Multi barbati cateodata ejaculeaza mai devreme in timpul contactului sexual sau mai corect, mai devreme decat si-ar dori partenera lor sa dureze raportul sexual.
Atat timp cat aceasta situatie nu reprezinta regula, nu trebuie sa constituie o cauza de ingrijorare pentru barbat si pentru cuplu.
In situatia in care totusi ejacularea se produce regulat mai devreme decat doreste partenera pentru a obtine satisfactia sexuala dorita, la majoritatea raporturilor sexuale, atunci vorbim de ejaculare precoce.
Ejacularea precoce este cea mai frecventa disfunctie sexuala a barbatilor. Se considera ca aceasta afecteaza cel putin unul din 5 barbati in perioada sexuala activa (intre 18-59 de ani).
Acest sindrom isi are explicatia in statusul psihologic al barbatului respectiv, dar poate fi legat si de structura biologica a individului. In multe dintre situatii, ejacularea precoce este secundara disfunctiei erectile. Astfel, de multe ori, barbatii care sunt ingrijorati cu privire la mentinerea erectiei in timpul actului sexual, sunt tentati sa exacerbeze miscarile si sa grabeasca in acest fel ejacularea.
Exista numeroase tratamente care incearca sa rezolve aceasta problema, a ejacularii precoce.
Nu se poate vorbi de un standard din punct de vedere medical al timpului unui raport sexual si nici de o durata stabilita a erectiei pana la momentul ejacularii in timpul actului sexual.
Semnul primar al ejacularii precoce consta in consumarea acestui eveniment in majoritatea contactelor sexuale ale cuplului respectiv mai devreme decat este dorit pentru a se obtine satisfactie reciproca. Aceasta problema, a ejacularii precoce, se va petrece in toate situatiile sexuale, incluzand masturbarea sau raportul sexual cu o alta persoana.
Din punct de vedere medical, aceasta tulburare este clasificata in doua categorii, primara si secundara:
- ejacularea precoce primara. Se vorbeste de ejaculare precoce primara in situatia in care aceasta problema este cunoscuta de cel in cauza ca fiind prezenta si nemodificata pe toata perioada activitatii sale sexuale;
- ejacularea precoce secundara. Putem discuta de o ejaculare sexuala secundara in cazul in care aceasta tulburare apare dupa o perioada in care lucrurile din acest punct de vedere au decurs normal fara a fi prezenta vreo nemultumire legata de durata actului sexual.
In multe cazuri ejacularea precoce este considerata o problema psihologica. Multi medici specialisti in acest domeniu considera ca exista mai multi factori implicati in generarea acestei tulburari:
- viata sexuala inceputa prea devreme;
- educatia primita intr-o familie in care sexualitatea este privita ca un lucru murdar si sentimentul de vinovatie pe care il dezvolta tanarului o astfel de conceptie;
- dorinta de a termina repede raportul sexual pentru a obtine orgasmul;
- lipsa de rabdare pentru a descoperi si alte laturi si satisfactii ale unui raport sexual etc.
Exista si pareri care sustin ca ejacularea precoce are o explicatie biologica. In sprijinul acestei ipoteze vin studii pe loturi mari de pacienti, care dovedesc ca intre cei care prezinta ejaculare precoce si grupul celor care nu au aceasta problema exista diferente pe plan biologic si este dat ca exemplu nivelul hormonilor sexuali si implicit activitatea glandelor sexuale.
Multiplii factori sunt implicatii in declansarea acestei tulburari.
- impotenta. Exista un risc de a avea ejaculare precoce in fazele incipiente ale instalarii impotentei. Atunci cand cel in cauza constata ca erectia ii joaca feste, va grabi actul sexual pentru a obtine o finalitate inaintea pierderii starii de erectie a penisului.
- probleme de sanatate - existenta anumitei afectiuni care cauzeaza depresie si preocupare intensa legata de tratament si vindecare, cum ar fi afectiunile cardiace in care cel in cauza si-ar putea face griji in legatura cu nocivitatea actului sexual si al efortului fizic pe care acesta il presupune.
- stresul. Mental sau emotional, in orice latura a vietii celui in cauza, stresul poate juca un rol important in declansarea ejacularilor precoce, adesea limitand capacitatea persoanei respective de a se concentra la obtinerea unui act sexual normal.
- medicatia administrata cronic in putine cazuri poate afecta sexualitatea prin ejaculari precoce. Aceste medicamente pot genera insa tulburari de erectie sau reducerea libidoului, dar mai rar se pot manifesta prin reducerea duratei contactului sexual si ejaculare precoce.
Cum am mai spus, trebuie cerut sfatul medicului in situatia in care la majoritatea raporturilor sexuale ejacularea se produce mai repede decat este necesar pentru a oferi satisfactie ambilor parteneri.
