Top 10 cauze de deces la nivel mondial

Actualizat: 22 Ianuarie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


La nivel mondial, cauzele de deces difera in functie de varsta, sex si rasa. Pentru persoanele cu varste sub 34 de ani, accidentele surclaseaza afectiunile, in timp ce pentru grupele de varsta mai inaintata, bolile cronice si cancerul ocupa locuri fruntase.
Studiile demontreaza ca 1 din 3 decese au fost cauzate de boli infectioase, deficiente nutritionale sau probleme de sanatate ale femeilor insarcinate; aceste clasificari difera insa de la o tara la alta, in functie de nivelul de dezvoltare al acestora.

Multe dintre afectiunile cu potential fatal sunt provocate de vicii precum fumatul, alcoolul, alimentatia nesanatoasa, lipsa exercitiului fizic, expunerea necorespunzatoare la soare si multi alti factori tratati de cele mai multe ori cu superficialitate.
Principalele cauze par insa a fi alimentatia nesanatoasa si lipsa activitatii fizice; in era moderna, tehnologia dezvoltata a promovat comportamentele comode, dependente de mijloace de transport, supermarketuri cu livrare la domiciliu, etc.

Studiile demonstreaza ca un program zilnic de exercitii de cel putin 30 de minute si un stil de viata sanatos, previn o serie de afectiuni importante si intarzie procesul de imbatranire.

Cauze de deces la nivel mondial


Conform Statisticilor Mondiale de Sanatate din anul 2008, in ultimii ani, locurile fruntase in topul principalor cauze globale de deces au fost ocupate de Bolile Cronice, in defavoarea bolilor infectioase - SIDA si malaria, situate in topuri pana atunci.

Principale 10 cauze de deces la nivel mondial sunt:

Cauze milioane de decese % din total decese
Bolile coronariene 7.20 12.2
Afectiunile cerebrovasculare 5.71 9.7
Infectii ale sistemului respirator inferior 4.18 7.1
Boala Pulmonara Obstructiva Cronica 3.02 5.1
Bolile diareice 2.16 3.7
HIV / SIDA 2.04 3.5
Tuberculoza 1.46 2.5
Cancer pulmonar 1.32 2.3
Accidente rutiere 1.27 2.2
Nasterile premature sau greutatea mica la nastere 1.18 2.0

Top 10 cauze de deces in RomaniaLiteratura de specialitate releva existenta - in toate tarile din Europa - unui numar diferit de factori care cauzeaze mortalitatea, in functie de clasele sociale.
In toate statele europene, decesele premature sunt mult mai comune in randul persoanelor cu un nivel minim de educatie, venituri mici sau care apartin categoriilor sociale defavorizate.

La fel ca si la nivel mondial, si in Romania, principala cauza de deces prematur a persoanelor tinere o reprezinta accidentele, iar in cazul persoanelor de varsta a 2-a si a 3-a afectiunile cardiovasculare. Principalul factor de deces in cazul femeilor il reprezinta cancerul, in vreme ce pentru barbati, cardiopatia ischemica si cancerul ocupa aproximativ aceleasi pozitii.

Conform statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, pricipalele cauze de deces in anul 2002, au fost:

- Cardiopatiile ischemice (angina pectorala si infarctul miocardic);
60.000 de decese: 24% din totalul deceselor inregistrate;

- Afectiunile cerebrovasculare
52.000 de decese: 20% din totalul deceselor inregistrate

- Hipertensiunea arteriala (HTA)
16.000 de decese: 7% din totalul deceselor inregistrate;

- Ciroza hepatica
10.000 de decese: 4% din totalul deceselor inregistrate;

- Cancerul pulmonar
8.000 de decese: 3% din totalul deceselor inregistrate;

- Infectiile ale sistemului respirator inferior
6.000 de decese: 3% din totalul deceselor inregistrate;

- Boala Pulmonara Obstructiva Cronica
5.000 de decese: 2% din totalul deceselor inregistrate;

- Cancerul de colon
4.000 de decese: 2% din totalul deceselor inregistrate;

- Cancerul gastric
4.000 de decese: 2% din totalul deceselor inregistrate;

- Cancerul mamar
3.000 de decese: 1% din totalul deceselor inregistrate;

In total, au fost inregistrate 258.000 de decese.

Predictii pentru anul 2030Potrivit raportului prezentat in 2008, in anul 2030 se preconizeaza ca principalele cauze de deces vor fi reprezentate de cardiopatiile ischemice (angina pectorala si infarctul miocardic), Boala Pulmonara Obstructiva Cronica si infectiile acute ale sistemului respirator inferior (in special pneumonia).

Conform previziunilor, la nivel mondial, decesele provocate de cancer vor creste de la 7.4 milioane in 2004 la 11,8 milioane in 2030, iar cele provocate de bolile cardiovasculare de la 17.1 milioane la 23.4.

Raportul include si accidentele rutiere, preconizand o crestere a mortalitatii de la 1.3 milioane in 2004 la 2.4 milioane in 2030, in special ca o consecinta a cresterii numarului de autovehicole cumparate si a dezvoltarii economice a tarilor in curs de dezvoltare.

Pana in anul 2030, decesele provocate de cancer, afectiuni cardiovasculare si accidente rutiere, vor constitui impreuna 56% din totalul de 67 milioane de decese preconizate a fi inregistrate.

In ceea ce priveste infectia cu HIV, cresterile preconizate pentru anul 2012 sunt mici, de la 2.2 milioane in 2008 la 2.4 milioane in 2012, dupa care vor scadea drastic, la 1.2 milioane in 2030.


Citeste si despre:

Top 6 probleme de sanatate la barbati Bolile cronice Cancerul ovarian, neoplasmul cu cea mai mica rata de supravietuire in randul femeilor Sedentarismul si bolile pe care le ascunde. Afla cum te ajuta miscarea regulata! Cauzele si tratamentul perforatiilor gastrointestinale Cauze si factori de risc pentru tulburarile endocrine Cauze emotionale ale infertilitatii Avantajele Retelei de Policlinici din orasul medical pentru abonati Perioada adolescentei: cum ai grija de copilul tau in aceasta etapa din viata lui? Cauzele si complicatiile cirozei hepatice Medicamente care pot cauza impotenta 5 cauze surprinzatoare ale cancerului 8 moduri prin care grasimea in exces poate conduce la deces Infectiile cu stafilococ. Ce cauze au si cum se manifesta 6 cauze principale ale cancerului Cauzele neasteptate ale caderii parului