Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Cabinet Cardiologie Rocordis
Colesterolul este o substanta grasa, ceroasa, produsa la nivelul ficatului, dar care se gaseste si in anumite alimente de origine animala, precum produsele lactate, ouale sau carnea.
Organismul necesita colesterol pentru o buna functionare. Celulele parietale (ale peretelui) vasculare sau membranele celulare au in structura lor colesterol; de asemenea, este nevoie de colesterol pentru a produce hormoni, vitamina D sau acizii biliari, ce ajuta la digestia grasimilor.
Dar, organismul are nevoie doar de o cantitate foarte mica de colesterol pentru aceste nevoi. Cand se acumuleaza niveluri crescute din aceasta substanta in organism (hipercolesterolemie) apar problemele medicale, precum bolile coronariene, bolile cerebrale. Cresterea valorilor colesterolului se asociaza cu un risc crescut de a dezvolta un eveniment cardiovascular , potential fatal, intr-un interval de timp.
Bolile coronariene
Cand in organism se acumuleaza prea mult colesterol se formeaza niste placi (depozite groase si dure) la nivelul arterelor, ducand la ingustarea spatiului prin care trebuie sa circule sangele catre inima. In timp, aceste placi determina aparitia aterosclerozei (intarirea arterelor), principala cauza a bolilor cardiace.
Cand la nivelul cordului apare un dezechilibru intre cerere si oferta de oxigen, pot sa apara durerile toracice, denumite angina. Daca o anumita portiune a inimii nu mai este irigata, datorita blocarii complete a unei artere coronare, apare infarctul miocardic. Acesta este, de obicei, determinat de blocarea brusca a unei artere anterior ingustate de catre un tromb (cheag de sange).
Colesterolul circula la nivelul sangelui atasat de o proteina; acest complex proteina-colesterol este denumit lipoproteina. Lipoproteinele sunt clasificate in lipoproteine cu densitate joasa, foarte joasa sau crescuta, in functie de cantitatea de proteina pe care o contine complexul.
- lipoproteinele cu densitate scazuta (LDL): LDL, denumit si colesterolul "rau", poate determina aparitia placilor ateromatoase la nivelul peretelui arterelor. Cu cat nivelul de LDL din sange este mai mare, cu atat creste riscul de aparitie a bolilor cardio-vasculare
- lipoproteinele cu densitate crescuta (HDL): HDL, denumit si colesterolul "bun", ajuta la eliminarea colesterolului "rau" din sange. O cantitate crescuta de HDL colesterol in sange are rol protectiv impotriva bolilor cardiace. Din contra, niveluri scazute de HDL colesterol in sange determina cresterea riscului pentru aparitia bolilor cardiace
- lipoproteine cu densitate foarte scazuta (VLDL): VLDL colesterolul este similar celui cu densitate joasa (LDL), datorita continutului crescut in lipide comparativ cu cel de proteina
- trigliceridele: trigliceridele reprezinta un alt tip de grasimi ce sunt transportate in sange de o lipoproteina cu densitate joasa. Excesele calorice, de alcool sau zahar sunt transformate la nivelul organismului in trigliceride si depozitate in celulele adipoase (grasoase).
Nivelurile de colesterol pot fi afectate de o serie de factori. Acestia includ:
- dieta: grasimile saturate si colesterolul din alimente duc la cresterea nivelurilor de colesterol din organism. Pentru evitarea cresterii colesterolului in sange este necesara reducerea cantitatii de grasimi saturate si colesterol din alimentatie
- greutatea: pe langa faptul ca reprezinta in sine un factor de risc pentru aparitia bolilor cardiace, obezitatea poate creste si nivelul de colesterol din sange. Reducerea greutatii duce la scaderea cantitatii de colesterol "rau" si la cresterea cantitatii de colesterol "bun" din organism
- exercitiile fizice: exercitiile fizice regulate pot duce la scaderea nivelului de colesterol "rau" din sange si la cresterea celui "bun"
- varsta si sexul: pe masura ce un individ inainteaza in varsta creste si nivelul de colesterol din sange. Inainte de menopauza femeile tind sa aiba niveluri mai scazute ale colesterolului in sange, comparativ cu barbatii de aceeasi varsta. Dupa menopauza, nivelurile de colesterol sanguin cresc, egalandu-le pe cele ale barbatilor de acceasi varsta
- ereditatea: nivelurile de colesterol sunt determinate partial si de catre gene. Hipercolesterolemia (nivelul crescut al colesterolului sanguin) are si o componenta ereditara
- alte cauze: anumite medicamente si afectiuni medicale pot determina niveluri crescute de colesterol.
