Rozaceea – cum ii puteti face fata?

Actualizat: 12 Ianuarie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Rozaceea este o conditie comuna a pielii care provoaca roseata la nivelul fetei si produce de cele mai multe ori mici umflaturi rosii, pline de puroi.

Aceasta boala poate aparea la orice persoana, afectand cel mai frecvent femeile de varsta mijlocie. Lasata netratata, rozaceea tinde sa se agraveze in timp.

Semnele si simptomele rozaceei se pot reactiva intr-o perioada de cateva saptamani sau luni. Rozaceea poate fi confundata de foarte multe ori cu o acnee, o reactie alergica sau alte probleme legate de piele.

Desi nu exista niciun leac pentru aceasta afectiune, tratamentele controleaza si reduc semnele si simptomele. Daca va confruntati cu roseata persistenta pe fata dumneavoastra, consultati medicul pentru un diagnostic corect si un tratament adecvat.

Semnele si simptomele rozaceei

Roseata faciala – rozaceea determina o roseata persistenta in partea centrala a fetei. Vasele de sange mici de pe nas si obraji de foarte multe ori se umfla si devin vizibile.

Umflaturi rosii – multe persoane ce au rozacee dezvolta umflaturi pe fata, ce se aseamana cu acneea. Aceste umflaturi contin uneori puroi. Pielea dumneavoastra poate deveni fierbinte.

Probleme cu ochii – aproximativ jumatate dintre persoanele ce sufera de rozacee intampina probleme de uscaciune oculara, iritatie si pleoape umflate ori inrosite.

Cauza rozaceei este necunoscuta, dar aceasta cauza ar putea fi combinatia unor factori ereditari sau de mediu. O serie de factori pot declansa sau agrava rozaceea prin cresterea fluxului sanguin la suprafata pielii. Printre acesti factori putem aminti:

-Alimentele sau bauturile fierbinti;
-Alimentele condimentate;
-Alcoolul;
-Temperaturile extreme;
-Lumina soarelui;
-Stresul, furia sau jena;
-Efortul fizic intens;
-Baile calde sau sauna;
-Corticosteroizii, cum ar fi prednisonul;
-Medicamentele ce pot dilata vasele de sange, inclusiv unele medicamente impotriva tensiunii arteriale.

Desi oricine poate dezvolta rozacee, de cele mai multe ori aceasta boala are mai multe sanse de a aparea la:
-Persoanele de sex feminin;
-Persoanele ce au varste cuprinse intre 30 si 60 de ani;
-Persoanele ce prezinta un istoric familial cu rozacee.

In cazurile severe si rare, glandele sebacee de la nivelul nasului sau al obrajilor formeaza o acumulare de tesut pe si in jurul nasului – o afectiune numita rinofima. Aceasta complicatie este mult mai frecventa la barbati si se dezvolta lent, pe o perioada mai extinsa de cativa ani.

Nu exista niciun test specific pentru rozacee. In schimb, medicii se bazeaza pe istoricul simptomelor si un examen fizic de piele. In unele cazuri, medicul poate fi nevoit sa excluda alte conditii, cum ar fi formele de acnee, psoriazis, diferite forme de eczeme sau lupus, ce pot provoca uneori semne si simptome similare.

Tratament

Desi nu exista niciun tratament specific impotriva rozaceei, tratamentele pot controla si reduce semnele si simptomele. Cel mai adesea, acestea necesita o combinatie de tratamente pe baza de prescriptie medicala si anumite modificari ale stilului de viata.

Medicamentele prescrise utilizate pentru rozacee pot include:

-Antibioticeleantibioticele utilizate pentru rozacee pot avea efecte anti-inflamatorii. Ele apar sub forma de creme, geluri sau lotiuni ce se aplica pe piele sau sub forma de pastile ce se inghit. Pastilele antibiotice sunt in general mai eficiente pe un termen mai scurt, dar pot provoca si diverse efecte secundare.

-Medicamentele impotriva acneei – in cazul in care antibioticele nu sunt eficiente, medicul dumneavoastra va poate recomanda sa incercati isotretinoin. Acest medicament puternic este cel mai frecvent utilizat pentru o acnee chistica severa, dar ajuta si diversele leziuni ce apar pe suprafata corpului. Nu utilizati acest medicament in timpul sarcinii, deoarece poate provoca malformatii congenitale grave.

Durata tratamentului depinde de tipul si severitatea simptomelor dumnevoastra, dar de obicei veti observa o imbunatatire in termen de la una pana la doua luni. Deoarece simptomele pot reaparea daca incetati sa luati medicamente, tratamentele regulate pe termen lung sunt de foarte multe ori necesare.

