Stabilirea fertilitatii

Actualizat: 30 Octombrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Stabilirea fertilitatii (denumita si planing familial sau abstinenta periodica) implica monitorizarea mai multor modificari ale corpului care apar pe parcursul ciclului menstrual. Aceasta informatie poate ajuta in identificarea perioadei ovulatorii si poate fi folosita ca reper pentru relatiile sexuale, atat pentru a evita o sarcina cat si pentru a mari sansele aparitiei unei sarcini.

O femeie este in mod normal capabila sa ramana insarcinata aproximativ 5 zile in timpul fiecarei luni, in perioada ovulatiei. In medie ovulatia apare cu 12-16 zile inainte ca perioada menstruatiei sa inceapa. Astfel ca, ovulatia va debuta in ziua 10 in cazul ciclurilor de 24 de zile, in ziua 14 in cazul ciclurilor de 28 de zile, in ziua 21 in cazul ciclurilor de 35 de zile. Secretul evitarii unei sarcini nedorite sau a planuirii unei sarcini, este de a determina momentul debutului ovulatiei.

Deoarece sperma poate ramane viabila pentru 3-5 zile in tractul reproductiv feminin, este posibila aparitia unei sarcini si in cazul raporturilor sexuale consumate cu cateva zile inainte de ovulatie.Pentru ca stabilirea perioadei fertile sa fie o metoda eficienta de contraceptie, este necesara abstinenta sexuala sau folosirea unei bariere ca metoda de contraceptie (ca de exemplu diafragmul sau prezervativul) timp de 8-16 zile in cursul fiecarui ciclu menstrual. Aceasta metoda de contraceptie necesita precautii si pregatiri temeinice, o observatie atenta a modificarilor corpului si o buna cooperare intre parteneri.

Indicatiile testarii

In general, zilele cele mai fertile incep cu 5 zile inainte de ovulatie si se termina in ziua ovulatiei. Sarcina poate sa apara ocazional dupa ovulatie, dar este mai putin probabila decat in zilele dinaintea ovulatiei.

Metoda calendarului

Daca durata ciclului menstrual este de aproximativ 28 de zile, data cea mai probabila a ovulatiei este reprezentata de zilele 14-15 dupa debutul sangerarilor menstruale.
Metoda calendarului ca si metoda de contraceptie nu este foarte precisa, in special la femeile care prezinta cicluri menstruale neobisnuit de scurte sau de lungi sau neregulate. Din aceste considerente, utilizarea metodei calendarului singura, fara folosirea si a altor metode alternative de detectare a ovulatiei, nu este niciodata recomandata ca si metoda de contraceptie.

Metoda temperaturii bazale

Temperatura bazala a corpului scade cu 0,2C sub temperatura normala cu 1-2 zile inainte de ovulatie. Creste cu aceeasi valoare sau chiar mai mult, peste temperatura de baza, la 1-2 zile dupa ovulatie si ramane crescuta pana la inceputul menstruatiei. Deoarece cresterea temperaturii bazale nu apare decat dupa ovulatie, este posibila aparitia unei sarcini in cazul relatiilor sexuale din perioada dinaintea ovulatiei sau din cursul ovulatiei.
Din nefericire, multe femei nu cunosc aceste caracteristici clasice ale temperaturii, facand mai dificila prezicerea cu exactitate a ovulatiei.

Metoda mucusului cervical

Dupa menstruatie, mucusul cervical tinde sa devina redus cantitativ, tulbure, vireaza spre galben si este usor lipicios. Chiar inainte de ovulatie, cantitatea de mucus creste, devine limpede si lipicios si se intinde mai mult de 2,5 cm.

Monitorizarea hormonala

Testele ovulatorii computerizate, utilizate la domiciliu, sunt disponibile pentru masurarea cantitatii de hormon luteinizant in urina si afiseaza rezultatele pe un mic monitor.

