Acneea rozacee

Actualizat: 17 Mai 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Urzica Teona
Medic rezident dermatovenerologie

Spitalul Sf Spiridon Iasi

Generalitati


Acneea rozacee este o boala a pielii caracterizata prin roseata, cosuri si prezenta unor linii rosii (telangiectazie) sau a rash-ului la nivelul nasului, pometilor, barbiei si a fruntii. Popular este denumita "acneea adultului" deoarece produce niste leziuni asemanatoare cosurilor. Acneea rozacee poate sa determine arsuri si sensibilitate crescuta la nivelul ochilor si al pleoapelor.

Acneea rozacee poate fi controlata prin medicatie si evitarea factorilor declansatori. Netratata se poate agrava si duce la aparitia unor noduli localizati la nivelul nasului si a fetei si poate produce probleme serioase ale ochilor.

Indivizii cu tenul deschis la culoare cu varste cuprinse intre 30 si 60 de ani sunt cei mai susceptibili de a face acnee rozacee. Din punct de vedere al sexului, femeile sunt mai susceptibile decat barbatii, dar acestia din urma fac forme mai severe de acnee rozacee.

Cauze

Cauza aparitiei acneei rozacee este necunoscuta. Una dintre teorii sustine rolul reactivitatii crescute a vaselor de sange, a inflamatiei si a infectiei in aparitia acesteia. Deoarece acneea rozacee determina caldura locala, bacteriile gasesc un mediu propice pentru crestere si inmultire, ducand la aparitia nodulilor si a cosurilor. Mici paraziti (Demodex folliculorum) care traiesc in mod obisnuit pe piele se inmultesc excesiv, jucand astfel un rol important in aparitia acneei rozacee.

Aparitia acneei rozacee este cauzata de anumiti factori declansatori, ce dilata vasele sanguine de la nivelul fetei, determinand roseata. Cei mai frecventi sunt soarele, efortul fizic, canicula, stresul emotional, alimente condimentate, alcoolul si baile fierbinti.

Majoritatea indivizilor ce dezvolta acnee rozacee au istoric familial cu aceasta afectiune.
Se pare ca exista o legatura intre aceasta si bacteria Helicobacter pylori, ce determina infectia tractului digestiv. Este insa neclar daca tratamentul infectiei cu Helicobacter pylori duce la ameliorarea acneei rozacee.

Acneea rozacee nu este cauzata de alcool sau de igiena precara, asa cum se credea in trecut. Totusi, alcoolul este unul dintre factorii declansatori ai bolii si poate agrava simptomatologia.

Simptome

Inaintea aparitiei simptomatologiei se poate observa o crestere a sensibilitatii pielii. De asemenea, unele produse cosmetice pot determina reactii alegice asemanatoare arsurilor.

Odata cu aparitia acneei rozacee se observa o roseata peristenta asemanatoare arsurilor solare la nivelul pometilor. Principalele simptome sunt:
- roseata la nivelul fetei: factori declansatori precum expunerea la soare sau consumul de alcool dilata vasele de la nivelul fetei, ducand la aparitia rosetei; la femei aceasta apare la nivelul pometilor, nasului, barbiei si fruntii sau sub aspectul unui fluture la nivelul pometilor si al nasului; la barbati roseata apare tipic la nivelul nasului, dar pot fi afectate si alte zone ale fetei; in unele cazuri, eritemul (roseata) se dezvolta la nivelul gatului sau a decolteului;
- cosuri la nivelul fetei: mici cosuri (noduli rosii, la nivelul pielii) pot apare in zonele eritematoase sau la periferia acestora; acestea difera de cosurile din acnee;
- mici linii rosii la nivelul fetei (telangiectazie): aceste linii mici, subtiri ce sunt de fapt vase de sange asemanatoare panzei de paianjen si apar mai frecvent la nivelul pometilor;
- noduli edematosi la nivelul nasului: in cazuri severe, in special la barbati, nasul este marit de volum, bulbos si rosu - situatie denumita rinofima;
- iritatie la nivelul ochilor: simptomele intalnite sunt roseata, uscaciune, senzatie de arsura, cruste, senzatie de nisip la nivelul ochilor, ochi rosu (conjunctivita) si edem la nivelul pleoapelor; acesti ochi nu vor tolera lentilele de contact, iar purtarea lor duce la aparitia tumoretelor.

Uneori vederea poate fi incetosata, dar numai in cazuri severe aceasta este afectata. Aceste simptome sunt intilnite la jumatate din bolnavii cu acnee rozacee.

