Preveniti intoxicatiile alimentare

Actualizat: 07 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Fiindca in ultima perioada au fost inregistrate mai multe cazuri de imbolnavire din cauza toxiinfectiilor alimentare, in special in focare familiale, Ministerul Sanatatii Publice recomanda populatiei respectarea regulilor de baza ale unui comportament de prevenire a imbolnavirilor prin toxiinfectii alimentare sau alte boli cu transmitere digestiva astfel:

- evitarea prepararii alimentelor cu mai mult de 2-3 ore inaintea consumului, in cazul in care nu se pot asigura conditiile de temperatura necesare pastrarii alimentelor preparate;
- asigurarea pastrarii alimentelor la temperaturi de 4 – 8 C, in cazul alimentelor ce vor fi consumate la mai mult de 2 – 3 ore de la preparare (refrigerare);
- consumarea alimentelor pregatite pentru sugari imediat dupa prepararea lor, fara a fi reincalzite sau pastrate la frigider;
- in cazul alimentelor gatite, asigurarea unei temperaturi de preparare de peste 700 C;
- evitarea contactului intre alimentele ne-preparate si cele preparate;
- spalarea atenta a recipientelor in care se realizeaza prepararea alimentelor, inainte de fiecare masa si dupa folosirea toaletei;
- spalarea repetata a mainilor, nu numai dupa utilizarea toaletei si inainte de masa;
- intretinerea curateniei tuturor suprafetelor bucatariei (paviment, mese de lucru);
- evitarea prepararii alimentelor de catre persoane care prezinta vreo leziune sau infectie (panaritiu) la nivelul mainilor/degetelor - in cazul in care acest lucru nu este posibil, trebuie folosit un pansament steril care sa izoleze complet leziunea/infectia de exterior ;
- spalarea atenta a fructelor, zarzavaturilor si verdeturilor inainte de consumarea lor;
- pastrarea in conditii de maxima igiena a tuturor suprafetelor destinate prepararii alimentelor;
- asigurarea conditiilor necesare evitarii oricarui contact intre alimentele destinate consumului si insecte sau animale;
- folosirea doar a surselor de apa potabila pentru preparea alimentelor si consumul uman - o atentie deosebita trebuie acordata apei folosite la prepararea alimentelor pentru copii;
- fierberea apei este obligatorie, in cazul in care exista indoieli asupra calitatii surselor de apa potabile ce sunt folosite pentru consumul uman si prepararea alimentelor;
- evitarea consumarii alimentelor vandute pe strada, precum inghetata, prajituri, produse de patiserie, hot-dog, mici, hamburger etc.;
- fierberea laptelui, in cazul in care acesta nu este pasteurizat.


Citeste si despre:

Simptomele intoxicatiilor alimentare Prevenirea intoxicatiilor la copii Siguranta alimentelor la gratar Cum prevenim toxiinfectia alimentara provocata de consumul de oua Tratamentul intoxicatiei cu cianuri Alimente de protectie 10 sfaturi pentru prevenirea disfunctiilor erectile 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre scarlatina 3 beneficii ale testarii pentru bolile cu transmitere sexuala (BTS) Angina pectorala – poate fi prevenita sau doar tratata? Ceapa si usturoiul: aliment sau medicament Diareea la copiii mai mici de 11 ani 9 alimente recomandate cand aveti gripa 10 pericole alimentare Ce trebuie sa stim despre alimentele organice / bio Aditivii periculosi din alimente