Vasele de sange marite, roseata si modificarile datorate rinofimiei devin adesea permanente. In aceste cazuri, metodele chirurgicale, cum ar fi chirurgia laser sau electrochirurgia, pot reduce vizibilitatea vaselor de sange, prin eliminarea tesutului construit in jurul nasului, imbunatatind aspectul fizic.

Rozaceea, in general, duce la dilatarea vaselor de sange, concentrate pe fata, in special la nivelul nasului si de multe ori ia aspectul pielii spalate sau rosii. Rozaceea poate fi provocata de temperaturile excesive pentru sensibilitatea alimentara, desi principalele cauze ale aparitiei rozaceei nu sunt cunoscute.

Inainte de a utiliza orice alternativa naturala, adresati-va medicului dumneavoastra, pentru a va indruma. Cateva dintre aceste metode sunt:

Masca cu castravete. Castravetele proaspat tocat si amestecat, rezultand o masca faciala, poate ajuta la disparitia rozaceei. Lasati masca pe fata timp de 30 de minute. Clatiti apoi cu apa rece. Veti vedea un progres intr-o luna de utilizare, in fiecare zi.

Compresele cu musetel. O compresa cu ulei de musetel ar putea ajuta la reducerea rosetii asociate cu rozaceea. Amestecul rezultat se pune la frigider. Umeziti un material moale cu acest amestec ori de cate ori aveti un episod de rozacee.
Tineti compresa pana la 20 de minute. Unele persoane sunt sensibile la musetel, in special atunci cand acestea au raspunsuri favorabile la utilizarea de margarete, galbenele si ar trebui evitat musetelul.

Masca de mere. Acest remediu trebuie lasat pe fata timp de 15 minute. Dupa ce masca s-a uscat, clatiti cu apa rece. Se recomanda folosirea acestei masti in fiecare zi.

Pasta pe baza de plante. Unii specialisti recomanda acest remediu pe baza de plante ca o metoda eficienta in ceea ce priveste rozaceea. Se amesteca impreuna cu doua lingurite de praf de turmeric, patru lingurite de pulbere de coriandru si maxim doua lingurite de lapte proaspat, pana se face o pasta moale. Pastrati preparatul in frigider. Dupa preparare, folositi pasta ca o masca faciala de doua ori pe zi, timp de zece minute.

Aloe vera. In afara de avantajele semnificative asupra sanatatii, aloe vera este capabila sa elimine rozaceea. Este benefica in mod eficient pentru a scapa de rozacee, extractul de aloe vera poate vindeca foarte multe probleme ale pielii. Aloe vera poate fi folosit atat pe cale orala, cat si cutanata. Se recomanda folosirea de doua ori pe zi.

Ceaiul verde. Frecarea cu ceai verde pe zona pielii afectata este un alt mod de a scapa de rozacee. Ceaiul verde are proprietati anti-inflamatorii, anticarcinogenice si antioxidante.

Fulgii de ovaz. Fulgii de ovaz reprezinta una dintre cele mai cunoscute, dar si exceptionale optiuni benefice pentru rozacee. Fulgii de ovaz calmeaza si reduc roseata, mancarimea si functioneaza ca un agent impotriva rozaceei. Turnati apa intr-un pahar si adaugati doua linguri de fulgi de ovaz, apoi aplicati pe regiunea afectata.

Rozaceea apare cel mai frecvent la maturitate si se gaseste mai ales la nivelul fetei, afectand de cele mai multe ori femeile. Interesant este ca oamenii au de obicei mai multe perioade acute atunci cand experimenteaza aceasta stare. Rozaceea, de cele mai multe ori, apare si dispare. Nu exista niciun tratament specific, dar medicii nu clasifica rozaceea ca fiind o boala medicala riscanta.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Cum va puteti tine poftele alimentare sub control Cum va puteti mentine iarna temperatura corpului la valori normale Va confruntati cu parodontita? Iata cum va afecteaza viata si cum ii puteti preveni aparitia Cum va puteti ajuta organismul daca renuntati la fumat? Cum putem sa facem fata singuratatii in pandemie? Cele mai eficiente produse pentru pielea sensibila si iritata Cum va puteti proteja de vremea rece 11 tipuri de exercitii fizice pe care le puteti face in timp ce vizionati programe tv Cum apar buzele crapate si cum le puteti ingriji Ce beneficii are radacina de stanjenel si cum o puteti consuma Acneea rozacee