Factori care declanseaza rozaceea

Actualizat: 30 Aprilie 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Rozaceea, o afectiune cutanata frecventa, poate fi declansata de numerosi factori care actioneaza ca stimulenti ai simptomelor bolii.

Confundata deseori cu acneea juvenila vulgara, rozaceea se manifesta prin aparitia de portiuni eritematoase pe suprafata tenului sau a gatului, insotite uneori de cosuri si mici dilatatii vasculare, numite telangiectazii.

Boala progresiva, cu evolutie de durata, rozaceea afecteaza mai des populatia caucaziana si persoanele de sex feminin.

Stimulentii rozaceei

Lasata netratata, rozaceea se poate agrava odata cu trecerea timpului. Intrucat semnele si simptomele acestei afectiuni dermatologice pot sa apara si sa dispara la intervale de cateva saptamani sau luni, este foarte important sa cunoasteti stimulentii rozaceei, care pot avea legatura cu alimentatia, temperatura aerului, vremea de afara, tratamentele medicamentoase urmate pentru diverse afectiuni, tulburarile emotionale, epuizarea fizica sau produsele cosmetice sau de igiena folosite.

De altfel, intrucat rozaceea nu se vindeca, tratamentul consta in controlul simptomelor, in special prin evitarea factorilor care le declanseaza.

Fumatul, alimentele intens condimentate, bauturile fierbinti sau alcoolul determina aparitia zonelor rosii specifice rozaceei, astfel ca ele trebuie sa fie evitate in totalitate. Expunerea neprotejata la razele soarelui sau la temperaturile extreme (prea scazute sau prea ridicate) este, de asemenea, un factor declansator al simptomelor afectiunii. Totodata, vinul rosu si ciocolata sunt doua alimente pe care pacientii cu rozacee ar trebui sa le excluda din dieta.

Unii factori din lista de mai jos pot avea un efect minor asupra unor pacienti si unul important asupra altora (patternurile de reactii variaza semnificativ de la un bolnav la altul). Prin urmare, medicii recomanda scrierea unui jurnal personal cu ajutorul caruia sa se evidentieze stimulentii rozaceei in fiecare caz particular.

Printre stimulentii alimentari ai rozaceei se numara

- lactatele (iaurtul, smantana, branza etc.);
- alcoolul (in special vinul rosu, berea, votca, ginul si sampania);
- ciocolata si vanilia;
- sosul de soia;
- drojdia;
- vinetele;
- fructele de avocado;
- spanacul;
- fasolea si mazarea;
- citricele;
- rosiile;
- bananele;
- prunele rosii;
- stafidele;
- smochinele;
- alimentele intens condimentate;
- alimentele fierbinti;
- ficatul;
- otetul;
- alimente bogate in histamine;
- bauturile fierbinti (ciocolata calda, cafeaua sau ceaiul fierbinte);

Aplicarea de produse pe baza de cortizon sau steroizi pe fata ar trebui sa fie evitata, intrucat ele favorizeaza dilatarea vaselor mici de sange de la nivelul fetei. Unii pacienti se confrunta cu izbucniri severe ale rozaceei dupa folosirea indelungata a steroizilor topici.

Medicamentele vasodilatatoare pot conduce, de asemenea, la reaparitia simptomelor rozaceei. Acestea includ anumite medicamente pentru reglarea presiunii arteriale, precum nitratii, blocantele canalelor de calciu si diureticele tiazidice.

Ingredientele care se regasesc deseori in produsele de curatare si ingrijire a pielii, precum alcoolul, menta, uleiul de eucalipt, hamamelisul, uleiul de cuisoare, parfumul si acidul salicilic, pot fi alti potentiali factori de stimulare a semnelor clinice specifice rozaceei.