Metoda combinata (simptotermica)

Multe femei experimenteaza simptome ca si usoare sangerari vaginale (picaturi), mastodinie (mastalgie), inflamatia vulvei (labiilor), disconfort abdominal, junghiuri ascutite sau dureri abdominale usoare intr-o parte si cresterea apetitului sexual, in jurul perioadei ovulatiei.
Utilizarea simptomelor ca si indicator al ovulatiei, poate fi dificila daca femeia a nascut in ultimele 6 luni sau daca prezinta un ciclu menstrual neregulat.
Utilizarea tuturor metodelor combinate care stabilesc fertilitatea, creste probabilitatea ca stabilirea perioadei fertile sa fie mai eficienta.

Indicatii

Inainte de utilizarea stabilirii perioadei fertile ca si metoda de contraceptie, ar trebui indeaproape monitorizate cel putin 3-4 cicluri menstruale, pentru a determina caracteristicile tipice individuale ale ovulatiei. Daca se incearca evitarea sarcinii in aceasta perioada, sa se foloseasca o metoda de contraceptie alternativa, care nu afecteaza ovulatia (ca de exemplu prezervativul, diafragma sau steriletul) sau abstinenta sexuala.

Temperatura bazala a corpului este masurata folosind un termometru special, care este marcat cu fractiuni de grade, ceea ce permite o masurare mai exacta a temperaturii decat utilizand un termometru obisnuit. Termometrele digitale sunt, de asemenea, disponibile si pot fi procurate din majoritatea farmaciilor sau a cabinetelor de planing familial. Sa nu se foloseasca un termometru digital de ureche.

Pregatirea pentru stabilirea fertilitatii

Stabilirea fertilitatii se realizeaza pentru a ajuta femeia sa-si determine perioada ovulatiei. Aceste informatii sunt utile unei femei pentru:
-a planifica o sarcina: aparitia unei sarcini este mai probabila in cazul raporturilor sexuale efectuate in apropierea datei ovulatiei

-prevenirea unei sarcini nedorite: un cuplu poate utiliza stabilirea perioadei fertile ca si metoda de contraceptie, daca:

-convingerile religioase interzic folosirea altor metode de contraceptie

-acestia doresc sa utilizeze o metoda fiziologica de contraceptie, care nu implica folosirea de medicamente, interventii chirurgicale sau diferite dispozitive

-sunt dispusi sa fie foarte vigilenti si sa-si monitorizeze perioada fertila, utilizand metodele care indica ovulatia.

Pentru a folosi stabilirea perioadei fertile ca si metoda de contraceptie:

-femeia ar trebui sa prezinte un ciclu menstrual regulat

-ar trebui sa-si examineze corpul indeaproape, pentru a observa modificarile care apar in timpul ciclului menstrual; aceasta necesita precautii, pregatire si abilitate de a pastra o buna evidenta

-este necesara cooperarea ambilor parteneri; cuplul poate fi dispus la abstinenta sexuala sau sa foloseasca alte metode de contraceptie in zilele in care femeia este fertila.

-cuplul trebuie sa fie dispus sa accepte posibilitate unei sarcini neplanuite, daca folosesc doar aceasta metoda de contraceptie singura

-cuplul trebuie sa fie constient de faptul ca stabilirea perioadei fertile nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala.

Metode

Pentru ca stabilirea perioadei fertile sa fie mai eficienta este necesara utilizarea urmatoarelor metode combinate.

Metoda calendarului

Metoda calendarului ca si metoda de contraceptie nu este foarte precisa, mai ales in cazul femeilor care prezinta cicluri menstruale neobisnuit de scurte, lungi sau neregulate. Din aceste considerente folosirea metodei calendarului ca si singura metoda de contraceptie, nu este niciodata recomandata. Trebuie sa fie folosita in combinatie cu alte metode de contraceptie.

