Meningita

Actualizat: 02 Decembrie 2010
Autor: SfatulMedicului

Pe fondul temperaturilor foarte mari din ultima vreme au aparut la nivelul intregii tari multe cazuri de meningita.
Boala reprezinta o inflamatie a meningelor cu modificarea sau nu a lichidului cefalorahidian pe care acestea il contin intre ele.
Numeroase afectiuni, ca bolile canceroase sau conectivitele (lupus eritematos, sarcoidoza etc.), pot fi insotite de o reactie inflamatorie a meningelui. Totusi, meningitele cele mai frecvente sunt infectioase si sunt clasificate in doua grupe dupa tipul lichidului cefalorahidian: purulent sau limpede.

Meningita virala este o forma usoara a bolii si se poate vindeca in mai putin de 10 zile. Un grup de virusi cunoscuti sub denumirea de enterovirusi, care sunt cauza problemelor la stomac, sunt responsabili pentru aproximativ 90% din menigitele virale inregistrate.

Cauze

In cele mai multe cazuri meningita rezulta dintr-o infectie virala (dar numai unele virusuri favorizeaza boala), dar mai poate fi determinata si de infectiile de tip bacterian.
De asemenea, meningita poate aparea si din cauza unor alergii la medicamente, unele tipuri de cancer si boli autoimune, precum lupusul.

Simptome si semne

Boala se declara rapid prin febra si sindrom meningean: se asociaza dureri de cap, varsaturi, senzatie neplacuta la lumina. Aparitia unei hemoragii cutanate punctiforme este caracteristica meningococului. In absenta tratamentului, infectia risca sa se intinda la creier (meningoencefalita) si sa provoace o coma, tulburari de comportament, paralizii, convulsii.
Germenele poate chiar sa treaca in sange, antrenand o septicemie, poate sa difuzeze in organele interne. Raspandirea in organism a meningococului poate sa se transforme printr-o meningita fulminanta - septicemie fulgeratoare care evolueaza in cateva ore.

Tratament

Meningita necesita un tratament prompt cu antibiotic administrat intravenos pentru a asigura insanatosirea si pentru a reduce riscul complicatiilor. Tratementul va fi prescris de medicul specialist in functie de tipul de menigita si de varsta bolnavului.
De asemenea, daca sinusurile sau oasele din spatele urechii externe care fac legatura cu urechea mijlocie sunt infectate poate fi necesar dernajul. Orice fluid care se acumuleaza intre creier si membranele care il inconjoara in principiu trebuie drenat sau extras pe cale chirurgicala.

Prevenire

In procesul de prevenire este foarte important spalatul mainilor pentru evitarea expunerii la agentii infectiosi. De asemenea, intariti-va sistemul imunitar asigurandu-va odihna suficienta, un program regulat de exercitii si o dieta bogata in fructe proaspete, legume si cereale integrale.
In cazul sarcinii, reduceti riscul de a contacta listerioza gatind bine mancarea si evitand branza facuta din lapte nepasteurizat.


Facilitati de tratament

Servicii si oferte medicale

Citeste si despre:

Meningita aseptica (virala) Meningita bacteriana Meningita - cauze, simptome, tratament Simptome de meningita Diagnosticul si evaluarea terapiei in meningita tuberculoasa Implantul cohlear - electrozi la nivelul urechii interne Constipatia - solutii la indemana ce previn complicatiile Un sistem imunitar puternic in mod natural Otita la copil Tratamentul encefalitei cu aciclovir Parotidita epidemica (oreion) Colesteatomul Infectiile cu pneumococ (Streptococcus pneumoniae) Tratamentul piciorului var-equin in Paralizia Cerebrala Rujeola, o boala care ucide! Afla cum iti poti proteja copilul de efectele ei