Desi problema este comuna si in multe dintre situatii prin colaborare si interes in interiorul cuplului aceasta se poate rezolva, totusi sunt situatii in care este utila o abordare profesionista de diagnostic si tratament, intr-un cabinet medical specializat.
Diagnosticul stabilit de medicul dumneavoastra se va baza in special pe date anamnestice, adica date obtinute prin intrebari pe care vi le va adresa sub forma unui interviu. In consecinta, medicul va pune o serie de intrebari destul de intime si foarte probabil va adresa si partenerei dumneavoastra intrebari legate de viata sexuala.
Este posibil ca aceasta abordare intima a problemei sa fie stanjenitoare pentru dumneavoastra si partenera, dar este singura modalitate prin care medicul poate determina cauza problemei si poate alege astfel cel mai potrivit tratament.
Va trebui sa fiti pregatiti pentru intrebari referitoare la:
- educatia dumneavoastra sexuala si religioasa;
- primele experiente sexuale; cand si in conditii au avut loc;
- relatiile dumneavoastra sexuale prezente si trecute;
- circumstantele in care au aparut in viata dumneavoastra sexuala ejacularile precoce;
- orice conflicte existente in relatia dumneavoastra cu partenera de viata;
- relatii despre sanatatea dumneavoastra si despre afectiuni in antecedente, incluzand tratamente si medicamente utilizate actual sau in trecut;
- in scopul diagnosticarii corecte si complete, medicul va va preleva probe de sange pentru masurarea concentratiei de hormoni sexuali masculini etc.
Ejacularea precoce nu poate fi cauza vreunei afectiuni grave de sanatate care sa va pericliteze viata, dar poate insa sa reprezinte o problema neplacuta de sexualitate care sa va consume si sa va afecteze intr-o masura mai mica sau mai mare diverse laturi ale personalitatii dumneavoastra. Dintre acestea:
- relatia cu partenera. Pe acest plan pot aparea tensiuni si trebuie stiut ca in majoritatea cazurilor ejacularea precoce poate reprezenta o cauza a unor conflicte in cuplu. Cu atat mai mult cu cat aceasta problema se rasfrange si asupra stabilitatii cuplului va trebui sa luati legatura cu un medic specialist care eventual sa va ajute si printr-o terapie de cuplu;
- probleme de fertilitate. Ejacularea precoce poate sa ingreuneze fertilizarea sau chiar sa o faca imposibila si sa reprezinte o alta sursa de ingrijorare pentru cuplurile ce isi doresc o sarcina. Acesta este un alt motiv serios pentru care aceasta problema trebuie diagnosticata corect si tratata.
Optiunile terapeutice pentru ejacularea precoce sunt multiple si acestea includ:
- terapia sexuala;
- terapia medicamentoasa;
- psihoterapia.
In anumite situatii pot fi utile combinatiile acestor terapii.
Terapia sexuala
In unele cazuri, terapia sexuala reprezentata de masturbarea cu o ora sau doua inaintea raportului sexual poate duce la prelungirea acestuia cu intarzierea ejacularii. De asemenea medicul va poate recomanda sa intarziati inceperea contactului sexual propriu-zis si sa va concentrati asupra altor jocuri sexuale si in acest fel sa puteti prelungi raporturile sexuale si sa le faceti mai placute.
Medicul va poate instrui, pe dumneavoastra si pe partenera, in legatura cu o metoda structurata pe mai multi pasi, prin care se pot optimiza performantele sexuale:
- primul pas - inceperea actului sexual printr-o stimulare a penisului pe care o veti continua pana aproape de ejaculare, dar fara a consuma acest eveniment
- al doilea pas - dumneavoastra sau partenera va va presa glandul penisului (capul) in regiunea capatului uretral, si il va tine presat timp de cateva secunde pana senzatia de ejaculare va trece
- al treilea pas - dupa ce aplicati aceasta presiune glandului, asteptati aproximativ 30 de secunde si reluati ciclul. Veti putea remarca o reducere a erectiei in urma presarii glandului, dar pe masura ce veti relua stimularea penisului se va obtine iarasi erectia scontata in timp mai scurt
- al patrulea pas - si iarasi cand simtiti ca se apropie ejacularea repetati presiunea la nivelul penisului.
Prin repetarea acestui ciclu, de stimulare si apoi de estompare a excitatiei, veti reusi sa obtineti un contact sexual de o mai lunga durata, prin evitarea ejacularii. Dupa cateva cicluri de repetare, veti cunoaste senzatia si veti reusi sa intarziati ejacularea in timpul actului sexual.
