Meningita

Actualizat: 26 Iulie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Oancea Madalina Elena
Consultant medical:

Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie

Ce este meningita


Boala reprezinta o inflamatie a meningelor. Meningele reprezinta  trei membrane care invelesc creierul si il protejeaza impotriva expunerii rapide la agentii externi. In majoritatea cazurilor, meningita este cauzata de o infectie virala sau bacteriana.

Meningita virala este o forma usoara a bolii si se poate vindeca in mai putin de 10 zile. Un grup de virusi cunoscuti sub denumirea de enterovirusi, care sunt cauza problemelor la stomac, sunt responsabili pentru aproximativ 90% din menigitele virale inregistrate.

Factori de risc ai meningitei bacteriene

1.Varsta: Nou-nascutii prezinta un risc crescut de evolutie spre meningita bacteriana, comparativ cu persoanele din alte grupe de varsta. Cu toate acestea, persoanele de orice varsta pot dezvolta meningita bacteriana dar cele mai afectate dintre persoanele adulte sunt batranii sau persoanele cu organisme imunodeprimate (pacientii diabetici, pacientii oncologici).

2. Comunitatile: Bolile infectioase tind sa se raspandeasca acolo unde se aduna grupuri mari de oameni. Campusurile universitare au raportat focare de boala meningococica cauzate de N. meningitidis.

3.Anumite afectiuni sau medicamente. Exista anumite afectiuni medicale, medicamente sau interventii chirurgicale care prezinta risc crescut de contaminare cu meningita.

4.Calatoriile in zone cu risc crescut de contactare a bolii meningococice, cauzata de N. meningitidis, in tari precum Africa sub-Sahariana in special in sezonul uscat.

Cauze

In cele mai multe cazuri meningita rezulta dintr-o infectie virala (dar numai unele virusuri favorizeaza boala), dar mai poate fi determinata si de infectiile de tip bacterian.Meningita bacteriana este o afectiune foarte grava si poate fi mortala. In unele cazuri evolutia poate fi fulminanta, decesul putand surveni in cateva ore.
De asemenea, meningita poate aparea si din cauza unor alergii la medicamente, unele tipuri de cancer si boli autoimune, precum lupusul.

Simptome si semne

Boala debuteaza rapid prin febra si sindrom meningean: se asociaza dureri de cap, varsaturi, senzatie neplacuta la lumina. Aparitia unei hemoragii cutanate punctiforme este caracteristica meningococului. In absenta tratamentului, infectia risca sa se intinda la creier (meningoencefalita) si sa provoace o coma, tulburari de comportament, paralizii, convulsii.

Germenele poate chiar sa treaca in sange, antrenand o septicemie, poate sa difuzeze in organele interne. Raspandirea in organism a meningococului poate sa se transforme printr-o meningita fulminanta - septicemie fulgeratoare care evolueaza in cateva ore.

Tratament

Meningita necesita un tratament prompt cu antibiotic administrat intravenos pentru a asigura insanatosirea si pentru a reduce riscul complicatiilor. Tratamentul va fi prescris de medicul specialist in functie de tipul de meningita si de varsta bolnavului.

De asemenea, daca sinusurile sau oasele din spatele urechii externe care fac legatura cu urechea mijlocie sunt infectate poate fi necesar drenajul. Orice fluid care se acumuleaza intre creier si membranele care il inconjoara in principiu trebuie drenat sau extras pe cale chirurgicala.

Prevenire

In procesul de prevenire este foarte important spalatul mainilor pentru evitarea expunerii la agentii infectiosi. De asemenea, intariti-va sistemul imunitar asigurandu-va odihna suficienta, un program regulat de exercitii si o dieta bogata in fructe proaspete, legume si cereale integrale.

In cazul sarcinii, reduceti riscul de a contacta listerioza gatind bine mancarea si evitand branza facuta din lapte nepasteurizat.


Citeste si despre:

Meningita aseptica (virala) Meningita bacteriana Meningita - cauze, simptome, tratament Simptome de meningita Diagnosticul si evaluarea terapiei in meningita tuberculoasa Meningita meningococica, boala provocata de bacteria Neisseria meningitidis Implantul cohlear - electrozi la nivelul urechii interne Medicina stilului de viata: cum poti deveni cea mai buna versiune a ta? Crampe puternice in perioada menstruala? Acestea ar putea fi semnul endometriozei Otita la copil Tratamentul encefalitei cu aciclovir Parotidita epidemica (oreion) Colesteatomul Infectiile cu pneumococ (Streptococcus pneumoniae) Listerioza – Infectia cu Listeria monocytogenes Intoxicatia alimentara
Cere sfatul medicului ×