Hormon

Substanta secretata de o glanda endocrina, eliberata in circulatia sangvina si destinata sa actioneze in mod specific pe unul sau mai multe organe-tinta cu scopul de a le modifica functionarea. Hormonii se impart in trei mari grupe dupa structura lor: hormonii polipeptidici (formati din mai multi acizi aminati), de exemplu insulina; hormonii steroidieni (derivati ai colesterolului), precum cortizolul si derivatii lui; hormonii derivati dintr-un acid aminat, precum hormonii tiroidieni.

Hormonii sunt secretati, in principal, de catre glandele cu secretie interna, adica hipofiza, tiroida, paratiroidele, suprarenalele si glandele genitale, dar si de diferite formatiuni celulare raspandite in organism. In plus, anumite celule ale pancreasului si rinichiului, precum si hipotalamusul, sau, inca, placenta la femeile gravide, sintetizeaza hormoni specifici. Hormonii sunt cei care guverneaza numeroase functii ale corpului, indeosebi metabolismul celulelor, cresterea, dezvoltarea sexuala, reactiile corpului la stres.
Hormonul este eliberat in sange si circula cel mai des legat de o proteina care regleaza actiunea sa. El se fixeaza in continuare pe receptorii purtati de catre organele-tinta cu o specificitate comparabila celei a unei chei intr-o broasca, cu scopul de a adapta organismul la nevoile momentului, de exemplu pentru a stimula secretiile de insulina atunci cand ingestia alimentelor antreneaza o crestere a nivelului glucozei din sange. Productia de hormon este la randul ei stimulata sau franata printr-un proces regulator, zis retrocontrol, care poate fi hipotalamic sau metabolic; astfel, scaderea glicemiei inhiba secretarea de insulina de catre pancreas.

Utilizarea terapeutica - Se pot fabrica sintetic hormoni a caror structura chimica este identica cu cea a hormonilor naturali sau este apropiata de aceasta. Aceste substante pot fi utilizate in terapeutica pentru a repara o carenta hormonala. Acesta este de exemplu cazul cortizonului, antiinflamator puternic, care este un derivat de cortizol elaborat de glandele suprarenale. De asemenea, pot fi utilizati hormoni naturali, extrasi din sange sau din urina si apoi purificati.

Surse si efecte ale principalilor hormoni
Hipofiza - Agatata de creier, ea este formata din antehipofiza, in fata, si de posthipofiza in spate. Antehipofiza - sintetizeaza somathormonul, hormonul de crestere, prolactina, care asigura indeosebi lactatia, si stimulinele, activatoare ale altor glande. Posthipofiza - stocheaza ocitocina si hormonul antidiuretic provenind de la hipotalamus.
Hipotalamus - Aceasta regiune a creierului secreta ocitocina (care declanseaza contractiile uterine? in timpul nasterii), hormonul antidiuretic (care provoaca o retentie de apa in organism) si liberinele (care activeaza stimulinele antehipofizei).
Ovare - Situate de o parte si de alta a uterului, ele secreta estrogenii, hormonii tipic feminini, si progesteronul, hormonul de sarcina.
Pancreas endocrin - Este vorba de celulele raspandite in pancreas, care sintetizeaza insulina (care micsoreaza concentratia in glucoza a sangelui) si glucagonul (care creste aceasta concentratie).
Paratiroide - In numar de patru, lipite de tiroida, ele produc parathormonul, care creste concentratia sangvina in calciu.
Suprarenale - Fiecare dintre cele doua suprarenale, situate pe rinichi, este formata dintr-o corticosuprarenala la periferie si o medulosuprarenala in centru.
Corticosuprarenale - Secreta: glucocorticosteroizii, care influenteaza reactiile glucidelor, mineralocorticosteroizii, care retin sodiul in organism, si androgenii suprarenalieni, virilizanti.
Medulosuprarenale - Acestea produc adrenalina si noradrenalina, hormoni de activare generala a organismului in caz de stres.
Testicule - Situate In scrot, ele sintetizeaza testosteronul, hormonul virilitatii.
Tiroida - La baza gatului, ea secreta triiodotironina si tiroxina, indispensabile dezvoltarii oaselor si creierului la copil si activatoare ale reactiilor chimice ale organismului.

Citeste si despre:

Testarea hormonilor tiroidieni Hormonii: efectele asupra organismului Analiza hormonilor (hormonul de sarcina, hormonii glandei tiroide, hormonii glandelor suprarenale, frotiu citohormonal) Hormonul uman de crestere (HGH): vinovat de procesul imbatranirii? Legatura dintre migrene si hormoni Hormonii. Cum ne influenteaza viata Clasificarea hormonilor si rolul acestora in organism Hormonii foliculostimulanti (FSH) si cum pot afecta menopauza si fertilitatea Hormonii de crestere din carnea de pui - riscuri pentru sanatate Mic dictionar de analize medicale, constante biologice (enzime, hormoni, substante organice etc.)
Cere sfatul medicului ×