Ghidul aparatului reproducator feminin

Actualizat: 22 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Functiile aparatului reproducator feminin


Aparatul reproducator feminin este capabil sa indeplineasca o serie de functii specifice. Acesta are rolul de a secreta celula-ou necesara pentru reproducere, numita ovul sau ovocit.

Aparatul este capabil de a transporta ovulul pana la locul reproducerii. Reproducerea, fertilizarea ovulului de catre spermatozoid, se produce in mod normal la nivelul partii falopiene a trompelor uterine.

Urmatorul pas consta din implantarea ovulului fertilizat la nivelul peretelui uterin, incepand astfel prima etapa a sarcinii. In cazul in care fertilizarea sau/si implantarea nu se produc, are loc menstruatia (eliminarea lunara a unei parti din peretele uterin). De asemenea, sistemul reproducator feminin produce hormonii sexuali feminini ce mentin ciclul reproducator.

Componentele aparatului reproducator feminin

Anatomia aparatului reproducator feminin cuprinde structuri interne si externe. Functia partii externe a aparatului reproducator feminin este duala: de a impiedica patrunderea spermei in interior si de a proteja organele genitale interne impotriva infectiei.

Organele genitale externe

Principalele portiuni ale organelor genitale externe includ:
Labia mare: inconjoara si protejeaza restul organelor genitale externe. Labiile mari sunt late si contin tegument la nivelul lor, fiind comparate cu regiunea scrotala de la barbati. Labia mare contine glande sebacee si sudoripare. Dupa pubertate, acestea sunt acoperite de par.
Labia mica: poate fi foarte ingusta sau poate ajunge pana la 2 centimetri. Labiile mici sunt situate pe partea interna a labiilor mari, inconjurand intrarea vaginala (canalul care conecteaza partea inferioara a uterului cu exteriorul).
Glandele Bartholin: aceste glande sunt situate langa orificiul vaginal si produc o secretie fluida (mucus).
Clitorisul: cele doua labii mici se intersecteaza la nivelul clitorisului, o excrescenta mica, foarte sensibila, comparata cu penisul de la barbati. Clitorisul este acoperit de un rest de piele, numit preput, fiind similar cu preputul de la barbati. Similar penisului, clitorisul este foarte sensibil la stimulare si poate intra in erectie.

Organele genitale interne

Organele reproducatoare interne feminine cuprind:
Vaginul: este un canal ce conecteaza cervixul (partea inferioara a uterului) cu exteriorul. Mai este denumit si canalul nasterii.
Uterul: este o cavitate virtuala, avand forma de para, constituind locul unde se va implanta viitoarea sarcina. Uterul este impartit in 2 parti: cervixul, partea inferioara care se deschide la nivelul vaginului, si partea principala a uterului, denumita corpul uterin. Corpul uterin se poate largi pentru a cuprinde sarcina in dezvoltare. Orificiul de la nivelul cervixului permite patrunderea spermatozoizilor si eliminarea secretiei menstruale.
Ovarele: organe de forma mica, rotunda, situate pe partile laterale uterine. Ovarele secreta ovule si hormoni.
Trompele uterine: acestea sunt niste tuburi inguste atasate partii superioare a uterului si sunt traversate de catre ovul (celula ou) pentru a ajunge de la ovar la uter. Reproducerea, fertilizarea oului de catre spermatozoid, se produce la nivelul trompelor uterine, regiunea falopiana; ulterior ovulul fecundat va migra de la nivelul trompelor la nivelul uterului, fiind implantat la nivelul peretelui uterin.

Ce se intampla in timpul ciclului menstrual?

Femeile de varsta fertila prezinta secretie hormonala ciclica care se succeda la un interval de o luna („menstru" semnifica „lunar", de aici provenind expresia de ciclu menstrual). La fiecare ciclu menstrual corpul femeii se pregateste pentru o potentiala sarcina, indiferent daca femeia o intentioneaza sau nu. Termenul de ciclu menstrual se refera la eliminarea periodica a unei portiuni din peretele uterin.
Ciclul menstrual dureaza aproximativ 28 de zile si prezinta mai multe faze: faza foliculara, faza ovulatorie (ovulatia) si faza luteala. Exista 4 tipuri de hormoni (substante chimice care stimuleaza sau regleaza activitatea celulelor sau organelor) implicati in ciclul menstrual: hormonul foliculo-stimulant (FSH), hormonul luteinizant (LH), estrogenii si progesteronul.