Se impune un diagnostic diferential cu alte afectiuni ce au simptome asemanatoare, precum lupusul eritematos sau acneea.
Unele studii sugereaza o legatura intre acneea rozacee si migrena, pusa pe seama vaselor de sange.

Mecanism fiziopatogenic

Acneea rozacee apare in stadii. Primul semn este reprezentat de o tendinta usor accentuata la roseata, apare eritem la nivelul pometilor sau pete rosiatice. Pielea fetei poate fi mai sensibila si apar reactii la produsele cosmetice, precum lotiunile sau sapunul. La unii indivizi, iritatia ochilor apare inaintea oricarui simptom al pielii.

Pe masura ce acneea rozacee evolueaza, eritemul facial de la nivelul pometilor, fruntii sau a barbiei apare si dispare. Roseata este rezultatul cresterii fluxului sanguin, ce duce la dilatarea vaselor de la nivelul fetei. In timp, dilatarea devine permanenta, astfel incat vasele sanguine apar ca o panza de paianjen la nivelul fetei.

Incep sa apara mici cosuri la nivelul zonelor eritematoase sau pe marginea acestora. In final, daca acneea rozacee nu este tratata, eritemul si telangiectaziile devin permanente.

Pe langa eritem si cosuri, acneea rozacee poate afecta si ochii. Simptomatologia de la acest nivel poate aparea inaintea sau dupa aparitia modificarilor tenului si cuprinde eritem, uscaciune, infectii si senzatie de arsura (conjunctivita). Daca problemele oculare nu sunt tratate, acestea se agraveaza mergand de la vedere incetosata pana la tulburari mai grave de vedere.

Tratamentul reduce simptomatologia acneei rozacee si previne agravarea. Netratata, acneea rozacee poate duce la aparitia rinofimei, afectiune caracterizata pintr-un nas marit, bulbos, rosu si cu nodului densi. Este produsa prin largirea glandelor sebacee si prin marirea in volum a tesutului. Este mai frecventa la barbati decat la femei si se dezvolta pe o perioada lunga de timp. In majoritatea cazurilor, insa, acneea rozacee nu progreseaza pana la rinofima.

Factori de risc

Nu se cunosc factorii de risc ai acneei rozacee, desi se pare ca exista o componenta familiala a acestei afectiuni.
Exista cativa factori declansatori ce produc cresterea fluxului sanguin la nivelul fetei, ducand astfel la aparitia simptomelor de acnee rozacee. Dintre acestia fac parte soarele, stresul, canicula, alcoolul, cofeina, alimente condimentate, efortul fizic, baile fierbinti si gerul. Acesti factori produc o crestere brusca a fluxului sanguin de la nivelul fetei, provacand dilatarea vaselor sanguine si, implicit, aparitia eritemului. Este cunoscut faptul nu toti indivizii cu acnee rozacee reactioneaza la fel la aceeasi factori.

Consult de specialitate

Este indicat un consult de specialitate atunci cand apar:
- pete rosii la nivelul fetei ce prezinta un caracter fugace;
- eritem, cosuri si linii mici subtiri la nivelul fetei;
- ochii rosii sau frecvente iritatii oculare;
- nas rosu, bulbos cu noduli densi.

Expectativa vigilenta

Daca apar semne de acnee rozacee ca eritem, cosuri, iritatie oculara sau noduli edematosi mari la nivelul nasului, ar trebui consultat un medic. In cazul in care tratamentul este inceput la primele simptome, rezultatele vor fi mai mult decat satisfacatoare.

Medici specialisti recomandati

Urmatorii medici pot diagnostica si trata acneea rozacee:
- medicul de familie;
- medicul dermatolog;
- medicul de medicina interna;
- medicul oftalmolog (in cazul afectarii oculare).

Urmatorii specialisti trateaza cazuri mai grave de acnee rozacee, ce pot necesita interventie chirurgicala:
- medicii dermatologi;
- medicii de chirurgie plastica.

Investigatii

O simpla examinare clinica pune de obicei diagnosticul de acnee rozacee. Rareori, atunci cand exista dubii, se pot efectua cateva teste in vederea diagnosticului diferential cu lupusul eritematos sau cu micozele.

In timpul examinarii trebuie cautate semnele de acnee rozacee de la nivelul fetei, gatului, decolteului si ochilor. O anamneza personala (asupra factorilor declansatori si a frecventei aparitiei eritemului) si familiala este de obicei utila.

Tratament

Nu exista tratament curativ pentru acneea rozacee. De obicei, tratamentul se axeaza pe reducerea simptomelor si pe prevenirea agravarii bolii. Netratata, afectiunea se agraveaza, iar simptomele tind sa devina permanente.