Orice individ peste 20 de ani ar trebui sa-si masoare colesterolul sanguin cel putin o data la 5 ani.
Colesterolul sanguin poate fi masurat prin metoda clasica sau cea rapida. Metoda clasica va indica colesterolul total si de HDL colesterolul. Metoda rapida, denumita si profil lipidic sau lipidograma, va masura nivelurile de LDL, HDL, colesterolul total precum si nivelul trigliceridelor.
Medicul recomanda, de obicei, pentru inceput, masurarea colesterolului prin metoda clasica si in functie de rezultat va indica sau nu si profilul lipidic.
Nivelul de siguranta al colesterolului este sub 200.
In tabelul de mai jos sunt prezentate limitele colesterolului sanguin:
Colesterol total |
Categorie |
< 200 |
Recomandat |
200-239 |
Limita superioara a normalului |
> 240 |
Crescut |
Sunt importante de asemenea nivelurile sanguine ale LDL, HDL colesterolului si a trigliceridelor.
Cateva modificari minore pot ajuta la scaderea nivelului seric al colesterolului si a riscului pentru aparitia afectiunilor cardiace:
- consumarea alimentelor cu un continut scazut de colesterol: Asociatia Americana a Inimii (American Heart Association) recomanda limitarea ingestiei de colesterol la mai putin de 300 miligrame zilnic. In cazul in care exista afectiuni cardiace, aceasta limita scade la 200 miligrame pe zi. Reducerea semnificativa a nivelului de colesterol seric se face si prin reducerea ingestiei de grasimi saturate
- evitarea fumatului: fumatul scade nivelul de HDL colesterol (cel "bun"). Renuntarea la fumat inverseaza acest proces
- exercitiile fizice: exercitiile fizice duc, uneori, la cresterea nivelului de HDL colesterol. Chiar si activitatile fizice moderate, daca sunt efectuate zilnic, pot ajuta la reducerea greutatii, la controlul diabetului zaharat si a hipertensiunii arteriale, toate aceste afectiuni reprezentand factori de risc pentru aparitia bolilor cardiace
- administrarea medicamentelor conform prescriptiei medicale: uneori modificarile dietei si cresterea gradului de efort fizic nu ajuta la scaderea nivelului de colesterol seric, impunandu-se necesitatea administrarii unor medicamente hipolipemiante (ce scad nivelul de colesterol seric). Actualmente, pe langa tratamentul clasic cu statina, in functie de context se pot asocia ezetimib sau/si inhibitori de PCSK9.
Scopul principal al scaderii colesterolului seric este de a reduce nivelul de LDL colesterol (colesterolul "rau") si de a creste nivelul de HDL colesterol (colesterolul "bun"). Doua metode eficiente in reducerea nivelului de colesterol sunt reprezentate de: o dieta sanatoasa pentru inima si administrarea medicamentelor hipolipemiante.
Medicul curant va individualiza modificarile ce trebuie facute pentru a scade nivelul de LDL colesterol si implicit, a factorilor de risc pentru fiecare pacient in parte:
- intre 0-1 riscul de a dezvolta boli cardiace este scazut pana la moderat. Se recomanda verificarea periodica a nivelului colesterolului sanguin
- 2 si peste 2 riscul de a dezvolta boli cardiace este moderat pana la ridicat. Se recomanda modificarea stilului de viata, dar la cei mai multi dintre acesti pacienti aceasta schimbare este ineficienta, impunandu-se astfel si administrarea de medicamente hipolipemiante
- in cazul existentei bolilor cardiace, a diabetului zaharat sau a altor factori de risc, posibilitatea de a agrava boala cardiaca este mare sau foarte mare. Aceste persoane necesita o combinatie de medicamente hipolipemiante asociate cu modificari ale stilului de viata pentru a controla nivelul seric al colesterolului.
Medicamente hipolipemiante
Medicamentele hipolipemiante folosite in tratamentul hipercolesterolemiei sunt:
- statine
-ezetimib
-inhibitori de PCSK9
- fibrati.
Medicamentele hipolipemiante sunt mai eficiente asociate cu o dieta cu un continut scazut de colesterol.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.