Candida

Actualizat: 09 Ianuarie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Candida este un gen de fungi comensala organismului uman (se gasesc in mod normal in flora comensala tegumentara, respiratorie, genitourinara sau gastro-intestinala), dar care pot provoca infectii oportuniste in anumite conditii. Exista aproximativ 200 de specii de Candida, dar 5 dintre ele sunt responsabile de peste 95% din infectiile fungice umane: Candida albicans (cel mai frecvent), C. parapsilosis, C. glabrata, C. tropicalis si Pichia kudriavzevii.

Infectia fungica provocata de specii din genul Candida poarta numele de Candidoza (sau Candidiaza). Portofoliul clinic include infectii cutaneo-mucoase acute sau cronice, candidemii, infectii invazive ale organelor sau chiar sepsis.

Rata mortalitatii pentru candidoza invaziva este relativ mare, estimandu-se un procent de 20-40% in cadrul infectiilor la copii, in mod special la prematuri. De asemnea, mortalitatea este la cote crescute si in cazul varstnicilor, mai ales atunci cand se asociaza si alte comorbiditati.

Incidenta crescuta a diabetului, malignitatilor, chimioterapiei, virusului imunodeficientei umane (HIV) si raspandirea uzitarii exagerate a imunosupresivelor si a antibioticelor cu spectru larg de actiune au contribuit la cresterea numarului de infectii cu Candida.

Candidozele superficiale pot fi clasificate in:

- Cutanate;
- Mucoase (vulvovaginale, balanopreputiale sau orale);
- Paronichiale sau onichiale;
- Candidiaze cutaneo-mucoase cronice.

Candidozele cutanate

De obicei apar in zona pliurilor cutanate (sub sani, axila, interdigital, inghinal sau interfesier. Factorii predispozanti includ caldura excesiva, umiditatea si maceratia). La copii, cel mai des apar leziuni in zona inghinala, cauzate de folosirea scutecelor (“diaper rash”).

Principalele acuze sunt reprezentate de senzatia de arsura sau mancarime. La examenul clinic se poate evidentia un eritem insotit de papule satelite si placi albe. Acest aspect este denumit ”intertrigo”.

Candidozele de pe suprafata pielii pot fi prevenite prin remedii efectuate in ambulator, dar cel mai important factor este pastrarea igienei.

Care ar fi principalele schimbari la nivelul stilului de viata?

• Schimba cat poti de repede hainele umede precum costumul de baie sau imbracamintea de la sala, dupa ce ai terminat sesiunea de exercitii fizice;
• Schimba lenjeria intima si sosetele cat mai des;
• Evita purtarea hainelor stramte sau mulate;
• Foloseste sapunuri usoare, fara parfum pe suprafetele sensibile;
• Adauga probiotice la dieta ta;
• Redu cantitatea de zahar din alimentatie.

Deoarece nivelurile anormale ale glicemiei pot precipita aparitia candidozei, un control riguros al glicemiei (in special daca suferiti de diabet zaharat) este esential in ameliorarea simptomelor infectiei fungice.

In cazurile severe de candidoza, medicul poate prescrie o crema/pudra antifungica topica precum clotrimazol, miconazol sau ketoconazol/nystatin in cazurile rezistente la antifungicele OTC. Daca infectia s-a raspandit la alte organe, cel mai probabil medicul va va prescire antifungice pe cale orala.

Candidozele mucoase

Candidoza orala

Candidoza orala (sau bucala) poate afecta persoane de orice varsta, dar mai des afecteaza copii sau varstnicii. Este cauzata de C. Albicans iar antibioticele, corticosteroizii, protezele dentare, chimioterapia, radioterapia si HIV-ul se gasesc printre factorii favorizanti pentru aparitia acestei afectiuni.

Candidoza pseudomembranoasa se prezinta ca o colectie de placi albicioase pe mucoasa orala. Componenta superficiala de culoare alba poate fi indepartata pentru a descoperi suprafata eritematoasa subiacenta care poate sangera extrem de usor.

Aceasta caracteristica o diferentiaza de leucoplakie, care se prezinta, la fel, ca o placa alba, dar cu margini neregulate si care se dezlipeste extrem de greu de suprafata limbii.

Alte simptome raportate includ dificultati la inghitire, durere la nivelul leziunilor si o senzatie de gust rau.

