Dieta pentru copii supraponderali!

Actualizat: 27 Octombrie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Copilul se afla intr-un continuu proces de dezvoltare fizica si intelectuala, motiv pentru care unui parinte ii este destul de dificil sa identifice daca micutul sau se confrunta cu un exces de greutate, facand o simpla comparatie cu excesul de greutate in cazul adultilor. Pentru a stabili daca un copil prezinta un surplus de kilograme, medicul specialist face o medie intre inaltimea si greutatea copilului, si raporteaza aceasta medie la varsta copilului.

Calcularea indicelui de masa corporala (IMC) reprezinta evaluarea standard a obezitatii in cazul adultilor, iar utilizarea acestui indice in randul copiilor, cu toate ca eficienta este limitata, reprezinta reperul standard pentru identificarea excesului de greutate in cazul copiilor. Astfel, orice copil al carui indice de masa corporala se incadreaza intre 25 si 30 raportat la varsta si sex trebuie sa fie consulta de specialist pentru a preintampina efectele secundare ale obezitatii, cum ar fi aparitia hipertensiunii arteriale sau a dislipidemiei.

Pentru schimbarea indicelui de masa corporala este necesarea evaluarea starii de sanatate a copilului si recomandarea catorva trucuri pentru adoptarea unei alimentatii sanatoase, fapt care ajuta astfel la mentinerea unui greutati constante. In cazul copiilor si cresterea anuala cu 3-4 unitati in cadrul IMC reflecta o crestere a stratului de tesut adipos in organism.

Originile dietei pentru copii!
In SUA dar si in alte tari dezvoltate, prevalenta obezitatii infantile a crescut dramatic in ultimele decenii. Inca '60, incidenta obezitatii in randul copiilor a fost semnalata de catre mai multe anchete reprezentative la nivel national. Bazandu-se pe anchetele respective se estimeaza ca obezitatea afecteaza aproximativ 30% din totalul copiilor de la nivelul unei tari. Totodata, estimandu-se proliferarea factorilor de risc, obezitatea urmeaza sa afecteaze 54% la copii cu varsta cuprinsa intre 6-11 ani si 39% dintre adolescentii cu varsta intre 12-17 ani.

Mai mult, potrivit studiilor copii care provin din familii hispanice, americanii dar si copii de culoare prezinta un risc mai ridicat de a suferi de obezitate in raport cu copii de alta nationalitate.

In urma prezentarii acestor date statistice s-a nascut ideea de dieta de slabit pentru copiii. Cu toate ca dieta de slabit in cazul copiilor este o dezbatere fierbinte in domeniul medical, exista situatii extreme cand un copil trebuie evaluat si ajuta sa scape de kilogramele in plus, deoarece efectele secundaare ale obezitatii pun in pericol viata micutului.

Complicatii

Ca si in cazul obezitatii la adulti, obezitatea juvenila poate afecta oricare dintre organele interne. Obezitatea conduce la o serie de boli cronice, printre care se regasesc: bolile cardiovasculare, diabetul zaharat de tip 2 sau afectiuni articulare degenerative.

Exista si complicatii denumite sugestiv ortopedice. Printre acestea apar:

1. Alunecarea capului femural (epifizioliza femurala superioara)
Apare la adolescenti in urma cresterii accelerate in inaltime, insa afectiunea apare frecvent si in cazul copiilor obezi. Aceasta afectiune se caracterizeaza printr-un schiopatat se/sau de sold, coapsa si dureri si genunchi si poate conduce la semi-invaliditate sau, in cazuri extreme la invaliditate totala.

2. Boala Blount (tibia varum)
Este o tulburare de crestere a tibiei care conduce scurtarea piciorului in unghiul inferior al tibiei. Cauzele aceste afectiuni nu sunt cunoscute, insa afectiunea este asocitata cu obezitatea din cauza greutatii sustinuta de masa osoasa. Astfel, partea interioara a tibiei, chiar mai jos de ghenunchi, nu reuseste sa se dezvolte normal, cauzand angularea osului.

O situatie exceptionala este prezenta in cazul copiilor supraponderali cu hipertensiune arteriala, deoarece acestia por suferi si de incetosari ale discului optic, fapt ce indica hipertensiunea intracraniana idiopatica. Aceasta afectiune poate conduce la aparitia durerilor severe de cap, si se poate continua cu pierderea campului vizual sau a acuitatii vizuale.

Potrivit studiilor, 25 din 100 copii supraponderali prezinta tulburari respiratorii in timpul somnului. Consecintele pe termen lung a acestei tulburari nu sunt cunoscute in randul copiilor, dar ca si adult apneea obstructiva de somn poate provocacefalee, hipertensiune arteriala si alte boli cardiovasculare, pulmonare, care acumulate se pot transforma in afectiuni fatale.

