Cat de mult inseamna prea obosit

Actualizat: 06 Noiembrie 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Exista persoane care se simt tot timpul obosite, au probleme in a invinge somnul in timpul sedintelor de dimineata. Majoritatea oamenilor stiu ce inseamna sa fi obosit, in special cand au o raceala, o gripa sau alta infectie virala. Dar cand persoana sufera de o lipsa constanta de energie si de oboseala, poate este timpul sa consulte un medic.

Oboseala este o stare de lipsa de energie vitala constanta si limitanta. Datorita ei, persoana se simte in mod inexplicabil, persistent si repetitiv epuizata. Este aceeasi senzatie pe care oamenii o au atunci cand sunt bolnavi sau nu au dormit suficient. Persoanele care sufera de oboseala cronica, se pot trezi dimineata simtindu-se ca si cum nu ar fi dormit deloc. Sau pot fi incapabile sa functioneze la locul de munca sau sa fie productive acasa. Persoana poate fi prea epuizata pentru a avea grija chiar si de treburile de fiecare zi.

In majoritatea cazurilor, exista un motiv pentru aceasta stare de oboseala. Aceasta cauza poate fi prezenta unei rinite alergice, anemii, depresii, fibromialgii sau a altor conditii patologice. Daca aceste afectiuni nu sunt prezente, atunci evolutia pe termen lung este favorabila.

Diagnostic: rinita alergica - alegie, febra la fan

Simptome: oboseala, cefalee (dureri de cap), congestie nazala, secretii nazale apoase. Rinita alergica este o cauza comuna a oboselii cronice, dar poate fi deseori tratata si tinuta sub control. Pentru a pune un diagnostic, medicul va evalua simptomele rinitei alergice.

De asemeni medicul va determina prin teste daca aceste alergii sunt declansate de polen, insecte (gandaci sau acarieni), prezenta animalelor, a moliilor, modificarile de vreme sau exista alte cauze. O cale de a reduce simptomele rinitei alergice – printre care si oboseala – este evitarea alergenilor implicati. In plus, medicatia adecvata poate ajuta la ameliorarea simptomelor.

Medicatia care poate ajuta include:

- Antihistaminice orale fara efect sedativ;
- Antihistaminice topice, nazale;
- Inhibitori de leukotriene;
- Stabilizatori ai macrofagelor;
- Steroizi aplicati nazal

In cazurile severe de rinita alergica medicul poate prescrie o cura scurta de corticoizi pentru a reduce inflamatia. Aceasta medicatie este urmata apoi de un tratament standard cu antihistaminice orale si spray-uri nazale. Imunoterapia - injectii antialergice - pot fi uneori de ajutor. Acest tratament implica injectii saptamanale cu doze crescande de solutii ce contin alergenul implicat. Aceste injectii au nevoie de timp pentru a fi eficiente si sunt de obicei administrate de-a lungul unei perioade de trei pana la cinci ani.

Diagnostic: anemia

Simptome: oboseala, ameteli, senzatie de frig, iritabilitate. Anemia este cea mai frecventa afectiune a sangelui. Pentru femeile aflate in perioada fertila, anemia este cea mai frecventa cauza de oboseala. Acest lucru este in mod special adevarat pentru femeile care pierd mult sange in timpul menstruatiei sau care au fibroame uterine sau polipoza uterina.

Anemia poate fi si un rezultat al hemoroizilor, problemelor gastrointestinale cum ar fi ulcerul sau cancerul. Medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene, cum este ibuprofenul sau aspirina pot determina probleme gastrointestinale si sangerari. Alte cauze ale anemiei includ deficienta de fier, de acid folic sau de vitamina B12. Afectiunile cronice, cum ar fi cele renale, pot determina, de asemeni, anemie.

Oboseala apare cand sangerarea determina o deficienta de hemoglobina. Aceasta este o proteina bogata in fier aflata in celulele rosii si care transporta oxigen de la plamani spre celelalte parti ale corpului. Cand tesuturile si organele nu primesc suficient oxigen, persoana se simte epuizata, incapabila sa fie activa Pentru a confirma diagnosticul de anemie, medicul va solicita un test de sange. Daca deficienta de fier este cauza oboselii, tratamentul poate include suplimente cu fier. Alimentele bogate in fier cum ar fi spanacul, brocoli si carnea rosie pot fi suplimentate in dieta pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor.

Diagnostic: depresia sau anxietatea

Simptome: tristete, sentiment de lipsa de speranta, lipsa increderii in sine si neajutorare; oboseala. Uneori depresia sau anxietatea se afla la radacina oboselii cronice. De fapt 60 pana la 80% dintre persoanele cu oboseala cronica au un anume tip de afectiune psihiatrica. Depresia afecteaza de doua ori mai frecvent femeile decat barbatii si deseori la membrii aceleiasi familii. In mod frecvent debutul se inregistreaza intre 15 si 30 de ani.