Este necesar sa se pastreze evidenta datelor perioadei menstruatiei pentru 6-8 luni. Sa se determine daca ciclul este regulat si care este durata medie (aproximativ 28 de zile). Daca ciclul este regulat si dureaza aproximativ 28 de zile, data probabila a debutului ovulatiei este reprezentata de zilele 14-15 dupa debutul ciclului menstrual. Pentru a determina prima zi fertila se scade 18 din numarul de zile al celui mai scurt ciclu menstrual. De exemplu daca cel mai scurt ciclu menstrual are o durata de 26 de zile, se va obtine 8; prima zi fertila va fi atunci a 8-a zi dupa inceperea menstruatiei.

Pentru a determina ultima zi fertila, se scade 11 din ciclul menstrual cu durata cea mai lunga. Ultima zi fertila ar trebuie sa fie numarul obtinut prin scadere reprezentand zilele de la debutul sangerarii menstruale. De exemplu daca cel mai lung ciclu menstrual dureaza 31 de zile, scazand 11 din 31 se obtine 20; ultima zi fertila va fi reprezentata de a 20-a zi de la debutul menstruatiei.

Deoarece sperma poate ramane viabila 3-5 zile in vagin dupa actul sexual, va fi necesara evitarea raporturilor sexuale (sau utilizarea unei metode de contraceptie alternative) cel putin 1 saptamana inainte de prima zi fertila. In exemplul prezentat mai sus, perioada fertila dureaza intre zilele 8-20. Astfel este necesara abstinenta sexuala sau folosirea metodelor contraceptive mecanice timp de 12 zile, din ziua a 8-a a ciclului menstrual pana in ziua a 20-a.

Daca se doreste o sarcina, se recomanda raporturi sexuale zilnice sau la o zi diferenta, incepand din prima pana in ultima zi fertila.

Metoda temperaturii bazale

Se masoara temperatura bazala zilnic, imediat dupa trezire (inainte de a manca, a bea sau inainte de orice alta activitate). Se foloseste un termometru special pentru ovulatie, care este marcat in zecimi (0,1) de grade sau un termometru digital care afiseaza temperatura in zecimi de grade. Temperatura poate fi masurata oral sau rectal, dar sa se asigure ca este folosita aceiasi locatie si acelasi termometru de fiecare data. Se lasa termometrul pentru 5 minute.

Se scutura termometrul imediat dupa inregistrarea masuratorii; nu se asteapta pana dimineata urmatoare, deoarece simpla scuturare a termometrului poate influenta temperatura bazala. Se noteaza temperaturile masurate pe un grafic. Ovulatia de obicei determina cresterea temperaturii bazale cu 0,2C si mentinerea acesteia ridicata, timp de o saptamana.
Daca se doreste o sarcina, se recomanda raporturile sexuale zilnice sau la o zi distanta, incepand cu ziua a 9-a dupa inceperea menstruatiei, pana in ziua a 3-a dupa cresterea temperaturii bazale.

Daca se doreste evitarea aparitiei sarcinii, se evita relatiile sexuale (sau se folosesc metode de contraceptie alternative) de la sfarsitul menstruatiei pana in ziua a 3-a postovulator. Se poate estima ca perioada fertila se termina numai cand temperatura bazala creste si ramane crescuta pentru 3 zile intregi. Temperatura din aceste zile ar trebui sa fie semnificativ crescuta, fata de oricare alta zi din cursul ciclului.



Metoda mucusului cervical

Zilnic, se introduce un deget in vagin si se noteaza cantitatea, culoarea si densitatea (sau subtierea) mucusului. Se testeaza "elasticitatea" mucusului prin plasarea unei picaturi intre index si degetul mare, apoi se intinde mucusul prin usoara indepartare a indexului si a degetului mare; se noteaza cat de lunga devine suvita de mucus inainte sa se rupa.

Dupa menstruatie, mucusul cervical tinde sa devina redus cantitativ, tulbure, vireaza spre galben si este usor lipicios. Imediat inainte de ovulatie, mucusul creste in cantitate, devine limpede si alunecos si se intinde mai mult de 2,5 cm inainte sa se rupa.

