Cauze - Etiologia acneei rozacee este controversata - unii o atribuie unei hipoclorhidrii (diminuarea proportiei de acid clorhidric in sucul gastric); se pare ca ceaiul cafeaua nucile ciocolata piperul alcoolul si mirodeniile joaca un rol favorizant.
Simptome si semne - acneea rozacee este caracterizata prin pustule aparand pe un fond de roseata difuza si de cuperoza care afecteaza pometii si nasul in principal. Este frecventa asocierea cu o eczema a fetei.
Tratamentul - Depinde mai putin de tipul acneei si mai mult de severitatea leziunilor.
- In cazul acneei superficiale, este suficient un tratament local pe cale externa. Respectarea igienei este foarte importanta, in special spalarea cu sapun bland de doua ori pe zi. Este necesara aplicarea de medicamente active in hiperkeratoza (acid retinoic, numit si vitamina A acida), in seboree (izotretinoina, local), in inflamatie (peroxid de benzoil in concentratie 5 sau 7%). Aplicarea medicamentelor trebuie sa fie realizata dupa reguli precise pentru a evita o iritare prea puternica. Nu este indicata expunerea la soare pe durata tratamentului. Ameliorarea apare dupa 3-4 saptamani de la inceputul tratamentului. Antibioterapia locala (eritromieina, tetraciclina) da, de asemenea, rezultate bune in acneele superficiale. Toate aceste produse pot declansa o iritare sau o uscare a pielii, adesea chiar recrudescenta leziunilor in primele saptamani. O crema hidratanta aplicata zilnic remediaza aceste probleme. Rezultatele obtinute sunt foarte satisfacatoare in 80% din cazuri, cu conditia totusi sa se depuna eforturi de ingrijire pe durata a cel putin 3-4 luni.
- In acneele grave prin persistenta sau prin importanta leziunilor, tratamentul este general. El are drept scop evitarea cicatricelor. Antibioticele administrate pe cale orala (ciclinele in special), utilizate timp de cel putin 4 luni pentru a evita recaderile, sunt extrem de eficiente. Femeia insarcinata va evita antibioterapia generala. Retinoidele orale constituie un progres recent deosebit in caz de esec al antibioticelor sau in formele foarte severe de acnee. Ele diminueaza secretia sebacee si elimina definitiv acneea in 4 pana la 6 luni de tratament. Folosirea retinoidelor impune mijloace de contraceptie foarte sigure deoarece pot produce malformatii congenitale. Contraceptia trebuie sa inceapa cu o luna inainte de inceperea tratamentului, se continua pe durata tratamentului si se prelungeste mai multe luni dupa oprirea acestuia La femei, estroprogestativele suficient dozate in estrogeni (minipilulele si micropilule sunt ineficiente in acnee). Chiar si androgenii, sunt, uneori, prescrise pentru tratamentul acneei.
Prevenire - Folosirea anumitor produse cosmetice comedogene, abuzul de detergenti ca si scoaterea comedoanelor si a cosurilor trebuie evitate, precum si orice expunere la soare.
Sinonim: rozacee.