Tratamentul pentru cele patru forme principale de acnee rozacee depinde in special de simptome:
- acneea rozacee eritemato-telangiectatica: simptomele cuprind eritem al pielii si telangiectazie (mici linii rosii si fine); unii indivizi acuza senzatii de arsura sau de intepatura la nivelul fetei; de obicei pielea este foarte sensibila si nu tolereaza cremele de fata; in cazuri mai usoare, se pot aplica produse antiinflamatoare sau crema fotoprotectoare dimineata; daca acest tratament nu estompeaza telangiectaziile atunci se poate apela la terapia laser;
- acneea rozacee papulo-pustuloasa: simptomatologia este dominata de prezenta cosurilor (pustule); se pot intalni si eritemul si telangiectaziile la nivelul pometilor; tratamentul consta in unguente si antibiotice, de multe ori asociate (in aceasta forma pielea fetei este mai putin sensibila);
- acneea rozacee fimatoasa: simptomele includ piele ingrosata, cu noduli si pori largi, care afecteaza in special nasul (rinofima), dar se pot intalni si la nivelul barbiei, fruntii, urechilor si a pleoapelor; se asociaza eritem, pustule si telangiectazii; in stadii incipiente se poate administra isotretinoin (retinoizi), dar in stadii avansate este necesara laser-terapia;
- acneea rozacee cu afectare oculara: simptomele includ ochii rosii, iritati si uscati, cu senzatie de corp strain; pleoapele pot fi edematiate (umflate), uscate si acoperite de cruste; in cazuri severe se asociaza durerea si vederea incetosata; in cazuri usoare, se aplica unguente in asociere sau nu cu antibiotice per os (pe gura).

Simptomele se amelioreaza sub tratament in aproximativ 2 pana la 4 saptamani, dar rezultate satisfacatoare se vor observa abia peste 2 luni.

O parte importanta a tratamentului o reprezinta identificarea si evitarea factorilor declansatori, chiar si atunci cand se folosesc medicamente. Pacientilor le este recomandat sa tina un jurnal in care sa-si noteze toti factorii ce determina eritemul fetei pentru a le fi apoi mai usor sa-i evite.

Tratament la domiciliu

Pacientii cu acnee rozacee pot urma cativa pasi simpli de tratament la domiciliu, ameliorand simptomatologia si prevenind agravarea:
- ingrijirea pielii: se vor folosi numai sapun, lotiuni si produse cosmetice pentru piele sensibila, ce nu contin alcool, ce nu sunt abrazive si nu inchid porii (noncomedogenice); se va evita frecatul pielii; produsele cosmetice colorate in verde ajuta la mascarea eritemului facial (se poate apela la saloane cosmetice specializate in folosirea cosmeticelor la indivizi cu acnee rozacee);
- folosirea cremelor fotoprotectoare: reprezinta o parte importanta a tratamentului acneei rozacee, protejand pielea fetei de expunerea la soare; se vor folosi creme fotoprotectoare cu spectru larg - ce blocheaza UVA, UVB si razele infrarosii - si factor de protectie solara mai mare de 15 (de obicei, este destul de dificila gasirea unei creme care sa fie potrivita pentru pielea sensibila a persoanelor cu acnee rozacee, dar este importanta pentru protectia pielii);
- ingrijirea ochilor: se vor aplica, de cateva ori pe zi, comprese caldute, apoi se vor spala usor pleoapele cu un produs special pentru ochi; se pot folosi lacrimi artificiale daca ochii sunt uscati;
- identificarea factorilor declansatori: este indicata folosirea unui jurnal zilnic in care pacientii sa-si noteze toti factorii ce declanseaza eritemul facial, astfel fiind mai usor sa-i evite;
- evitarea factorilor declansatori (triggeri):
- aplicarea zilnica a unei creme fotoprotectoare;
- evitarea plimbarilor in perioada amiezii; folosirea palariilor cu boruri largi;
- reducerea stresului; dieta echilibrata, exercitii fizice regulate;
- evitarea plimbarilor in zilele umede si foarte calduroase;
- diminuarea consumului de alcool, condimente si bauturi fierbinti;
- exercitiile fizice trebuie efectuate in incaperi racoroase, pe perioade mai scurte de timp, cu intensitate mai mica;
- vara se recomanda ca exercitiile fizice sa fie efectuate dimineata;
- pe timpul iernii trebuie folosite creme hidratante care impiedica pielea sa se usuce;
- iarna se recomanda folosirea fularului aplicat peste pometi si nas pentru a proteja pielea de ger si vant;
- evitarea bailor excesiv de fierbinti si a saunelor;
- se vor folosi doar produse cosmetice pentru piele sensibila, cu evitarea celor iritante sau abrazive.