Daca se doreste o sarcina, se recomanda raporturi sexuale zilnice sau la o zi distanta, incepand cu ziua in care se observa ca mucusul este limpede si elastic, pana in ziua in care devine tulbure si lipicios. Pentru a evita confundarea mucusului cervical cu sperma, nu se testeaza mucusul la scurt timp dupa raportul sexual.

Daca se urmareste evitarea sarcinii, ar trebui evitate relatiile sexuale (sau folosirea unei metode contraceptive alternative) din ziua in care mucusul este limpede si alunecos, pana in a 4-a zi, dupa care devine redus cantitativ, tulbure si lipicios.



Monitorizarea hormonala

Daca se efectueaza un test pentru ovulatie in ambulator, pe o mostra de urina, se urmeaza indicatiile de pe prospect.



Metoda combinata (simptotermica)

Prezicerea momentului ovulatiei este mai eficienta cand se folosesc combinate, toate metodele prezentate mai sus. Aceasta metoda abordeaza combinarea diferitelor metode, pentru a monitoriza modificarile corpului, care survin pe parcursul ciclului menstrual, ca de exemplu, masurarea temperaturii bazale, aprecierea modificarilor mucusului cervical, evaluarea hormonala si identificarea semnelor de ovulatie. Pentru a evita o sarcina, este importanta abstinenta sexuala sau folosirea metodelor contraceptive tip bariera, pentru 5 zile inainte de data estimata a ovulatiei.

In preajma perioadei ovulatorii se poate observa:

- mastodinia (sani durerosi)

- cresterea apetitului sexual

-durere la nivelul abdomenului inferior intr-o parte sau in alta; aceasta durere poate fi ascutita sau surda si de obicei dureaza de la cateva minute pana la cateva ore; aceasta apare cand ovulul este eliberat de la nivelul ovarului de partea respectiva; ovarele de obicei alterneaza in eliminarea unui ovul la fiecare ciclu, astfel incat durerea apare la nivelul partii in care ovarul elimina ovulul in timpul ciclului menstrual

- sangerare vaginala usoara (picaturi), apare rareori.

De retinut!

Monitorizarea ciclului menstrual (stabilirea fertilitatii) nu cauzeaza nici un disconfort. Totusi, ar putea fi dificila pastrarea unei evidente zilnice, a inregistrarilor necesare unei predictii cat mai exacte a perioadei ovulatorii.

Riscuri

Stabilirea perioadei fertile nu este de incredere in totalitate, chiar si cand se realizeaza precaut si consecvent. Daca stabilirea fertilitatii se foloseste ca si metoda de contraceptie, exista riscul aparitiei unei sarcini nedorite. Relatiile sexuale trebuie evitate in timpul intregii perioade in care ovulul poate fi fecundat, incluzand 5 zile inainte de ovulatie.

Rezultate

Exista cateva metode de baza pentru a determina perioada ovulatiei. Pentru ca stabilirea fertilitatii sa aiba eficienta maxima, este necesara folosirea combinata a tuturor metodelor:

-metoda calendarului (ritmului): prin metoda calendarului se estimeaza data ovulatiei bazandu-se pe data ciclului menstrual anterior; astfel se pot prezice care zile din luna sunt cele mai fertile; zilele fertile incep cu 5 zile inainte de ovulatie; aceasta metoda este aplicabila in cazul ciclurilor regulate si cand se cunoaste cu aproximatie perioada ovulatiei. Totusi, foarte putine femei prezinta un ciclu regulat de 28 de zile, chiar si acestea putand prezenta cicluri neregulate din cand in cand. De asemenea, o femeie nu intotdeauna ovuleaza exact in mijlocul perioadei ciclului menstrual. Cea mai buna estimatie este ca ovulatia debuteaza cu 9-17 zile inainte de urmatorul ciclu menstrual. Cu toate astea, folosirea metodei calendarului singura, nu este recomandata ca metoda contraceptiva

