Sapun

Substanta utilizata datorita puterii sale de curatare, obtinuta prin actiunea unei substante bazice (alcaline), ca soda caustica sau potasa caustica, asupra unui corp gras. sapunul este o sare a unui acid gras, rezultata in urma reactiei de saponificare.

Diferite tipuri de sapun
-
Sapunurile antiseptice contin, in afara unei substante bazice si a unui corp gras, o substanta de sinteza care distruge germenii patogeni: formol, alcool.
- Sapunurile supragrase sunt obtinute pe baza de lanolina sau de acizi grasi liberi.
- Sapunurile acide sau pseudo-sapunurile sunt constituite din emulsii apoase pe baza de alcooli grasi sulfonati, acidifiati, continand uleiuri naturale sau gliceride. Sapunurile acide, ca si sapunurile supragrase, sunt bine suportate si evita proliferarea bacteriana.
- Sapunurile de uz dermatologic contin o substanta cu efect detergent, nefiind bazica. Ele sunt utilizate pentru toaleta persoanelor cu pielea delicata sau iritata de o afectiune. Unele sapunuri dermatologice sunt facute pe baza de substante medicamentoase, precum gudronul sau uleiul de ienupar si sunt prescrise in diferite afectiuni precum psoriazisul.

Citeste si despre:

Semnele reactiei alergice la sapun Sapun de corp lichid, gel de dus sau sapun solid. Care este solutia potrivita? Cat de eficient este sapunul antibacterian? Primul ajutor in leziunile oculare Tratamentul plagilor taiate sau sfasiate Tratamentul dermatitei de contact Pericolele nebanuite ale servetelelor umede Spala-te pe maini pentru a tine bolile la distanta Bicarbonatul de sodiu pentru frumusete si sanatate Cum sa va feriti de germenii din salile de antrenament
Cere sfatul medicului ×