Eruptia cutanata cauzata de caldura

Actualizat: 01 Iulie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Eruptia cutanata cauzata de caldura sau miliaria este o afectiune dermatologica provocata de blocarea ductelor sudoripare, in urma careia transpiratia nu mai poate fi eliminata prin piele.

Ca rezultat, apar clustere de mici dimensiuni, rosii sau roz, insotite de durere, usturime si mancarimi.

Eruptia se instaleaza de regula in regiunile corporale acoperite de haine, unde tesutul cutanat nu este aerisit, fiind raspandita frecvent in randul copiilor mici, al varstnicilor si al persoanelor supraponderale si obeze.

Cauze

Rolul tesutului cutanat este de a proteja interiorul organismului de mediul extern, actionand ca o bariera preventiva impotriva agentilor patogeni ce pot cauza infectii, a substantelor chimice periculoase sau a radiatiilor solare. Tot pielea este responsabila cu reglarea temperaturii interne a corpului, prin intermediul transpiratiei, produsa in glandele sudoripare prezente la nivelul intregului corp (cu exceptia unor zone restranse, precum unghiile sau canalele urechii).

Glandele sudoripare se afla in derma, stratul adanc al pielii, fiind reglate de centrii cerebrali responsabili cu temperatura. Transpiratia ajunge la suprafata, din glandele care o produc, prin ductele sudoripare. Atunci cand acestea din urma ajung sa fie obstructionate, transpiratia ramane sub stratul superior al pielii, cauzand inflamatii usoare sau eruptii cutanate.

Nu este intotdeauna usor de stabilit ce produce blocarea ductelor sudoripare, insa printre cauzele posibile se numara

- Ductele sudoripare imature. Intrucat aceste structuri anatomice nu sunt suficient de bine dezvoltate in primul an de viata, ductele sudoripare ale bebelusilor pot suferi mai usor blocaje, mai ales in zilele toride de vara (sau cand sugarul este tinut intr-o incapere supraincalzita). Nou-nascutii tinuti in incubator sau care fac febra des sunt cel mai predispusi eruptiei cutanate de caldura.
- Climatul tropical. Vremea foarte calda si umeda favorizeaza in general aparitia miliariei.
- Exercitiul fizic intens. Antrenamentele de fitness, efortul fizic sustinut sau orice alta activitate care stimuleaza transpiratia pot conduce la aparitia eruptiei cutanate de caldura.
- Anumite materiale textile. Hainele fabricate din materiale care nu permite evaporarea normala a transpiratiei sunt cauze posibile ale miliariei.
- Unele medicamente. Substantele medicamentoase care stimuleaza activitatea glandelor sudoripare contribuie la dezvoltarea eruptiei cutanate de caldura; printre acestea se numara clonidina, beta-blocantele si somniferele.
- Supraincalzirea corpului. O temperatura prea ridicata in incapere, pijamalele prea groase sau utilizarea unei paturi electrice cresc riscul aparitiei miliariei.
- Cremele si unguentele grase. Aceste produse pot provoca blocarea ductelor sudoripare.
- Repausul la pat. Pacientii care sunt spitalizati perioade lungi de timp si traverseaza episoade de febra ridicata sunt mai susceptibili la miliarie.

Simptome

In randul adultilor, eruptia cutanata de caldura apare in interiorul faldurilor de piele si in regiunile in care hainele produc o frictiune constanta la nivelul tesutului cutanat. In cazul copiilor mici, milaria apare pe gat, umeri, piept, in zona axilei, regiunea genitala sau pe cutele cotului.

Intrucat exista mai multe tipuri de eruptie cutanata de caldura, simptomele variaza si ele de la un caz la celalalt.

- Miliaria cristalina (sudamina). Este cea mai usoara forma de eruptie provocata de caldura si afecteaza ductele sudoripare din stratul superior al pielii. Simptomele sale sunt veziculele mici, transparente, umplute cu lichid limpede sau papulele care se sparg usor. Nu prezinta durere sau mancarimi si dispare de la sine, insa poate sa recidiveze in cazul unui climat umed si cald.

- Miliaria rubra. Apare mai adanc in epiderma, la adultii care traiesc in climate tropicale si la nou-nascutii de 1-3 saptamani. Simptomele sale sunt umflaturile rosii, senzatiile de mancarime sau intepaturi in zona afectata, cantitati foarte mici de transpiratie sau absenta sudorii in zona bolnava (anhidroza). Veziculele miliariei rubra pot deveni, ocazional, pustuloase, dezvoltandu-se miliaria pustulosa.

- Miliaria profunda. O forma rara a eruptiei cutanate de caldura, apare in randul adultilor care au suferit in repetate randuri de miliaria rubra. Boala afecteaza derma si se declanseaza in special dupa efortul fizic care stimuleaza transpiratia. Simptomele sale sunt leziunile ferme rosii sau roz si anhidroza, insotita de epuizare, ameteli, greata si accelerarea pulsului.

Eruptia cutanata de caldura nu necesita tratament in formele sale usoare, intrucat simptomele dispar de la sine in cateva zile. Daca manifestarile clinice persista, eruptia pare sa se dezvolte si exista semne de infecte (durere crescuta, umflaturi, roseata si caldura in regiunea afectata, scurgeri de puroi, noduli limfatici inflamati, febra sau frisoane), se impune efectuarea unui consult medical de urgenta.

Diagnostic

Un examen fizic efectuat de medicul dermatolog este suficient pentru stabilirea diagnosticului. Nu sunt necesare alte teste clinice.

Tratament

Cel mai bun tratament pentru orice forma de eruptie cutanata este retragerea intr-o incapere racoroasa, folosirea de haine lejere, din materiale naturale si evitarea depunerii de efort fizic pana la disparitia simptomelor. Odata ce pielea se racoreste, miliaria dispare de la sine.

Formele mai grave ale eruptiei cutanate de caldura pot necesita administrarea de tratamente topice pentru reducerea disconfortului si prevenirea complicatiilor. Acestea includ

- Lotiuni calmante, pentru ameliorarea mancarimilor;
- Lanolina anhidra, pentru prevenirea blocarii ductelor sudoripare si a formarii de noi leziuni;
- Steroizii topici, in cazurile severe.

Printre tratamentele naturiste eficiente in calmarea miliariei se numara

- Apa rece sarata. Zona afectata se spala bine cu apa cat mai rece, in care se introduce sare mare.
- Bicarbonatul de sodiu. Eruptiile se tamponeaza cu o solutie preparata din bicarbonat de sodiu si apa.
- Amidonul de porumb. Se rumeneste o cantitate mica de amidon de porumb in tigaie, ca apoi sa se pudreze regiunile afectate cu praful rezultat. Se poate folosi in mod similar si faina de grau.
- Otet si apa. Daca eruptia este insotita de mancarimi si intepaturi, solutia din otet si apa ajuta la ameliorarea disconfortului.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Influenta poluarii asupra sanatatii Pruritul - Mancarimea Cele mai mari pericole ale verii pentru sanatatea pielii Top 10 cauze ale iritatiilor pielii Bolile autoimune 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei Dermatita de contact Despre sanatatea pielii si dermatomicoze Zona zoster - cauze, simptome, tratament Cum sa rezistati fara aer conditionat in timpul zilelor caniculare Cum puteti recunoaste candidoza cutanata si cum se poate trata?