Antiseptic

Medicament - care combate infectiile microbiene.

Antiseptice pentru uz extern - In functie de structura lor chimica si de proprietatile lor, se deosebesc numeroase substante: alcoolul, apa oxigenata, derivatii de amoniu cuaternar, dorhexidina, derivatii fenolului, oxidanti, acizi, derivati metalici (mercur, argint, cupru, zinc), coloranti (eozina, albastru de metilen), hexetidina, hexomedina, iod.
Criteriile de alegere sunt numeroase si complexe: toxicitatea, probabilitatea de a declansa o alergie, puterea iritanta interzicand aplicarea pe mucoase sau pe plagi, rapiditatea de actiune, necesitatea de a elimina in mod radical germenii sau doar a impiedica proliferarea lor.

Antiseptice pentru uz intern - Unele medicamente neantibiotice sunt prescrise pe cale orala in tratarea infectiilor intestinale sau urinare (sulfamide).

Citeste si despre:

Afectiuni ale cavitatii bucale Beneficiile uleiului de arbore de ceai Stafilococul auriu si alte infectii stafilococice Ingrijirea si prevenirea iritatiilor de scutec Uleiul de susan valori nutritionale si beneficii Rolul pe care il are soarele in sanatatea organismului Proprietatile si beneficiile galbenelelor Banii: purtatori de bacterii si boli Aftele si sanatatea dentara