Ovar

glanda genitala a femei.
Ovarele, impreuna cu cele doua trompe ale lui Fallopio si cu uterul, constituie aparatul genital intern feminin.

Structura - La femeia adulta, ovarele sunt formatiuni mici cu lungimea de 4 centimetri, latimea de 2 centimetri si grosimea de 1 centimetru. Ele sunt amplasate de o parte si de alta a uterului si fata lor interna corespunde pavilionului trompei. ligamente se leaga de organele invecinate (uter, trompe), dar ele raman mobile. Un ovar este compus din doua straturi de tesut: in centru, partea medulara contine vasele sangvine care asigura irigarea, la periferie partea corticala care ocupa doua treimi din glanda, contine la nasterea persoanei toti foliculii care vor asigura in cursul fiecarui ciclu menstrual maturarea unui ovocit si expulzarea unui ovul, elementul femela al reproducerii.

Functie - Rolul ovarului este dublu: pe de o parte, el elibereaza in fiecare luna la femeie, incepand cu pubertatea si pana la menopauza, un ovul maturizat in folicul, pe de alta aprte, el secreta hormonii sexuali feminini (estrogenii).

Examene - Palparea abdomenului permite cautarea chisturilor ovariene. Cele doua examene principale ale ovarelor sunt ecografia si celioscopia (introducerea unui sistem optic printr-o mica incizie abdominala).

Patologie - Ovarul poate fi sediul unor leziuni inflamatorii in cadrul unei salpingite (inflamatie a uneia sau ambelor trompe), unor tumori benigne (chisturi) sau maligne (cancere). lnsuficienta ovariana antreneaza tulburari ale ciclului menstrual si, adesea, o sterilitate.

Citeste si despre:

Ovarectomia (chirurgia indepartarii ovarelor) Sindromul ovarelor polichistice: cauze, diagnostic si tratament Laparoscopia in diagnosticul afectiunilor uterului, trompelor si ovarelor Sindromul ovarului polichistic Ce riscuri implica si ce solutii ai impotriva durerii de ovare ? Ce trebuie sa stii despre sindromul ovarelor polichistice, cauza frecventa a infertilitatii Ce este sindromul ovarelor polichistice si cum poate fi tratat Cand devine durerea de ovare o urgenta medicala? Diabetul zaharat de tip 2 si sindromul ovarelor polichistice