9 secrete pentru o inima mai sanatoasa

Actualizat: 19 Noiembrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Afectiunile cardiace sunt cele mai frecvente in societatea de astazi si omoara mai multe femei in fiecare an decat cancerul. Este adevarat si ca prevenirea bolilor cardio-vasculare a devenit mai usoara. Iata cele mai bune sfaturi pentru ingrijirea inimii, documentate stiintific.

Consumul de lapte

Un nou studiu a aratat ca dintre persoanele care nu consuma prea multe grasimi saturate, cele care consuma mai mult de trei portii de lactate, lapte, iaurt sau branza, au tensiunea arteriala sistolica cu aproape patru puncte mai mica decat cele care servesc doar o jumatate de portie in fiecare zi.

Hipertensiunea arteriala poate leza arterele si creste riscul pentru infarct miocardic si accident vascular cerebral. Cercetatorii spun ca cele mai bune sunt produsele lactate degresate intrucat au un continut mic de grasimi saturate.

Incercarea unor noi miscari

Treizeci de minute de tai-chi – arte martiale chinezesti care includ secvente de miscari incete si relaxante – pot determina scaderea tensiunii arteriale.

Intr-un studiu, dupa 12 saptamani de tai chi, participantii au aratat o scadere a tensiunii sistolice cu aproape 16 puncte.

Mersul la pescuit

Cat de mare este pulsul in timpul repaosului poate fi un predictor destul de corect in legatura cu riscul pentru infarctul miocaridic.

De fapt, pulsul crescut in timpul perioadelor de rapaos au fost legate de o crestere a riscului pentru moartea subita.

Vestea buna este ca, consumul de peste poate incetini pulsul.

Intr-un studiu recent realizat la Harvard, s-a aratat ca persoanele care consuma cinci sau mai multe portii de peste in fiecare luna, peste cum ar fi somonul sau tonul (fript sau fiert), au cu o medie de 3,2 mai putine batai decat persoanele care consuma mai putin de o portie de peste pe luna.

Cercetatorii considera ca acizii grasi omega-3 care se gasesc in peste sunt responsabili pentru acest efect, fara sa poata preciza clar cum actioneaza acestia.

Consumul de suc

Sucul de rodie pare sa previna ingustarea arterelor si in unele cazuri chiar sa il inverseze.

Un studiu recent a aratat ca sucul de rodie reduce nivelul placii de colesterol la soareci cu 30 de procente. Iar celulele cardiace tratate cu suc au crescut productia de oxid nitric, o substanta care ajuta la reducerea placii de aterom.

Exista mai multe cai gustoase de a lua acest „medicament”.

Folosirea sosului de soia

O portie zilnica de sos negru de soia in marinate, sosuri, dessinguri pentru salata, supe sau tocanite poate fi de ajutor in eliminarea substantelor periculoase legate de fumat, obezitate sau diabet.

Acest sos are de 10 ori mai multi antioxidanti decat vinul, care este, de asemeni, benefic pentru sanatatea inimii, daca este baut cu moderatie.

Este nevoie insa de atentie intrucat de obicei sosul de soia are foarte multa sare, care poate creste tensiunea arteriala.

Cele mai bune variante sunt cele cu continut mic de sare.

Rasul

Exista un studiu care afirma ca persoanele care urmaresc comedii au un flux sanguin mai bun decat cele care urmaresc drame. Unii cercetatori recomanda 15 minute zilnice de ras.

Somnul

Persoanele care dorm mai putin de cinci ore in fiecare noapte au un risc cu 30% mai mare de a avea afectiuni cardiace decat cele care dorm opt ore pe noapte, conform unui studiu din Bringham.

Somnul
putin poate sa afecteze functionarea hormonala, nivelul glicemiei si tensiunea arteriala.

Respiratia profunda

Tensiunea arteriala poate fi scazuta prin respiratii profunde cu frecventa de 10 respiratii pe minut (in loc de 16 - 19 cate sunt in mod normal) pentru 15 minute pe zi timp de doua luni, arata studiile.

Expertii spun ca respiratia superficiala (mai multe respiratii pe minut) poate intarzia eliminarea de sare din organism, un factor provocator al hipertensiunii arteriale.

Muzica

Un grup de cercetatori au descoperit ca ritmurile muzicale lente, meditative pot determina o scadere sanatoasa a frecventei cardiace, in timp ce ritmurile rapide cresc frecventa respiratiei si circulatiei.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Policlinica OCH Constanța
Tel: 0241480400
Constanta, Strada Flămânda Nr. 19, Constanța
Centrul Medical Neoclinic
Tel: 0256225252
Timisoara, Calea Dorobanților 3, Timișoara 307200

Citeste si despre:

Secretele unui mariaj fericit si sanatos. Iata ce trebuie sa faceti ca sa fiti impreuna toata viata! Secretele dietei DASH Avantajele unui stil de viata sanatos: alimente bio, suplimente nutritive bio si produse bio fara gluten Cum iti poti mentine creierul sanatos Cele mai frecvente 'povesti' pe care femeile le spun doctorilor Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Sedentarismul - efecte asupra sanatatii Investigatii si teste pentru copii, de la nastere pana la varsta de 18 ani Aveti probleme in a atinge orgasmul? - Un ghid pentru femei De ce avem doi plamani dar o singura inima? Prevenirea bolilor de inima la femei