Rozaceea este o afectiune cronica frecventa care se poate prezenta cu o varietate de manifestari cutanate sau oculare. Implicarea pielii in primul rand afecteaza fata centrala, cu constatari precum roseata centrofaciala persistenta, papule, pustule, inrosire, telangiectazii si modificari ale pielii (de exemplu, rinofima).
Rozaceea este o tulburare frecventa care se observa cel mai frecvent la persoanele cu pielea usor pigmentata.
Prevalenta rozaceei este dificil de evaluat din cauza manifestarilor clinice variabile si a varietatii largi de afectiuni ale pielii care prezinta caracteristici clinice similare.
Rozaceea apare la persoanele cu piele mai pigmentata, dar este mai putin diagnosticata in aceste cazuri. Nu se stie daca mascarea factorilor de roseata faciala prin pigment abundent al pielii, efectele protectoare ale melaninei impotriva radiatiilor ultraviolete sau susceptibilitatea genetica la rozacee contribuie la o rata mai mica de diagnostic la persoanele cu pielea inchisa la culoare.
Caile care duc la dezvoltarea rozaceei nu sunt bine intelese. Factorii care contribuie includ: anomalii ale imunittii , reactii inflamatorii la microorganisme cutanate, leziuni ultraviolete si disfunctie vasculara.
Sistemul imunitar joaca un rol cheie in raspunsul imun cutanat la microorganisme si la agresiuni cutanate, cum ar fi traumele fizice sau chimice ale radiatiilor ultraviolete. Disfunctia sistemului imunitar innascut poate contribui la dezvoltarea inflamatiei cronice si a rozaceei.
Procesul prin care aberatiile sistemului imunitar innascut pot contribui la rozacee poate implica producerea de peptide catelicidinice anormale cu proprietati vasoactive si inflamatorii. Niveluri crescute de catelicidina anormala si calikreina 5 (o enzima de procesare pentru catelicidina) au fost detectate la nivelul pielii de la pacientii cu rozacee.
Stimularea reactiilor inflamatorii de catre microbi in sau pe piele a fost propusa ca factor incitant pentru inflamatia cutanata.
Demodex - Demodex folliculorum este un acarian saprofit care se afla in foliculii sebacei. Desi acarienii Demodex pot fi gasiti pe pielea normala in aproape toata adensitatea crescuta a acarienilor Demodex, la pacientii cu rozacee a fost raportata in mai multe studii. Intr-o meta-analiza a studiilor fost detectata o asociere semnificativa intre infestarea cu Demodex si rozacee.
Hiperreactivitate vasculara - inrosirea frecventa si prelungita este o caracteristica comuna la pacientii cu rozacee (survine de exemplu la ingestia de alimente picante, alcool). In plus, fluxul sanguin crescut a fost detectat in pielea pacientilor. Aceste observatii sugereaza un rol pentru hiperreactivitatea vasculara in patogeneza acestei tulburari. Dereglarea mecanismelor termice a fost propus ca factor care contribuie la aspectul rosietic al pacientilor cu rozacee/cuperoza.
Caile care pot duce la dereglarea neurovasculara la rozacee nu sunt bine intelese. O teorie propune activarea potentialului receptorului tranzitoriu1 si potentialul receptorului tranzitoriu ankirina 1 (receptori gasiti pe terminatiile neuronilor senzoriali primari, precum si keratinocite) de catre factorii declansatori ai rozaceei (de ex.temperatura, condimentele etc.) care pot stimula eliberarea de peptide vaso-active care exacerbeaza rozaceea.
Genetica - Persoanele cu antecedente familiale de rozacee pot avea mai multe sanse de a dezvolta tulburarea.
Diferitele fenotipuri ale rozaceei sunt enumerate mai jos. Recunoasterea acestor caracteristici este esentiala pentru diagnostic: eritem centrofacial, modificari fimoase, papule si pustule, flushing, telangiectazii, caracteristici oculare (pacientii pot exprima, de asemenea simptome de arsura, usturime, sensibilitate la lumina si senzatie de corp strain intraocular si pot dezvolta chalazie, conjunctivita, cruste pe gene etc), arsura sau usturime, edem, aspect uscat al pielii.
Mai multi factori au fost asociati anecdotic cu exacerbari ale semnelor si simptomelor cutanate ale rozaceei, inclusiv: expunerea la temperaturi extreme, expunerea la soare, bauturi calde, alimente picante, alcoolul, exercitiu, iritarea produselor topice, sentimente psihologice, in special furie, furie si jena, anumite medicamente, cum ar fi acidul nicotinic si vasodilatatoarele si intreruperea barierei cutanate.
Evaluarea clinica a pacientului este de obicei suficienta pentru diagnosticarea rozaceei. Pentru diagnostic sunt necesare cel putin un fenotip de diagnostic sau doua fenotipuri majore:
- Fenotipuri de diagnostic: eritem centrofacial fixat intr-un model caracteristic care se poate intensifica periodic si modificari fimate;
- Fenotipuri majore: papule si pustule, spalare, telangiectasia si manifestari oculare;
- Fenotipuri secundare: arsura sau usturime, edem si aspect uscat.
Diagnostic diferential
O varietate de afectiuni ale pielii se pot prezenta cu caracteristici clinice care seamana cu rozaceea.
Eritem centrofacial - Nu toti pacientii cu fete rosii au rozacee. Urmatoarele conditii impartasesc trasaturi cu eritemul centrofacial al rozaceei: ten roscat, piele deteriorata de soare, dermatita seboreica, lupus eritematos, dermatomiozita, acneea vulgara, eruptii acneiforme topice induse de corticosteroizi, dermatita periorala si demodicoza (foliculita demodex).
1. Rozaceea este o tulburare comuna a pielii care poate aparea la adulti de toate mediile etnice, dar este diagnosticata cel mai frecvent la persoanele cu pielea deschisa.
2. Patogeneza rozaceei este slab inteleasa. Factori precum anomalii ale sistemului imunitar innascut, reactii inflamatorii la microorganisme cutanate, expunerea la radiatii ultraviolete si hiperreactivitatea vasculara au fost identificate ca factori potentiali care contribuie la aparitia afectiunii.
3. Roseata centrofaciala persistenta, modificari fimoase ale pielii, papule, pustule, inrosire, telangiectazii, senzatii de arsura sau usturime, edem cutanat sunt potentiale manifestari cutanate ale rozaceei.
4. La majoritatea pacientilor, evaluarea clinica este suficienta pentru diagnosticarea rozaceei si excluderea altor tulburari care pot semana cu rozaceea. Biopsiile cutanate sunt rareori indicate, poate fi utila in cazurile in care se suspecteaza o alta tulburare cu afectiuni histopatologice specifice sau pentru sustinerea diagnosticului de rozacee granulomatoasa.
5. Implicarea oculara se poate prezenta independent sau in asociere cu manifestari cutanate de rozacee. Pacientii pot prezenta caracteristici precum telangiectazii, roseata conjunctivala si iritatia oculara. Pacientii cu semne sau simptome de rozacee oculare ar trebui sa fie indrumati catre un oftalmolog pentru a fi atent evaluati.
Bibliografie:
Rosacea: Pathogenesis, clinical features, and diagnosis (PDF)
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.