Durerile abdominale sau sensibilitatea pot fi provocare de afectiuni ale vezicii biliare. Copii supraponderali prezinta riscuri mult mai mari de a dezvolta boli ale vezicii biliare si calculi biliari, deoarece acestia pot produce o cantitate mai mare de colesterol – factor de risc pentru calculii biliari. Totodata, exista posibilitatea ca din cauza kilogramelor in plus acestia sa prezinte o veziva biliara extinsa, care sa nu functioneaze in limitele normale.

Afectiunile endocronologice legate de obezitate includ diabetul zaharat non-insulino-dependent, o afectiune din ce in ce mai frecventa in randul copiilor. Legatura dintre obezitate si rezistenta la insulina a fost pe larg studiata si s-a ajuns la concluzia ca are o mare implicatie si in aparitia afectiuni cardiovasculare.

Hipertensiunea arteriala si dislipidemia sunt afectiunile care se adauga riscurilor cardiovasculare ale obezitatii, pe termen lung. Aceste afectiuni se intalniesc atat in randul adultilor obezi, cat si in randul copiilor.

Nu in ultimul rand trebuie mentionat ca obezitatea juvenila este o amenintare pentru dezvoltarea pshi-sociala a copiilor. Intr-o societate in care se pune mare accent pe silueta, copilul obez adesea devine tinta discriminarii, fapt care poate zdruncina serios dezvoltarea sanatoasa a copilului si imaginea de sine, ducand astfel la depresie si, eventual, la un posibil suicid.

In toate aceste cazuri este recomandat ca parintele sa isi duca copilul la un medic pediatru si nutritionist pentru a-i prescrie un program de slabire si intretinere in functie de metabolism, varsta, inaltime, sex.

Cauzele obezitatii

Cauzele principale ale obezitatii juvenile tin strict de mediul de viata al copilului, de alimentatie, realtia cu parinti, personalitatea parintilor etc.
Alte cauze ale obezitatii juvenile sunt dereglarea hormonala si efectul unui defect genetic. Insa trebuie mentionat ca nu numar foarte mic de copii cu obezitate au la baza aceste cauze. Desi rar intalnita, hipotiroidismul este cea mai frecventa anomalie endogena la copii obezi, care rareori provoaca cresteri masive in greutate.

Dintre toate cazurile diagnosticate cu obezitate juvenila, aproximativ 90% dintre acestea sunt considerate ca avand o cauza exterioara si numai 10% tin strict de mediul endogen.

Terapie

Divizia de Gastroeneterologie Pediatrica si Nutritie si Boston, Massachusetts dar si alte organizatii pentru copii din intreaga lume sunt de parere ca prima etapa a unui program de slabit trebuie sa constea in adopatarea unui regim alimentar sanatos, la care se adauga si exercitii fizice moderate. Acest fapt este esential deoarece ajuta la prevenirea complicatiilor provocate de obezitate, insa nu ajuta la pierderea kilogramelor in plus.

Orice program de slabit conceput pentru copii obezi sau supraponderali ar trebuie sa accentueze necesitatea schimbarii stilului de viata si importanta acestei schimbari pentru tot restul vietii.

In cazul copiilor care deja prezinta una dintre complicatiile cauzate de obezitate, ameliorarea sau tratarea complicatiilor este un alt pas important. Tensiunea arteriala sau profilul lipidic pot fi usor ameliorate prin controlarea greutatii, iar acest fapt conduce la imbunatatirea starii generale de sanatate.

Lupta cu kilogramele!

Adoptarea unui program de slabit in cazul copiilor supraponderali sau obezi trebuie realizat numai sub stricta supraveghere a medicului specialist, deoarece un copil nu trebuie doar sa scape de kilogramele in plus, ci sa se si dezvolte fizic si intelectual. De regula, in cazul copiilor obezi se merge pe premiza incurajarii mentinerii greutatii curente prin adopatarea unui regim alimentar echilibrat, si pierderea treptata a kilogramelor in plus prin cresterea in inaltime. Deci, mentinerea greutatii corporale curente este un obiectiv modest, indeplinit numai alimentatie sanatoasa si activitate fizica zilnica.

Acest obiectiv poate fi urmarit pe o perioada indelungata de timp, insa numai in absenta aparitiei complicatiilor obezitatii - hipertensiune si dislipidemie.

Totodata, s-a constatat ca pe termen lung eficienta unui program pentru mentinerea greutatii creste daca acest program este adoptata si de parinti si de catre ceilalti membrii ai familie.

Deci, este foarte important ca intreaga familie sa se implicte in tratarea obezitatii in cazul unui copil. Mai jos gasiti componentele cheie pentru mentinerea greutatii si pierderea in greutate in randul copiilor obezi sau supraponderali!

1. Obligatoriu trebuie monitorizata dieta: se precizeraza numarul total de calorii indicate zilnic, defalcate in procent de calorii din grasimi, proteine si carbohidrati.

2. Intensitatea activitatii fizice trebuie recomandata in functie de nivelul de mobilitate, cu scopul final de a ajunge la 20-30 minute de efort fizic pe zi, constand in practicarea unor tipuri de exercitii.