-metoda stabilirii temperaturii bazale a corpului: temperatura bazala a corpului reprezinta temperatura cea mai joasa pe care o persoana sanatoasa o prezinta in timpul zilei; datorita fluctuatiilor hormonale fiziologice, care apar pe parcursul ciclului menstrual, temperatura bazala a corpului scade cu 1-2 zile inainte de ovulatie si creste cu 1-2 zile dupa. Se recomanda sa se masoare si sa se noteze temperatura in fiecare dimineata, inainte de ridicarea din pat, astfel fiind posibila estimarea datei ovulatiei

-metoda mucusului cervical: cantitatea, consistenta si aspectul mucusului secretat de colul uterin, sufera modificari pe parcursul ciclului menstrual; prin observarea, aprecierea si notarea aspectului mucusului cervical de-a lungul a catorva cicluri menstruale, este posibila predictia cu aproximatie a debutului ovulatiei:

-imediat dupa perioada menstruatiei, mucusul cervical este redus cantitativ, dens, are aspect tulbure si este usor lipicios

-chiar inainte si in timpul ovulatiei, mucusul cervical creste cantitativ, devine elastic si se intinde, este alunecos, subtire si limpede.

-monitorizarea hormonala: kit-urile pentru testarea ovulatiei in ambulator (la domiciliu) sunt disponibile fara prescriptie medicala, pentru a ajuta in identificarea perioadei cele mai fertile din cursul ciclului menstrual. Aceste teste masoara prezenta hormonului luteinizant (LH) in urina, utilizand baghete sau benzi care se introduc in urina; apoi pe un mic monitor computerizat, acestea furnizeaza informatii despre statusul fertil. Chiar daca sunt scumpe, aceste monitoare tind sa prezica data ovulatiei mai exact decat metoda temperaturii bazale si cea a mucusului cervical

-metoda combinata (simptotermica): aceasta metoda abordeaza combinarea diferitelor metode, pentru a monitoriza modificarile corpului care survin pe parcursul ciclului menstrual, ca de exemplu masurarea temperaturii bazale a corpului, aprecierea modificarilor mucusului cervical, evaluarea hormonala si urmarirea aparitiei semnelor care indica ovulatia (ca si sensibilitatea sanilor, durerea abdominala si modificarile de dispozitie). Prezicerea perioadei ovulatiei este cea mai eficienta cand se utilizeaza toate metodele de stabilire a fertilitatii corelate cu semnele fizice ale ovulatiei.

Factorii ce pot modifica rezultatele testului

Pentru toate metodele -pot fi dificil de urmat metodele de stabilire a fertilitatii in timpul perioadelor stresante, dupa ce un copil se naste, dupa ce se opreste administrarea de contraceptive orale si chiar inainte de instalarea menopauzei; daca nu sunt urmate aceste metode in mod consecvent, acestea nu vor fi eficiente

-metodele de stabilire a fertilitatii cer motivatie si responsabilitatea ambilor parteneri.



Metoda calendarului

–ciclurile menstruale neregulate sau neobisnuit de scurte sau lungi, pot interfera cu acuratetea estimarii datei ovulatiei utilizand metoda calendarului

–metoda calendarului poate sa nu fie de incredere in cazul alaptarii pentru mai mult de 6 luni sau daca se suplimenteaza alaptatul la san cu alimentatia cu tetina.

Metoda temperaturii bazale

–bolile (in special cele febrile), unele medicamente (aspirina, anticonceptionalele), lipsa somnului, emotiile negative, calatoriile pot influenta temperatura bazala a corpului

–folosirea unui termometru diferit, masurarea temperaturii la nivelul axilei sau urechii, masurarea temperaturii in diferite momente ale zilei, pozitionarea gresita a termometrului si indepartarea termometrului inainte de timpul necesar masurarii, pot influenta exactitatea rezultatelor.

