SORBITOL, solutie perfuzabila

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Compozitie
Saci continand 500 ml sau 2000 ml de sorbitol in solutie apoasa perfuzabila 50 g/l.

Actiune terapeutica
sorbitolul este un zahar-alcool hexahidrat, derivat din glucoza prin hidrogenare. Administrat pe cale parenterala este oxidat, la nivelul ficatului, de catre sorbitol-dehidrogenaza, transformandu-se in fructoza (levuloza). Procesul de metabolizare a Sorbitolului este independent de insulina. Sorbitolul, substrat energetic usor utilizabil de catre organism, are, de asemenea, actiune anticetogena si hepatoprotectoare, administrarea lui fiind posibila chiar in prezenta unor leziuni hepatice importante. Aportul caloric al Sorbitolului se ridica la 4,1 kcal/1 g. Sorbitolul este foarte bine tolerat de rinichi.

Indicatii
Substrat energetico-calorigen, singur sau asociat cu solutii perfuzabile de aminoacizi, in cadrul alimentatiei parenterale, la bolnavi la care ingestia alimentelor nu este posibila (interventii chirurgicale etc.).

Doze si mod de administrare
Sorbitolul se administreaza in perfuzie venoasa, doza optima recomandabila fiind de 1g/kg corp/ora.

Contraindicatii

Nu se utilizeaza la bolnavii cu insuficienta renala si anurie, starile de acidoza metabolica, diselectrolitemii, special hipercloremie. Nu se administreaza la pacienti cu intoleranta la fructoza.

Reactii adverseGreata, voma, eritem, cefalee, parestezii, iritatie venoasa locala, cresterea concentratiei plasmatice de potasiu, acidoza lactica, hiperuricemie.

Citeste si despre:

Peritonita bacteriana spontana Peelingul chimic Primul ajutor in cazul febrei la copii Tratamentul febrei la copii Sangele in scaun - hemoragiile digestive Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Ce afectiuni pot fi tratate prin chirurgia robotica Hemoragia diverticulara Diferenta dintre radioterapie si chimioterapie 4 solutii pentru un somn lung si odihnitor Caderea parului, solutii performante 10 solutii eficiente pentru combaterea congestiei nazale
Cere sfatul medicului ×