Femeile pot dezvolta depresie postpartum dupa nasterea copilului. Unele persoane dezvolta tulburarea afectiva sezoniera in timpul iernii, cu trairi de tristete si oboseala. Depresia majora este, de asemeni, parte a tulburarii bipolare. In cazul depresiei, persoana poate avea o dispozitie depresiva zilnic. Poate avea putin interes pentru activitatile normale. Alaturi de senzatia de oboseala, persoana poate manca prea mult sau prea putin, poate avea probleme de somn (insomnii sau hipersomnii), se poate simti neajutorata si fara valoare si poate avea si alte simptome serioase.

Simptomele anxietatii pot fi:

- agitatia;
- dificultatile de somn;
- grijile excesive;
- senzatia de a fi in alerta majoritatea timpului;
- nervozitatea.

Daca o persoana este deprimata sau are in mod frecvent simptome de anxietate, este bine sa consulte medicul care va realiza un examen fizic. Daca nu exista o cauza fizica pentru depresie sau anxietate, medicul poate prescrie medicatie. Sau medicul de familie poate trimite pacientul la un psihiatru pentru o evaluare de specialitate. Desi cauzele specifice ale anxietatii si/sau depresiei nu sunt suficient cunoscute, aceste probleme pot fi tratate medical. Medicatia, psihoterapia sau o combinatie a celor doua pot ajuta la ameliorarea simptomelor. In unele cazuri, terapia electroconvulsivanta poate fi folosita pentru tratamentul pacientilor care sufera de depresie extrema.

Diagnostic: fibromialgia

Simptome: oboseala cronica, dureri musculare profunde, puncte sensibile dureroase, probleme de somn, anxietate, depresie. Fibromialgia este una dintre cele mai frecvente cauze ale oboselii asociate cu durerea musculara, in special la femei. Fibromialgia si sindromul de oboseala cronica sunt considerate boli separate dar cu legatura. Ele au simptome comune - oboseala severa care interfereaza puternic cu viata persoanei. In cazul fibromialgiei, persoana poate simti ca indiferent cat de mult doarme, nu se simte niciodata odihnita si se simte tot timpul obosita in timpul perioadelor de veghe.

Somnul poate fi intrerupt de treziri dese. Totusi, persoana nu-si aminteste aceste tulburari ale somnului a doua zi. Unele persoane cu fibromialgie traiesc constant intr-o stare de lipsa de concentrare a atentiei. Oboseala constanta din timpul zilei in cazul fibromialgiei deseori rezulta in diminuarea activitatilor fizice. Aceasta determina o inrautatire a starii fizice. De asemeni poate determina probleme legate de dispozitie. Cea mai buna cale de a elimina aceste consecinte este ca persoana sa faca mai mult exercitiu fizic. Exercitiul fizic are un efect foarte benefic asupra somnului, dispozitiei si starii de oboseala.

Daca persoana incearca sa practice inotul (sau orice exercitii moderate), cel mai bine este s-o ia treptat. Pe masura ce se acomodeaza cu activitatea fizica, poate creste durata de timp petrecuta in piscina sau in sala de gimnastica. Este bine sa-si stabileasca un timp regulat pentru exercitii fizice, dar trebuie sa evite sa exagereze pentru a nu apare oboseala.

Diagnostic: alergiile alimentare

Simptome: oboseala, somnolenta, senzatie continua de epuizare. Desi alimentele ar trebui sa ofere energie, unii medici cred ca intolerantele alimentare ascunse sau alergiile - pot determina contrariul. De fapt, oboseala poate fi un semn de avertizare precoce pentru intoleranta alimentara sau alergia alimentara.

Medicul poate propune o dieta de eliminare. Aceasta este o dieta din care sunt scoase anumite alimente care determina ca persoana sa se simta adormita la 10 - 30 de minute dupa ingestie. De asemeni poate fi realizat un test alergic alimentar care poate ajuta la identificarea alimentelor implicate.

Diagnostic: afectiunile cardiace

Simptome: oboseala in timpul unei activitati considerate usoare;
Daca persoana se simte epuizata dupa o activitate pe care de obicei o efectua usor, poate fi timpul sa consulte medicul datorita posibilitatii aparitiei unei afectiuni cardiace. Afectiunea cardiaca este cauza principala de deces la femei. Daca oboseala are legatura cu inima, medicatia si procedurile terapeutice pot, de obicei, ajuta la corectarea problemei, reducerea oboselii si restabilirea nivelului de energie.

Diagnostic: artrita reumatoida

Simptome: oboseala, intepenire articulara de dimineata, dureri articulare, articulatii inflamate. Artrita reumatoida este un tip inflamator de artrita, si reprezinta o alta cauza a oboselii cronice. De asemeni determina durere si intepenire articulara. Intrucat leziunile articulare pot determina disabilitate, tratamentul precoce si agresiv este cea mai buna bordare pentru artrita reumatoida.

