Conform unui studiu realizat de "Journal of the National Cancer Institute" barbatii care consuma regulat brocoli si conopida au mai putine sanse sa dezvolte cancer agresiv de prostata, decat cei care nu consuma deloc aceste legume.
Rezultate au fost obtinute in urma unui studiu realizat pe un lot de 29.000 de barbati cu varste cuprinse intre 55 si 74 de ani, care au fost monitorizati timp de 4 ani. La inceputul studiului, barbatii nu aveau cancer de prostata. Acestia au completat o serie de chestionare referitoare la obiceiurile lor alimentare.
Pe parcursul studiului, barbatii au fost testati pentru a depista cancerul de prostata. In urma testelork, numar de 1.338 de barbati au fost diagnosticati cu cancer de prostata, din care 520 cu cancer agresiv de prostata. Barbatii care au declarat ca obisnuiesc sa manance frecvent legume precum brocoli, conopida, varza si salate, aveau cu pana la 40% mai putine sanse de a fi diagnosticati cu cancer agresiv de prostata decat cei care mancau doar rar aceste legume.
Dintre aceste legume se pare ca cele mai mari beneficii le aduc brocoli si conopida. Barbatii care au consumat conopida cel putin o data pe saptamana aveau cu pana la 52% mai putine sanse sa fie diagnosticati cu cancer agresiv de prostata, decat cei care au consumat mai rar de o data pe luna. Barbatii care au consumat brocolicel putin o data pe saptamana aveau cu pana la 45% sanse sa fie diagnosticati cu cancer agresiv de prostata decat cei care au consumat brocoli mai rar de o data pe luna.
Cercetatorii sustin ca acest timp de legume sunt bogate in compusi care protejaza celulele de distrugerea ADN-ului.