Dieta Zona

Publicat: 15 Noiembrie 2011
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Elementul cheie al dietei Zona este echilibrul hormonal atins in urma fiecarei mese luate. Cu un plan alimentar care contine un raport destul de exact de carbohidrati (40%), grasimi (30%) si proteine (30%), in urma acestei diete se va mentine controlul asupra productiei de insulina din organism.

Pentru cei care doresc sa piarda in greutate sau pentru cei care vor sa isi imbunatateasca starea generala de sanatate in scopul ameliorarii unor boli (cum ar fi diabetul, afectiunile cardiovasculare sau alte boli cronice) consumul de alimente conform dietei Zona poate deveni o necesitate.

Energia persoanelor care vor alege dieta Zona va fi mai degraba obtinuta in urma consumului de carbohidrati decat a proteinelor sau grasimilor. Aceasta dieta recomanda mese care nu trebuie sa depaseasca 500 de calorii si o gustare care nu va avea mai mult de 100 de calorii.

Beneficiile dietei Zona

Printre beneficiile dietei Zona, pe langa scaderea in greutate se numera:


In plus, dieta Zona este recomandata inclusiv in cazul persoanelor care sufera de diabet zaharat de tip II.

Personalizarea dietei

Dieta Zona va fi personalizata in functie de fiecare persoana, de sexul acesteia, nivelul de energie pe care il consuma in mod normal si procentul de grasime corporala. Fiecare masa sau gustare se calculeaza in jurul valorii: carbohidrati (40%), grasimi (30%) si proteine (30%), astfel incat organismul sa poata oferi performante optime.

Dieta Zona incurajeaza consumul de legume proaspete, fructe si nuci, proteine si opt pahare de apa in fiecare zi, fiind preferate grasimile mono-nesaturate si o cantitate redusa de sare. In cadrul acestei diete se vor elimina carbohidratii prelucrati (zaharul, orezul alb, painea alba).

In mod normal, consumandu-se prea multe glucide, nivelul de insulina din organism, creste. Excesul de insulina solicita orgaismul sa transforme carbohidratii in grasimi si sa-i stocheze la nivelul coapselor, feselor, intestin sau in alte Zona. Proteinele stimuleaza productia de glucagon, hormon care contribuie la cresterea concentratiei sanguine a glucozei.

In acest mod, se instaleaza senzatia de satietate. Prin urmare, limitarea carbohidratilor si echilibrarea lor cu cateva grame de proteie cu un continut scazut de grasimi va vor pastra nivelul de insulina si glucagon echilibrat, iar foamea poate fi tinuta sub control cu un numar mic de calorii. Rezultatul final va fi scaderea in greutate.

Intr-o prima faza, poate fi destul de dificil pentru o persoana sa controleze marimea portiilor astfel incat acestea sa aiba un numar adecvat de calorii, dar pe masura ce dieta este adoptata o perioada mai indelungata de timp, acest lucru se va transforma intr-un simplu obicei. In orice caz, este indicat ca inainte de a alege orice fel de dieta sa se consulte medicul nutritionist pentru recomandari si personalizarea planului de dieta.


Citeste si despre:

Dieta cu indice glicemic scazut Topul celor mai populare diete Dieta pentru combaterea inflamatiei Dieta ABS Rezultate obtinute in urma tratamentului cu PRP si aerocrioterapie la un pacient cu condropatie Solutii naturale pentru hipotiroidism Beneficiile tratamentului cu plasma bogata in trombocite si aerocrioterapie Dieta Raw 5 alimente ce trebuie incorporate in dieta Dieta de 4 zile Dieta in functie de grupa sanguina Diete antiinflamatoare