Terapia medicamentoasa
Antidepresivele si in special cele selective - inhibitorii receptorilor de serotonina - sunt clasa de medicamente care are efectul de a intarzia ejacularea. Medicamente din aceasta clasa insa sunt rar utilizate in acest scop desi studiile efectuate in aceste conditii arata o buna toleranta.
Dintre acestea mentionam: sertraline (Zoloft), paroxetine (Paxil) sau fluoxetine (Prozac, Serafem), medicamente ce ar putea fi utile in tratarea ejacularii precoce, dar care nu sunt unanim acceptate.
In afara acestei clase mai poate fi utila in ejacularea precoce o clasa de medicamente numita antidepresive triciclice.
Pentru a preveni ejacularea precoce, medicatia nu trebuie administrata zilnic, ci este suficienta administrarea cu doar cateva ore inainte de contactul sexual.
Luand o doza mica cu cateva ore inainte de ora la care evaluati ca veti intretine raportul sexual, ar putea fi suficient pentru obtinerea efectului dorit. Numai daca prin acest tip de administrare nu veti obtine efectul scontat se va putea trece cu recomandarea medicului la o administrare zilnica.
Substante anestezice locale. Aceste substante sunt continute in creme ce se aplica local la nivelul penisului si sunt reprezentate de lidocaina si prilocaina. Prin efectul lor anestezic ele reduc senzatiile percepute la nivelul penisului, astfel fiind nevoie de o stimulare mai indelungata pentru finalizarea actului, prin urmare se obtine o intarziere a ejacularii.
Pentru a putea utiliza astfel de topic local va trebui sa va asigurati ca nu sunteti alergic la substanta activa - lidocaina sau prilocaina. Dupa aplicarea cremei cu continut anestezic pe penis si obtinerea unei erectii, veti urmari ca sensibilitatea tegumentara de la nivelul penisului sa fi scazut suficient, urmand a incepe actul sexual propriu-zis. Veti constata intarzierea ejacularii. Este recomandat ca dupa ce aplicati crema si constatati reducerea sensibilitatii peniene, chiar sa indepartati excesul de crema pentru a nu produce aceeasi reducere de sensibilitate si partenerei.
Psihoterapia
In majoritatea cazurilor, terapia sexuala si medicamentoasa vor rezolva problema ejacularii precoce. Totusi, in situatia in care aceasta tulburare apare datorita unor probleme ale cuplului legate de anumite conflicte intre parteneri, medicul va poate recomanda o forma de psihoterapie, eventual chiar a cuplului.
Aceasta nu este altceva decat o consiliere pe care o aplica medicul prin intermediul unor discutii despre relatia dumneavoastra, despre experientele pe care le-ati avut, despre viata profesionala etc. Aceste discutii pot efectiv sa va ajute sa rezolvati aceasta tulburare, rezultatele fiind cu atat mai bune cu cat cooperarea cu psihoterapeutul respectiv este mai buna.
In unele cazuri, ejacularea precoce este cauzata de o slaba comunicare in interiorul cuplului intre parteneri si o slaba intelegere a diferentelor intre sexualitatea barbatului si femeii.
In cazul femeilor, de cele mai multe ori este necesara o stimulare mult mai lunga a ariei genitale pentru obtinerea orgasmului, acest aspect neglijat putand genera insatisfactii si conflicte in interiorul cuplului; iar acest fenomen se comporta ca un cerc vicios deoarece in cazul barbatilor, perceptia tensiunilor din cuplu poate fi un factor de risc pentru ejaculare precoce.
Deschiderea unei comunicari eficiente intre parteneri si disponibilitatea de a incerca diverse modalitati de rezolvare a problemei in scopul satisfactiei reciproce pot fi de folos atat barbatului cat si femeii, pe de o parte prin imbunatatirea performantelor si pe de alta parte prin stingerea unor surse de conflict.
In concluzie, atunci cand aveti nemultumiri legate de partenerul/partenera dumneavoastra pe plan sexual, acestea trebuie comunicate, dar comunicarea trebuie facuta cu multa grija si in scop constructiv.
Daca prin aceasta incercare de solutionare a problemei din interiorul cuplului nu obtineti rezultatele dorite, este recomandat sa va adresati medicului specializat in acest domeniu.
Multi barbati care au frecvent ejaculari precoce, percep acest aspect ca pe un lucru frustrant si stanjenitor. Trebuie stiut ca aceasta este o problema uzuala si ca exista multiple modalitati de rezolvare.
O prima etapa o reprezinta imbunatatirea comunicarii cu partenera iar daca nu sunt obtinute rezultatele sperate se va recurge la o abordare profesionista din partea unui medic/cabinet medical specializat.
Prin tratarea acestei tulburari si imbunatatirea performantelor sexuale vor fi evitate si anumite tensiuni din interiorul cuplului obtinandu-se armonia dorita.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.