Metoda mucusului cervical

–lubrifiantele vaginale, spermicidele (gelul, spuma sau crema), dusul, alaptatul si infectiile vaginale, pot interfera cu interpretarea adecvata a mucusului cervical

– metoda mucusului cervical poate sa fie neconcludenta in timpul perioadei de inceput a menopauzei (perimenopauza).

Monitorizarea hormonala

Urmarirea neatenta a monitorizarii hormonale poate furniza rezultate neconcludente.

Metoda combinata (simptotermica)

Toti factorii prezentati mai sus pot interfera cu estimarea ovulatiei utilizand metoda combinata.

De retinut!

– pentru a mari eficienta stabilirii perioadei fertile, se ia in considerare urmarea unor cursuri de planing familial sustinute de catre o persoana avizata; multe clinici si spitale ofera cursuri de stabilire a perioadei fertile

– utilizarea stabilirii perioadei fertile eficient pentru a evita sau planui o sarcina, necesita organizare, pastrarea unei bune evidente a inregistrarilor, observarea indeaproape a modificarilor corpului si o buna cooperare intre parteneri

– metoda stabilirii fertilitatii poate fi foarte folositoare pentru cuplurile dispuse sa procreeze

– eficienta prezicerii datei ovulatiei utilizand stabilirea perioadei fertile, are nevoie de timp si efort; inainte ca stabilirea fertilitatii sa poata fi folosita ca si metoda de contraceptie, este necesara dedicarea a cel putin 6 luni de monitorizare atenta a ciclurilor menstruale; este necesara, de asemenea, evitarea relatiilor sexuale sau utilizarea unor metode de contraceptie alternative in zilele fertile

– spre deosebire de alte metode de contraceptie (ca si prezervativul), metodele stabilirii fertilitatii ca si metode de contraceptie, nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala

– diminuarea caracteristica a temperaturii bazale sau modificarea mucusului cervical, pot furniza date indirecte ale aparitiei ovulatiei

– unele produse sunt disponibile sa imbunatateasca facilitatea si exactitatea stabilirii perioadei fertile; de exemplu, un produs poate masura densitatea (vascozitatea) mucusului cervical

– in cazul femeilor care alapteaza, poate dura cateva luni (cateodata mai mult de un an) inainte sa le revina ciclul menstrual; aceasta este denumita amenoree de lactatie. Pentru multe femei, alaptatul pentru o lunga perioada de timp poate amana ovulatia si riscul aparitiei unei sarcini.

Alaptatul reprezinta o metoda eficienta de contraceptie. Totusi, se poate preveni o sarcina, numai daca toate din urmatoarele conditii au fost intalnite:

– femeia a nascut in ultimele 6 luni

– alapteaza exclusiv si frecvent in timpul zilei si noptii si sugarul nu este alaptat frecvent pentru a fi calmat; alaptatul nu reprezinta o metoda eficienta de contraceptie in cazul in care alimentatia sugarului este suplimentata cu diferite formule de lapte praf

–f emeia nu prezinta ciclu menstrual.


Multe femei experimenteaza cateva zile de sangerare in saptamanile 6-8 postpartum; daca se alapteaza exclusiv (fara suplimentare artificiala), se poate evita o sarcina in aceasta perioada; totusi, daca perioadele de ciclu menstrual se rezuma la "acea sangerare din saptamana a 6-a", ar trebui incepute folosirea altor metode de contraceptie pentru a preveni sarcina.
Chiar daca alaptatul poate asigura o anumita protectie impotriva unei posibile sarcini, se recomanda utilizarea unor metode contraceptive alternative pe perioada alaptarii.


Citeste si despre:

Te-ai hotarat sa ai un copil? Stii ce trebuie facut inainte? Analiza materialului seminal (spermograma) Tehnicile de reproducere asistata - ART Sarcina dupa varsta de 35 de ani Spondilita anchilozanta si sarcina Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Tratamentul infertilitatii masculine Infertilitatea masculina Dereglarile hormonale: simptome si afectiuni Metode contraceptive Stabilirea unei greutati normale (platoul greutatii optime)
Cere sfatul medicului ×