O alta categorie de stimulenti pentru rozacee sunt cei legati de expunerea la temperaturi extreme si conditii meteorologice neplacute, prin

- sauna;
- bai fierbinti;
- supraincalzirea unei incaperi;
- petrecerea timpului intr-un mediu cu temperaturi ridicate;
- expunerea neprotejata la soare;
- petrecerea timpului in conditii de vant puternic;
- expunerea neprotejata la ger sau umiditate;

Tulburarile emotionale pot fi de asemenea cauze alte recidivarii simptomelor rozaceei, cele mai importante fiind cele provocate de stres si anxietate. Totodata, epuizarea fizica prin sport sau munca suprasolicitanta, trebuie sa fie evitate in vederea bunului control al rozaceei.

Produsele de ingrijire pe baza de substante hidroalcoolice sau acetona, precum si cele care au la baza ingrediente care produc inrosirea pielii si aparitia intepaturilor cutanate, sunt nerecomandate pacientilor care sufera de rozacee.

Cat despre probabilitatea ca unii dintre factorii declansatori de mai sus sa va afecteze, un sondaj efectuat pe un esantion de 1066 de persoane diagnosticate cu rozacee scoate in evidenta, procentual, un clasament al celor mai des intalniti stimulenti ai rozaceei (in randul subiectilor chestionati)

- expunerea neprotejata la soare 81%;
- stresul emotional 79%;
- canicula 75%;
- vantul puternic 57%;
- exercitiul fizic istovitor 56%;
- consumul de alcool 52%;
- baile fierbinti 51%;
- vremea friguroasa 46%;
- alimentele condimentate 45%;
- umiditatea crescuta 44%;
- caldura din interior 41%;
- anumite produse de igiena si ingrijire 41%;
- bauturile fierbinti 36%;
- cosmeticele 27%;
- anumite medicamente 15%;
- anumite afectiuni medicale 15%;
- anumite fructe 13%;
- carnea marinata 10%;
- anumite legume 9%;
- lactatele 8%;
- alti factori individuali 24%.

Evitarea factorilor declansatori ai rozaceei

Odata ce ati stabilit, impreuna cu medicul specialist, care sunt factorii care va declanseaza rozaceea, este important sa gasiti cai eficiente prin care sa ii evitati.

- Inlocuiti alimentele periculoase cu cele inofensive. Hrana care va ajuta sa evitati reaparitia simptomelor rozaceei include felurile de mancare dietetice, bauturile reci nonalcoolice, bauturile fara cofeina, branza de vaci telemea si alimentele sau bauturile consumate la temperatura camerei.

- Faceti miscare intr-un ritm ponderat. Intrucat efortul fizic major este nociv pentru pacientii cu rozacee, insa miscarea ramane necesara pentru mentinerea starii de sanatate, faceti exercitii fizice usoare, in sesiuni scurte, cu pauze dese. Alegeti antrenamente de intensitate redusa, in locul celor mai scurte si mai solicitante. Nu faceti miscare in exterior pe ger sau canicula si hidratati-va suficient.

- Protejati-va pielea de razele UV. De fiecare data cand iesiti afara, folositi o lotiune solara cu factor de protectie impotriva ultravioletelor si purtati ochelari de soare si palarie de soare, daca este cazul.

- Substituiti medicamentele care va fac rau. Daca suspectati ca un anumit medicament va produce revenirea simptomelor rozaceei, discutati cu medicul dermatolog despre posibilele alternative medicamentoase.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Inrosirea fetei: cauze, tratament, preventie Ce dezvaluie tenul despre starea de sanatate a unei persoane Afectiunile oftalmologice - simptome ce pot fi observate de pacient 8 secrete pentru mentinerea frumusetii naturale Mituri despre punctele negre: ce sa faci si ce sa NU faci Cele mai eficiente produse pentru pielea sensibila si iritata Rozaceea – cum ii puteti face fata? Ce este rozaceea oculara? Rozaceea: patogenie, caracteristici clinice si diagnostic Dermatita periorala 10 alimente care ajuta la tratarea celor mai comune probleme ale pielii