Dieta Bernstein

Actualizat: 12 Septembrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Dieta Bernstein, recomandata persoanelor care sufera de diabet, presupune consumul unei cantitati scazute de carbohidrati, dar ridicata de grasime.

In realitatea, aceasta este tocmai opusul dietei conventionale in cazul persoanelor cu diabet, recomandata de majoritatea cadrelor medicale, care presupune consumarea alimentelor cu un continut ridicat de carbohidrati si scazut in grasimi.

Aceasta dieta a fost descoperita de medicul endocrinolog Richard K. Bernstein, iar in 1997 acesta a publicat cartea numita „Dr. Bernstein’s Diabetes Solution: A Complete Guide to Achieving Normal Blood Sugars” / “Solutiile Dr. Bernstein pentru Diabet: Ghid complet pentru reglarea zaharului din sange”.

Cartea Dr. Bernstein se adreseaza tuturor pacientilor care dezvolta sindromul de rezistenta la insulina.

Desi caracterizeaza diabetul de tip II, rezistenta la insulina este un factor important si in cazul diabetului de tip I (insulino-dependent). Totodata, rezistenta la insulina este asociata si cu alte probleme medicale: hipercolesterolemie, hipertensiune arteriala sau infarct miocardic.

Prin promovarea consumului scazut de carbohidrati dieta Bernstein se aseamana cu dieta Atkins! Diabetul apare cand pancreasul secreta cantitati insuficiente de insulina sau modul in care organismul utilizeaza insulina este deficitar.

Diabetul zaharat tip 1 apare la orice varsta, insa predomina la copii si adulti tineri, motiv pentru care este numit de catre unii autori diabet juvenil. De asemenea, un termen sinonim folosit adesea pentru diabetul zaharat tip 1 este diabetul zaharat insulino-dependent.

Diabetul zaharat de tip 2 (insulino-independent) este o boala endocrina caracterizata prin anomalii metabolice, in special la nivelul metabolismului glucidic (carbohidrati).

Insulina este hormonul care asigura necesarul energetic celular, prin utilizarea glucozei (zaharului) de catre celule. Un alt rol al acestui hormon este de a stoca surplusul de zahar in depozite la nivelul muschilor, tesutului adipos si ficatului.

Cand secretia de insulina este deficitara sau daca exista rezistenta la actiunea acesteia in tesuturile tinta, nivelul zaharului in sange (glucoza din sange, glicemia) este mult prea mare iar tesuturile nu o mai pot utiliza pentru producerea de energie.

Daca nivelul glicemiei este persistent crescut apar complicatii la nivelul ochilor, inimii, vaselor de sange, nervilor si rinichilor.

Programul alimentar

Dieta Bernstein nu recomanda consumul unei anumite cantitati de proteine, grasimi sau carbohidrati din principalele grupe de alimente, ci aceasta promoveaza dieta personalizata in functie de organismul fiecarui pacient.

Factorul principal al acestei diete este testarea glicemiei de 5-8 ori pe zi. In functie de rezultatele testelor pacientii trebuie sa consume alimentele care ajuta la reglarea nivelul de zahar din sange.

Dezvoltarea programului alimentar se bazeaza pe 3 reguli principale, care ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange:

1. Eliminarea din dieta a tuturor produselor alimentare care contin zahar in stare pura, care interactioneaza repede cu carbohidratii. Aceste alimente sunt: cuburile de zahar, si produsele care contin amidon: painea, pastele, cerealele si cartofii.

2. Se urmareste scaderea cantitatii de carbohidrati asimilati de organism, la o cantitate care nu influenteaza nivelul de insulina injectata sau produsa natural de catre organism.

Acest lucru determina ca nivelul de zahar din sange sa nu creasca dupa servirea unei mese si anuleaza fluctuatiile de insulina cauzate de producerea insulinei de catre celulele beta ale pancreasului.

3. Pacientul nu trebuie sa mai consume alimente, cand s-a instalat senzatia de satietata. Potrivit specialistilor, diabeticul nu trebuie sa se ridice de la masa daca nu s-a saturat, ci trebuie sa astepte pana cand se instaleaza senzatia de satietate.