3. Schimbarea comportamentului cu ajutorul educatie nutritionala, identificarea si modificarea stimulilor de control, identificarea rolului familiei in adoptarea uni regim alimentar echilibrat, incurajarea adoptarii unei alimentatii sanatoasa si identificarea satisfactiilor oferite de o viata activa.

Complicatiile aparute in timpul programelor de slabit


Efectele adverse ale programelor de slabit sunt:

- afectiuni de vezica biliara, care apar in cazul adolescentilor care au pierdut repede in greutate;
- aportul inadecvat de nutrienti esentiali;
- riscul de a pierde o mare cantitate de masa musculara.

Efectele adverse care pot aparea in cazul copiilor cu varsta mai mica de 7 ani nu sunt cunoscute, prin urmare adoptarea unui program de slabit in cazul acestora nu este indicata.

In randul adolescentilor exista o legatura evidenta intre obezitate si stima de sine. Aceasta legatura conduce la prejudicii psihologice si emotionale, lucru care determina adolescentul sa adopte un regim alimentar drastic, fapt care conduce la aparitia tuturor complicatiilor mentionate sau sus si poate deveni chiar fatal.

Tulburarile de alimentatie pot aparea si in momentul in care unul din parintii are comportament obsesiv fata de greutatea copilului, si il obliga pe acesta sa tina tot felul de diete. Trebuie stiut ca in momentul in care greutatea, dieta si activitatea fizica devin zone de conflict, relatia dintre parinte si copil se deterioreaza.

Tratament

Imediat ce a fost pus diagnosticul de obezitate, medicul specialist poate recomanda una sau mai multe optiuni de tratament. Consultarea unui nutritionist specializat in nutritia copiilor este un aspect important in stabilirea tratementului adecvat in cazul obezitatii juvenile.

Tratament medicamentos
FDA (Food and Drug Administration) nu a aprobat folosirea pastilelor de slabit pentru tratarea obezitatii juvenile. Cu toate acestea, pe aceasta ramura sunt elaborate studii de cercetare.

Tratament chirurgical
Procedurile chirurgicale, cum ar fi bypass-ul gastric au fost implementate cu succes si in cazul adolescentilor. De regula, tratamentul chirurgical este recomandat adolescentilor atunci cand acestia deja prezinta complicatii medicale severe, si cand tratamentele clasice nu au fost eficiente.

Prevenirea obezitatii

1. Se respecta apetitul aplimentar al copilului: acestia stiu cand s-au saturat, si cand nu!

2. Alimentele consumate obligatoriu trebuie sa fie proaspete si sanatoase. Evitati pe cat posibil alimentele care au un continut ridicat de zahar, sare sau grasimi.

3. Trebuie limitat consumul alimentelor cu un continut caloric ridicat. Astfel, in casa nu trebuie sa exista bauturi carbogazoase, bomboane, prajituri etc.

4. Pe cat este posibil alegeti alimente care au un continut scazut in grasimi. De exemplu, la varsta de 2 ani laptele degresat poate inlocuit in conditii de siguranta laptele integral.

5. Sunt recomandate alimentele cu un continut ridicat de fibre, cum sunt fructele si legumele proaspete.

6. Copilul nu trebuie fortat sa manance toate felurile de mancare pentru a i se cuveni si putin desert!

7. Activitatile care conduc la sedentarism vor fi restrictionate, cum ar fi: privitul la televizor, computerul si jocurile video sunt indicate 2 ore sau mai putin pe zi.

8. Incurajati activitatile fizice prin oferitea suportului de care copilul are nevoie pentru a avea o viata activa.

9. Stabiliti activitati familiale comune, cum ar fi plimbarea de peste zi, si alte activitati care pot avea loc in casa sau in aer liber.

Gustari sanatoase pentru copii

1. Suc de mere neindulcit
2. Branza cu un continut scazut in grasimi, mere sau pere
3. Morcovi si telina
4. Cereale cu sau fara lapte degresat
5. Felii de castravete sau dovlecel
6. Fructe confiate: stafide, caise
7. Suc proaspat din fructe
8. Salata de fructe
9. Iaurt degresat cu fructe
10. Ciocolata cu lapte degrasat
11. Branza de vaci din lapte degresat
12. Popcorn (floricele)
13. Covrigei (cu putina sare sau nesarati) cu un paharu cu lapte degresat
14. Corn simplu si un pahar cu lapte degresat sau un iaurt cu banane sau capsune
15. Biscuiti graham, smochine si un pahar cu lapte
16. Biscuiti si cereale integrale


Citeste si despre:

Care sunt simptomele diabetului de tip 2 la copii? Sfaturi pentru a slabi sanatos Consecintele diabetului zaharat de tip 2 la copii Primele semne ale diabetului la copii. Ce trebuie sa aiba parintii in vedere Factori de risc pentru excesul in greutate si obezitatea la copii Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Hipertensiunea arteriala la copii Reguli pentru mese sanatoase Alimentatia corecta a copiilor Cand se fac analizele de sange la copii si de ce? Interviu cu Dna. Dr. Serafinceanu Nakisa, medic pediatru Dieta pentru hipotiroidism