Dieta paleolitica este destul de diferita de alte diete specifice civilizatiei. Pentru ca multe dintre alimentele din perioada paleoliticului nu sunt disponibile, s-au gasit substituenti ale acestora in anumite cazuri. Aceasta este explicatia pentru diferentele intalnite in cazul produselor alimentare prezentate de diversi autori.
Carnea (inclusiv fructele de mare) si ouale sunt probabil cele mai importante componente ale dietei paleolitice. Ideal ar fi ca animalele de la care provin ouale si carnea sa provina dintr-un mediu natural si sa fie hranite organic. Acest lucru presupune ca pasarile sa traiasca in aer liber, sa se hraneasca cu verdeata, insecte, cereale etc. iar bovinele sa poata manca iarba, in natura.
Pestii trebuie sa provina din ape salbatice sau cel putin sa fie hraniti cu ceea ce mananca in mod normal pestii care traiesc in salbaticie. Carnea nu va fi injectata cu nici un fel de substanta iar animalelor nu li se vor administra antibiotice. Unii autori considera ca ar trebui sa se consume doar carnea cu un continut scazut de grasime. Rationamentul acestora provine din faptul ca in prezent, carnea este mult mai bogata in grasimi saturate decat in trecut.
Este incurajat consumul de legume (excluzand fasolea verde, mazarea si chiar cartofii). Unele versiuni ale dietei promoveaza consumul de legume crude, desi acest lucru nu inseamna ca legumele preparate termic sunt interzise.
Se pot consuma aproape orice fel de fructe (cei care doresc sa piarda in greutate vor evita fructele dulci). Sucul de fructe si fructele uscate vor fi savurate doar in cantitati limitate.
Atat nucile cat si semintele sunt in general acceptate, desi cei care vor sa slabeasca trebuie sa limiteze cantitatea acestora). Alunele si leguminoasele nu sutn permise. Laptele de cocos si cel de migdale neindulcite sunt adesea folosite ca inlocuitori pentru produsele lactate.
Desi recomandarile autorilor in privinta uleiurilor sunt variate, se pare ca majoritatea uleiurilor din plante sunt permise. Uleiul de masline, uleiul de nuci, din seminte de in pot fi folosite pentru consum. Unii specialisti recomanda uleiul de canola si nu incurajeaza utilizarea uleiului de cocos. De asemenea, sunt indicate suplimentele de ulei de peste.
Unii autori recomanda doar consumul de apa, ceai si cantitati limitate de suc fara acid. Iar altii considera ca se pot consuma si alte tipuri de bauturi, dar cu moderatie, cum ar fi:
- sucuri acidulate
- cafea
- ceai
- ocazional un pahar de vin sau bere.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.