Candidoza orala se intalneste si la sugari, care pot transmite infectia mamelor in timpul alaptarii (mastita), creandu-se astfel o transmisie ciclica.

Cazurile cronice de candidoza orala se pot raspandi si in vecinatate, in special in zona esofagiana.

Tratamentul candidozei cuprinde atat masuri farmacologice (antifungice orale), cat si modificari ale stilului de viata, precum:

• Spala-te pe dinti cu periuta moale, pentru a evita agravarea leziunilor. Inlocuieste periuta la finalul tratamentului;

• Nu folosi apa sau spray de gura in afara celor prescrise de medic;

• Spala si dezinfecteaza suzetele, biberoanele sau pompa de alaptat cu o solutie de 50% apa, 50% otet;

• Adauga iaurt neindulcit in dieta zilnica.

Candidoza genitala (vulvovaginala si balano-preputiala)

Candidoza la nivelul zonei vaginale este primul lucru la care se gandesc femeile atunci cand aud de termenul "vaginita". Candidoza este produsa de o specie de ciuperci numita Candida. Candida populeaza in mod normal vaginul dar si cavitatea bucala si tractul digestiv atat la femei cat si la barbati.

In cazul unui organism sanatos, microorganismele cu rol de protectie existente in flora vaginala mentin un pH acid care stopeaza dezvoltarea bacteriilor patogene. 

In mod normal, candida exista pe tegumentele si mucoasele organismului. Candidoza apare atunci cand imunitatea organismului este dezechilibrata (diminuata). Flora saprofita de candida (care se gaseste in mod nomal in organism) se transforma intr-o flora patogena.

Simptome

La femei, infectia cu candida se manifesta prin:

- prurit accentuat;
- usturimi in timpul urinarii;
- dureri in timpul contactului sexual;
- scurgeri branzoase-albicioase;
- inrosirea si inflamarea labiilor mici.

Aceste simptome se intensifica inaintea menstruatiei.

La barbati, infectia micotica cu candida se manifesta prin:

- prurit accentuat;
- inrosirea si inflamare;
- depuneri albicioasa si branzoase pe gland;
- mici bubite rosii pe gland (iritatii).

Secretia albicioasa se poate extinde la perineu, la plicile inghinale, interfesier unde tegumentul se poate inflama. Deseori candidoza provoaca cistite, pielite, uretrite.

Candida se poate transmite in timpul actului sexual. Chiar daca partenerul nu prezinta manifestari, tratamentul trebuie urmat intrucat exista riscul reinfectarii. Pe durata tratamentului trebuie evitate contactele sexuale (chiar si cele protejate).

Factori de risc

Factorii de risc pot fi:

- un tratament recent cu antibiotice. De exemplu, in cursul unui tratament cu antibiotice pentru o infectie, este distrusa flora saprofita ce mentine un echilibru al candidei in organism. Astfel, aceasta se dezvolta prea mult si determina aparitia unei infectii.

- diabetul zaharat necontrolat datorita persistentei nivelului crescut al glucozei in sange si in urina este favorizata aparitia acestei afectiuni.

- sarcina cu modificarea nivelurilor hormonale.

Alti factori implicati:
- contraceptivele orale;
- tulburari ale sistemului imun;
- tulburari endocrine sau tiroidiene;
- terapia costicosteroida.

Tratament

Candidoza se trateaza de obicei prin administrarea pe cale intravaginala a medicamentului. Acesta se poate prezenta sub forma unei creme sau a unor ovule. In multe dintre cazuri este necesara si administrarea orala de medicamente antimicotice.

Preparatele medicamentoase se vor folosi in aplicatii locale. Urmatoarele medicamente sunt eficiente in tratamentul vulvovaginitei candidozice:

- clotrimazol, care se poate administra sub forma de crema (o aplicatie pe zi, timp de 7 zile, putandu-se prelungi pana la 14 zile in cazurile refractare la tratament) sau ovule vaginale (un ovul pe zi, timp de 7 zile sau 2 ovule pe zi, timp de 3 zile)

- miconazol, ce se poate administra sub forma de crema (o aplicatie pe zi intravaginal, timp de 7 zile) sau ovule (1 ovul pe zi, timp de 5-7 zile)
- ketoconazol, ce se administreaza fie oral (1 capsula pe zi timp de 5 zile - avantajul tratamentului oral este acela de eradicare a rezervorului de candida din tractul gastrointestinal) fie sub forma de ovule (un ovul pe zi intravaginal timp de 5 zile)

- nistatin, ce poate fi administrat sub forma de ovule (un ovul pe zi timp de 7-14 zile) sau oral.

