Ce dezvaluie tenul despre starea de sanatate a unei persoane

Actualizat: 29 Noiembrie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Acneea si eczema nu reprezinta simple probleme de natura estetica ale tenului, ci pot transmite semnale de alarma cu privire la existenta unor afectiuni la nivelul organismului.

Ca parte a sistemului imunitar, pielea are rol de bariera impotriva factorilor de mediu; atunci cand organismul se apara in fata virusurilor sau bacteriilor, pielea poate fi sensibilizata, aparand manifestari precum acneea si roseata.

Acneea

Cauza: un dezechilibru hormonal.

Exista o explicatie pentru aparitia acneei la femei inainte de menstruatie, deoarece tenul este sensibil la cresterile de progesteron si testosteron care au loc in perioada menstruatiei. Majoritatea femeilor se confrunta cu o acnee usoara, daca aceasta devine severa sau dureroasa este necesar consultul medicului obstetrician deoarece acneea chistica, profunda, localizata pe barbie sau de-a lungul maxilarului poate fi un semn al sindromului de ovar polichistic sau a altor tipuri de modificari hormonale. Netratate, acestea pot creste riscul aparitei diabetului zaharat si infertilitatii.

Solutii

Pentru unele dintre femei, pilulele contraceptive pot fi o modalitate eficienta de a echilibra nivelul hormonilor si de a curata pielea (pilulele sunt o alternativa potrivita si pentru tratarea altor manifestari ale acestui sindrom).

O optiune de tratament nonhormonal ar fi sironolactina, care are rolul de a bloca receptorii de testosteron, prevenind astfel supraproductia glandelor sebacee, intalnita in cazul unora dintre pacienti.

De asemenea, cercetatorii au demonstrat ca este necesara evitarea consumului de dulciuri, cereale integrale, fructe si legume dulci intrucat acestea pot stimula cresterea insulinei, iar valorile excesive ale acesteia stimuleaza producerea hormonilor care determina aparitia acneei.

Alternativa eficienta de tratament

Se recomanda tamponarea locala a zonei inconjuratoare cu substante speciale ce contin acid salicilic si sulf care ajuta la deschiderea si curatarea porilor, calmand iritatia.

Cearcanele si tumefactia regiunii suborbitare

Cauza: alergiile

Alergiile cronice dilata vasele de sange, iar in jurul ochilor apar cearcane deu o culoare violet-albastruie. Multi oameni nici macar nu banuiesc ca ar putea suferi de vreo alergie. Acestia solicita consultul unui dermatolog, de obicei fara sa faca legatura cu eventuale alergii.

Alergenii declanseaza eliberarea de histamina (substanta chimica) ce contribuie la umflarea ochilor, care determina senzatia de mancarime a ochilor si nasului. Frecarea amplifica simptomele si provoaca umflarea ochilor.

Solutii

Daca simptomele sunt recente si persoana in cauza nu a pierdut noptile, ar putea incerca utilizarea unui antihistaminic. Cu ajutorul acestui medicament, senzatia de iritatie ar trebui sa se calmeze in cateva saptamani. In cazul in care medicamentul nu amelioreaza simptomele, se va consulta medicul pentru depistarea cu exactitate a cauzei si pentru stabilirea tratamentului potrivit.

Alternativa eficienta de tratament

Specialistii recomanda masajul regiunii suborbitare si a pleoapelor pentru eliminarea excesului de lichid si eventual aplicarea unei creme care contine cofeina care are actiune vasodilatatoare. Pentru estomparea culorii cearcanelor se poate alege un creion corector mat care are acelasi ton ca si fondul de ten, nu mai luminos sau stralucitor pentru a nu evidentia cearcanele umflate.

Pentru aplicarea anticearcanului se va folosi degetul mic sau inelarul pentru tamponarea doar pe zonele inchise la culoare (inclusiv portiunea dintre ochi si nas). Se va masa usor pentru ca anticearcanul sa patrunda cat mai bine in piele.

Roseata si pete

Cauza: stres, tulburari digestive sau lupus

Petele rosii care apar si dispar de pe fata si gat pot fi legate de fluctuatiile hormonale determinate de stres. Rozaceea sau umflaturile mici si rosii grupate, pot fi un semn de boli digestive.

Pielea si tractul gastrointestinal au rol de bariera si de protectie a organismului. Astfel se poate explica de ce apar manifestari la nivelul pielii atunci cand exista tulburari digestive. In urma unor studii s-a demonstrat ca atunci cand bolnavii care sufereau de rozacee sau acnee au utilizat antibiotice pentru distrugerea bacteriilor in intestinul subtire, aspectul pielii acestora s-a imbunatatit.

Mult mai grava este eruptia malar, o eruptie simetrica si rosiatica in forma de fluture rosu, care acopera, de obicei, partea superioara si de mijloc a ambilor obraji. Este un simptom clasic de lupus, boala care ataca sistemul imunitar. Daca alaturi de aceasta manifestare apar simptome ca oboseala, invinetirea cu usurinta, pierderea sau acumularea de kilograme, se va consulta medicul.

Solutii

Se vor evita lumina soarelui si alimentele picante care pot agrava roseata. Se vor face activitati relaxante sau cele care contribuie la diminuarea stresului (yoga sau meditatie). Se va mari aportul de probiotice - bacterii sanatoase care ajuta la reglarea florei intestinale si calmeaza iritatia. Iaurtul cu culturi vii, kefirul pot fi o alternativa buna.

Alterantiva eficienta de tratament

Pentru neutralizarea rosetii se va folosi o baza de machiaj de culoare verde. Acesta ar putea fi amestecat inclusiv cu putin anticearcan pentru acoperirea portiunii rosii. Baza sa va aplica cu ajutorul unei pensule speciale pentru ochi si apoi pielea va fi masata cu varful degetelor pana cand va patrunde crema.

Eruptiile cutanate

Eruptiile cutanate pot fi caracteristice atat unor boli grave, unor reactii la alergeni sau la un produs prea puternic.

Eruptiile cutanate pot fi minore sau pot lua forma portiuni de piele descuamata. Cauza acestora poate fi atat o infectie bacteriana cat si una de natura fungica, pot fi dureroase, pot cauza mancarimi sau fara simptome.

Alunitele

Aceste zone proeminente, vizibile, care erau considerate in trecut semne de frumusete, pot fi indicii ale unor afectiuni grave. Cancerul de piele este descoperit prin aparitia acestor tumori mici la nivelul pielii.

Alunitele pot fi diferite, pot avea forma unor pete rosiatice sau proeminente inchise la culoare, pot avea marginile neregulate, asimetrice etc.


Citeste si despre:

Rebela acnee Tratamente eficiente pentru acnee Acneea rozacee 5 tratamente surprinzatoare pentru acnee Acneea vulgara Acneea, zeci de cauze si efecte neplacute Produse cosmetice pentru a reduce comportamentul neplacut al pielii sensibile Ce este colagenul si ce rol are in dermatoestetica? Tratament naturist pentru acnee Dieta pentru acnee Acneea juvenila 10 tratamente eficiente pentru acnee Acneea chistica Afla cum poti scapa de acnee
Cere sfatul medicului ×