scarpinare. Totusi, daca si alti factori sunt prezenti, poate fi luat in considerare si abuzul sexual.

Diagnostic

Molluscum contagiosum se diagnosticheaza de obicei in timpul examenului fizic. Daca diagnosticul este neclar si sunt suspectate si alte afectiuni, medicul poate preleva o mostra de la nivelul unei proeminente pentru a o examina (biopsie).
Daca un adult prezinta proeminente la nivelul zonei sale genitale, medicul poate face investigatii, pentru a detecta eventuala existenta a bolilor cu transmitere sexuala, cum ar fi herpesul genital.

Tratament

La persoanele sanatoase, instituirea tratamentului nu este neaparat necesara, deoarece proeminentele individuale dispar de obicei spontan in 2-4 luni, desi poate dura chiar mai mult. Unele persoane aleg sa-si indeparteze proeminentele, deoarece acestea le jeneaza sau cu scopul de a impiedica raspandirea lor la alte persoane.

Medicii recomanda de obicei tratamentul proeminentelor localizate in zona genitala pentru a preveni raspandirea lor. Proeminentele vor disparea spontan in cateva saptamani. Cu toate acestea, ele sunt adesea tratate pentru a impiedica raspandirea virusului si infectarea altor persoane. Un alt motiv pentru care acestea sunt tratate este pentru a impiedica raspandirea lor in alte zone ale corpului.

Proeminentele pot fi indepartate cu ajutorul laserului, prin inghetare sau prin razuire. Uneori aceste tratamente lasa cicatrici. Unguente speciale ce contin medicamente pot, de asemenea, contribui la disparitia proeminentelor. In cazul in care proeminentele reapar, poate fi necesara repetarea tratamentului. Daca proeminentele se agraveaza trebuie consultat medicul.
Daca este nevoie, se mai pot incerca si urmatoarele modalitati de tratament:

- indepartarea materialului viral din centru, prin razuirea rapida a centrului proeminentei cu ajutorul unei chiurete;

- terapia prin inghetare (crioterapie);

- aplicarea de medicamente pe piele (medicatie topica);

- utilizarea de medicamente pe cale orala (medicatie orala).

Pana la disparitia proeminentelor nu se recomanda:

- folosirea in comun a prosoapelor cu alte persoane;

- efectuarea de activitati ce presupun contactul apropiat cu alte persoane;

- practicarea sporturilor ce presupun contactul dintre jucatori;

- scarpinarea pielii;

- frecventarea piscinelor publice, saunelor si dusurilor publice;

- utilizarea unguentelor cutanate pe baza de corticosteroizi.

Molluscum contagiosum se diagnosticheaza de obicei in timpul examenului fizic. Daca diagnosticul este neclar si sunt suspectate si alte afectiuni, medicul poate preleva o mostra de la nivelul unei proeminente pentru a o examina (biopsie).
Daca un adult prezinta proeminente la nivelul zonei sale genitale, medicul poate face investigatii, pentru a detecta eventuala existenta a bolilor cu transmitere sexuala, cum ar fi herpesul genital.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Efectele merisorului in prevenirea si tratarea infectiilor urinare la femei Boala a cincea (eritemul infectios sau parvoviroza B19) Testul Torch - depistarea infectiilor in sarcina Modalitati de transmitere a infectiilor Infectia nou-nascutilor cu streptococi de grup B Cele mai eficiente produse pentru pielea sensibila si iritata Remedii naturale pentru infectiile tractului urinar Infectia cu streptococ de grup B Bolile sistemice determinate de infectiile orale Cum putem preveni infectarea cu virusul H1N1 - gripa porcina? Infectii ale degetelor