Tratament medicamentos


Pentru ameliorarea eritemului si a simptomatologiei oculare se pot folosi creme ce contin si un antibiotic. Antibioticele administrate per os (pe gura) reduc edemul, iritatia ochilor si vindeca pustulele; cazurile mai usoare de acnee rozacee raspund bine numai cu tratament local.

Totusi, simptomatologia se remite mai rapid in administrarea sistemica. Trebuie avut in vedere ca folosirea antibioticelor per os o perioada lunga de timp are efecte secundare precum gastrite sau infectii cu levuri. Din acest motiv medicatia antibiotica per os trebuie administrata initial, continuandu-se apoi cu cea in administrare locala.

Sub tratament antibiotic, simptomele se amelioreaza in 3 pana la 4 saptamani, cu rezultate evidente la 2 luni. Nodulii din cadrul rinofimei nu raspund la tratamentul antibiotic.

Medicamentele folosite in tratamentul rozaceei sunt:
- antibiotice: folosite singure sau in asociere;
- isotretinoina: prescrisa in acneea rozacee severa ce nu raspunde la antibiotice;
Nota: Femeile care sunt insarcinate sau doresc o sarcina in viitorul apropiat nu trebuie sa foloseasca acest preparat, din cauza riscului de aparitie a avortului spontan si a defectelor congenitale.
- tretinoina: este un medicament topic (local) folosit mai mult in tratamentul acneei; se foloseste in tratamentul pustulelor din acneea rozacee, dar nu influenteaza eritemul sau telangiectazia faciala.
Se mai pot prescrie si alte medicamente, in functie de situatie, ca imidazoli sau acid azelaic sub forma de gel.

De retinut!

Medicamentele amelioreaza de cele mai multe ori simptomele de acnee rozacee. Tratamentul trebuie administrat pe toata perioada existentei manifestarilor cutanate.

Tratament chirurgical

Tratamentul chirurgical se adreseaza cazurilor severe de acnee rozacee, ca rinofima, in telangiectazii sau eritem persistent.

O parte din problemele cutanate din acneea rozacee raspund mai bine la tratamentul chirurgical. Astfel, persoanele cu tenul deschis la culoare, care isi limiteaza expunerea la soare si folosesc creme fotoprotectoare dupa procedurile chirurgicale tind sa aiba rezultate mult mai bune comparativ cu cei cu tenul mai inchis la culoare sau care nu isi limiteaza expunerea la soare.

Optiuni ale tratamentului chirurgical sunt:
- terapie laser: indeparteaza stratul superficial al pielii; se foloseste in tratarea rinofimei, telangiectaziilor sau a eritemului persistent;
- dermabraziunea: catifeleaza pielea aspra si netezeste nodulii de la nivelul nasului din rinofima;
- chirurgia cosmetica: chirurgia plastica si reconstructiva indeparteaza si remodeleaza nodulii din cadrul rinofimei.

De retinut!

Pacientii care folosesc sau au folosit in ultimele 6 pana la 12 luni isotretinoina nu sunt candidati buni pentru chirurgia plastica, din cauza riscului crescut de aparitie a cicatricilor post-operatorii.

Alte tratamente

Pacientii cu acnee rozacee ar trebui sa apeleze la consilierea cosmetica. De obicei, medicul dermatolog indica un salon cosmetic specializat.

Profilaxie

Cauza aparitiei acneei rozacee nu este cunoscuta deci nu poate fi vorba de o adevarata profilaxie.
Totusi, se poate preveni agravarea ei prin evitarea factorilor ce determina eritemul fetei. Dintre acestia enumeram: soarele, vantul, temperaturi crescute sau scazute, stresul, condimentele, produsele de ingrijire a pielii si efortul fizic.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Rozaceea – cum ii puteti face fata? Rozaceea: patogenie, caracteristici clinice si diagnostic Ce dezvaluie tenul despre starea de sanatate a unei persoane Dermatita periorala 10 alimente care ajuta la tratarea celor mai comune probleme ale pielii Cele mai eficiente produse pentru pielea sensibila si iritata Rinofima: cand este necesara interventia chirugicala Mituri despre punctele negre: ce sa faci si ce sa NU faci Invata sa previi cicatricile lasate de acnee Acneea neonatala Rebela acnee