In general, vulvita candidozica raspunde la administrarea de creme, in timp ce pentru vaginita candidozica este preferabila administrarea de ovul intravaginal.

Bolnavele cu vulvovaginite recurente sunt greu de tratat. Infectiile recurente sunt rezultatul:
- scaderii imunitatii
- reinfectiei.

Nu exista o schema terapeutica fixa pentru infectiile recurente. Unele studii au sugerat necesitatea tratamentului oral pentru a distruge candida de la nivelul tractului digestiv, scazand astfel incidenta recurentelor.

In principiu, in cazul vulvovaginitelor candidozice recurente se recomanda:

- terapie locala imediat inainte de menstruatie, doua cicluri succesive;
- nistatin oral sau ketoconazol oral;;
- terapie locala cu unul dintre preparatele respective, timp de 7-14 zile;
- acidifierea vaginului;
- tratamentul partenerului cu aplicatii locale de creme, de 1-2 ori pe zi.

Tratamentul se efectueaza concomitent la ambii parteneri sexuali. Tratamentul cu antimicotice trebuie sustinut si de o foarte buna igiena locala prin spalaturi zilnice (chiar de mai multe ori pe zi) cu sapunuri care sunt neutre sau bazice, spalaturi in care s-a dizolvat bicarbonat de sodiu (2-3 linguri dizolvate in apa), solutii antiseptice pentru spalaturi vaginale din comert.

Profilaxie

Recomandari:
- poarta haine lejere facute din materiale naturale (bumbac, lana, matase) si evita umiditatea in zona genitala;
- evita purtarea pantalonilor prea stransi;
- nu utiliza irigatorul vaginal (acesta distruge flora bacteriana saprofita);
- limiteaza utilizarea deodorantelor feminine;
- limiteaza utilizarea tampoanelor la perioadele cand acestea sunt strict necesare;
- schimba-ti hainele umede (in special costumul de baie), cat de des posibil;
- evita baile cu apa fierbinte;
- spala lenjeria in apa fierbinte;
- urmeaza o dieta bine echilibrata;
- consuma iaurt si evita painea si produsele de panificatie;
- daca suferi de diabet zaharat, mentine-ti glicemia cat mai aproape de valoarea normala.

Daca remarci aparitia unor infectii cu candida repetate, consulta-ti medicul. Este necesara efectuarea unor teste pentru a fi excluse anumite afectiuni.

Candidozele paronichiale si onichiale

Se intalneste predominant la nivelul unghiilor, in special la persoanele care au mai tot timpul mainile umede. De asemenea, manichiura frecvanta poate fi un factor de risc.

Persoanele afectate au eritem si sensibilitate in zona proximala si laterala a unghiilor, iar in cazul onichilizei subunghiale, unghia poate avea o culoare verde-galbuie sau ocru, cu o decolorare albicioasa.

Candidozele cutaneo-mucoase cronice

Acesta reprezinta un grup heterogen de afectiuni caracterizate de infectii cronice cutanate sau mucoase cu Candida. Unele dintre aceste afectiuni pot fi asociate cu endocrinopatii, dar si cu anumite dereglari ale functiilor imune ale tesutului cutanat, in principal datorita deficientei unei gene de reglare auto-imuna (AIRE).

O caracteristica distinctiva a persoanelor afectate cu acest tip de candidoza cronica este faptul ca nu dezvolta candidiaze invazive.

Este posibil ca la unii pacienti precum prematurii, pacientii cu sistemul imunitar compromis sau care au beneficiat recent de un transplant, candidoza cutanata sa progreseze catre candidiaza invaziva, cu stare generala alterata, febrila si cu tensiunea arteriala scazuta.


Citeste si despre:

Candida krusei Simptome de candida la barbati Esti un bun candidat pentru chirurgia plastica? Candida intertrigo Care este candidatul ideal pentru botox/acid hialuronic si de la ce varsta se poate face? Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Ridicarea feselor Transplantul de par (graftingul) si reducerea scalpului Candidoza orala si aftele Dieta pentru prevenirea si tratarea candidozei 10 metode practice pentru prevenirea candidozelor vaginale
Cere sfatul medicului ×