Faza foliculara

Acesta faza incepe in prima zi a ciclului menstrual. In timpul acestei faze se produc urmatoarele evenimente:
- hormonii foliculostimulant (FSH) si luteinizant (LH) sunt eliberati de la nivel cerebral, ajungand pe cale sanguina la nivel ovarian;
- hormonii stimuleaza cresterea a 15-20 de oua la nivel ovarian, fiecare invelit in tunica proprie si purtand denumirea de foliculi;
- acesti hormoni (FSH si LH) determina cresterea secretiei de hormoni estrogeni
- pe masura cresterii secretiei de estrogeni, se va diminua productia de hormon foliculostimulant. Acest echilibru al secretiei hormonale permite organismului limitarea numarului foliculilor care ajung la maturatie completa sau crestere;
- pe masura progresiei fazei foliculare, unul dintre foliculi devine dominant si va continua maturarea. Acest folicul dominant va determina supresia celorlalti foliculi din grup. Acestia isi incheie cresterea si vor involua. Foliculul dominant continua sa secrete hormoni estrogeni.

Faza ovulatorie

Faza ovulatorie sau ovulatia incepe la aproximativ 14 zile de la inceperea fazei foliculare. Faza ovulatorie este perioada de mijloc a ciclului menstrual, urmatorul ciclu menstrual incepand 2 saptamani mai tarziu. In timpul acestei faze au loc urmatoarele evenimente:
- cresterea secretiei de estrogeni de catre foliculul dominant stimuleza la randul ei secretia de hormon luteinizant de la nivel cerebral
- acest lucru determina eliberarea foliculului de la nivel ovarian
- in momentul eliberarii ovului (proces denumit ovulatie), acesta va fi captat prin aspirare la nivelul trompelor uterine (acestea prezinta in regiunea de contact cu ovarul niste prelungiri denumite fimbrii). Aceste fimbrii aspira ovulul in interiorul tubei uterine.
- de asemenea, in timpul acestei faze exista o crestere a cantitatii si consistentei secretiei mucoase produse de cervix (regiunea inferioara a uterului). In cazul in care exista contact sexual in aceasta perioada, mucusul ingrosat va retine mult mai usor spermatozoizii, le asigura substantele nutritive si faciliteaza deplasarea acestora catre ovul, pentru a-l fecunda.

Faza luteala

Faza luteala urmeaza imediat dupa ovulatie si implica urmatoarele procese:
- dupa eliberarea ovulului, restul folicular se transforma intr-o noua structura denumita corpul luteal
- corpul luteal secreta hormonul progesteron; progesteronul are rolul de a pregati peretele uterin pentru implantarea ovulului fertilizat
- in cazul in care a avut loc contactul sexual si ovulul a fost fertilizat (proces denumit conceptie), ovulul fertilizat va traversa trompele uterine, urmand a se implanta la nivelul peretelui uterin; femeia din acest moment este insarcinata
- in cazul in care nu are loc fertilizarea ovului, acesta va traversa cavitatea uterina fara a se implanta; nemaifiind nevoie de a sustine o sarcina, stratul intern al peretelui uterin se va elimina (proces denumit menstruatie), incepand dupa aceasta un nou ciclu menstrual.

Cate ovule are o femeie?

In timpul perioadei fetale exista aproximativ 6 pana la 7 millioane de ovule la nivelul ovarelor. Ulterior nu se vor mai produce alte ovule la acest nivel.
Pe parcursul vietii majoritatea ovulelor degenereaza, disparand la pubertate. La nastere exista aproximativ un milion de ovule la nivel ovarian; pana la pubertate vor mai ramane aproximativ 300 000. Dintre acestea numai 300 sau 400 vor ajunge la maturatie completa in timpul perioadei fertile. Ovulele involueaza in timpul sarcinii, prin folosirea de anticonceptionale si chiar si in perioadele de ciclu menstrual regulat sau neregulat.


Citeste si despre:

Ghid util de alegere a ochelarilor de soare Ghid de sanatate A-Z pentru sezonul rece Ghidul sanatatii Ghid de cumparare a alimentelor congelate Ghid practic de estimare a portiilor Ghid de siguranta la plaja si la piscina Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Ghid de ingrijire a pielii, in functie de tipul de ten Ghid pentru tratarea gripei Pneumonia - ghid de recuperare Ghid pentru utilizarea medicamentelor eliberate fara prescriptie medicala Ghid pentru protejarea oaselor la orice varsta Ghid rapid pentru ameliorarea alergiilor
Cere sfatul medicului ×