Medicatia care poate fi folosita precoce in artrita reumatoida usoara este:

- antiinflamatoare nesteroidiene;
- medicamente antireumatice;
Alte medicamente folosite in forme mai severe de artrita reumatorida includ terapiile anti-citokine (agenti anti factor de necroza tumorala alfa), dar si injectii sau alte forme de tratament.

Diagnostic: apneea de somn

Simptome: oboseala cronica, senzatie de epuizare la trezire, sforait. Conform studiilor mai mult de o treime dintre adulti sforaie cel putin cateva nopti pe saptamana. Sforaitul este determinat de vibratiile partilor moi ale gatului in timpul inspirului si expirului in timpul somnului. Uneori, sforaitul poate fi cauza somnolentei de dimineata si a oboselii excesive. Apneea de somn, o afectiune legata de sforait, reprezinta perioadele in care respiratia se opreste in timpul somnului.

Apneea obstructiva de somn determina un nivel scazut de oxigen in sange. Acest lucru apare deoarece blocajul impiedica ajungerea aerului in plamani. Nivelul scazut de oxigen afecteaza, de asemeni, inima si functionarea creierului. Uneori, singurul semn al prezentei apneei de somn este oboseala cronica. Medicul poate realiza un studiu de somn (polisomnograma) pentru a determina daca pacientul prezinta apnee de somn. Apoi pot fi luate urmatoarele masuri: scaderea ponderala, renuntarea la fumat – atat obezitatea cat si fumatul sunt factori de risc pentru apneea de somn. Dormitul pe o parte in locul pozitiei dorsale poate elimina apneea usoara de somn.

Medicul poate recomanda pacientului un dispozitiv medical care ajuta la mentinerea deschisa a cailor aeriene in timpul somnului. In cazurile severe de apnee de somn, chirurgia poate fi de ajutor. Chirurgul va indeparta tesutul care blocheaza caile aeriene. Daca este lasata netratata, apneea de somn poate creste riscul pentru accident vascular cerebral sau infarct miocardic.

Diagnostic: diabetul zaharat de tip 2

Simptome: oboseala excesiva, foame si sete crescute, mictionare frecventa, scadere ponderala inexplicabila. Incidenta diabetului de tip 2 este in crestere la copii si adulti. Persoanele care au simptome ale diabetului de tip 2 pot invata sa se autoingrijeasca sub supraveghere medicala.

Tratamentul pentru diabetul de tip 2 poate include:

- Scaderea ponderala pentru persoanele obeze;
- Mai multa activitate fizica;
- Mentinerea sub control strict a glicemiei;
- Administrarea medicatiei antidiabetice (insulina sau alte medicamente).
Alte masuri de schimbare a stilului de viata sunt importante in mentinerea unei stari bune in cazul diabetului de tip 2. Acestea includ renuntarea la fumat, controlul tensiunii arteriale, si reducerea colesterolului.

Diagnostic: hipotiroidismul

Simptome: oboseala extrema, depresie, incetineala in miscari si vorbire Problema poate fi o tiroida care nu functioneaza suficient, aceasta afectiune este cunoscuta sub numele de hipotiroidism. Tiroida este o glanda mica, cu o forma de fluture aflata la baza gatului. Ea ajuta la stabilirea ratei metabolismului, adica rata cu care organismul foloseste energia. Conform unor studii, aproximativ 17% dintre femei vor avea o tulburare tiroidiana pana la varsta de 60 de ani. Majoritatea acestor paciente nu stiu ca au o afectiune tiroidiana.

Cea mai frecventa cauza este o afectiune autoimuna, numita tiroidita Hashimoto. Aceasta impiedica glanda sa produca suficient hormon in organism. Rezultatul este hipotiroidia si un metabolism incetinit. Testele de sange cunoscute sub numele de T3 si T4 detecteaza hormonii tiroidieni.Daca acesti hormoni au un nivel scazut, pot fi administrati hormoni sintetici care vor determina o revenire a metabolismului si vor face ca persoana sa se simta mai bine.


Citeste si despre:

Importanta vietii sexuale Cum sa imbatranim sanatos 15 simptome sugestive pentru cancer pe care femeile adesea le ignora Disfunctiile sexuale la femei (disfunctii ale libidoului, ale excitarii si orgasmului, dureri la contact sexual) Cele 20 greseli pe care le fac persoanele care abia incep exercitii de fitness Evolutia aparaturii stomatologice: De la instrumente traditionale la tehnologii de ultima ora Renuntarea la fumat – cum se poate renunta la fumat? Mituri despre sanatate pe timp de iarna 10 moduri sa slabiti eficient pana la inceperea sezonului estival Oboseala constanta - cauze posibile Oboseala