De asemenea, Dr. Bernstein, ii sfatuieste pe diabetici sa evite alimentele „periculoase”, cum ar fi cele pe a caror eticheta este mentionat „nu contine zahar”, deoarece acestea contin substante care in combinatie au acelasi rol asupra organismului ca si zaharul.

Astfel, etichele produselor vor fi atent citite si vor fi evitate produsele alimentare care contin substante precum: miere, zaharoza, sirop din porumb, lactoza, sorbitol, dextrina, fructoza, sorgul, dextroza, maltodextrina, sirop de melasa, dulcitol, maltoza, zahar din trestie de zahar, glucoza, manitol, xilitol, manoza etc.

Produse alimentare interzise: cereale, bomboane, prajituri, cipsuri, cartofi, popcorn, covrigei, batoane proteice, lapte (cu exceptia celui din soia), branza de vaci, fructe si sucuri din fructe, anumite legume (fasole, sfecla, morcovi, porumb, cartofi, rosii), conserve, supe, produse fast-food etc.

Produse alimentare permise: peste si fructe de mare, carne de pui (de preferat de tara), oua, tofu, soia ca inlocuitorul carnii, branza, unt, margarina, iaurt, smantana, lapte din soia, produse din faina de soia, biscuiti etc.

De asemenea, sunt permise: siropuri fara calorii, indulcitori artificiali, salate cu un continut scazut de carbohidrati, nuci, budinca fara zahar si ceaiuri din plante medicinale.

Scopul si beneficiile

Functia principala a dietei Bernstein este de a ajuta persoanele care sufera de diabet zaharat sa isi mentina in limite normala cantitatea de zahar din sange pe tot parcursul zilei.

Acest fapt ii ajuta pe pacientii cu diabet sa previna aparitia complicatiilor diabetului, cum ar fi: neuropatia piciorului, amputatia, cataracta, pierderea totala a vederii, boli cardiovasculare, disfunctii erectile, glaucom, ulceratii la nivelul picioarelor, hipertensiunea arteriala si hipercolesterolemie.

Importanta pastrarii zaharului din sange in limite normale (prin testarea de 5-8 ori pe zi) a fost dovedita de cel mai cuprinzator studiu realizat vreodata de catre Institutul Pentru

Prevenirea si Controlul Diabetului, si care a fost realizat in perioada 1983 - 1993.

Potrivit acestui studiu, persoanele cu diabet care reusesc sa isi controleze nivelul glicemiei, prezinta cu risc cu 76% mai mic de a suferi de diferite afectiuni oftalmologice, cu 60% mai mic de a suferi de afectiuni nerologie, si cu 50% mai mic de afectiuni renale.

Trebuie mentionat ca Dieta Bernstein este indicata atat persoanelor cu diabet, cat si persoanelor care sufera de obezitate si care au in comun dorinta de a pierde in greutate.

Riscuri si Contraindicatii

Cu toate ca este caracterizata ca fiind o dieta sanatoasa, deci fara efecte secundare, organizatiile si institutiile care apara drepturile pacientilor cu diabet nu recomanda dieta Bernstein, fara un control amanuntit al medicului endocrinolog.

Deoarece aceasta dieta se bazeaza pe consumul de grasimi, adeptii trebuie sa fie atenti si sa consume numai grasimi monosaturate sau polisaturate.

Mai mult, pacientii cu diabet zaharat tip 1, insulino-dependenti, risca sa sufere de hipoglicemie si cetoacidoza daca alimentatia lor contine o cantitate mult prea mica de carbohidrati.


Citeste si despre:

Dieta cu ciocolata Dieta Sonoma Dieta restrictiva caloric Dieta celor 3 ore Dieta pentru detoxifierea de primavara Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? Scaderea in greutate: exista o dieta ideala? 5 motive de a include cartofii in dieta Dieta cu zmeura Dieta pentru hipoglicemie Dieta BRAT: recuperarea in urma tulburarilor gastrointestinale