Neurodermatita

Actualizat: 04 Noiembrie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Neurodermatita cunoscuta si sub numele de lichen simplex este o forma cronica de dermatita. Din cauza pruritului constant si a scarpinarii, pielea se ingroasa si isi modifica textura. Pruritul (mancarimea) poate fi cauzata de o intepatura de insecta, haine stramte sau piele uscata. De regula, aceasta afectiuni se manifesta la nivelul gleznelor, incheietura mainilor, exteriorul antebratului sau bratului si in spatele gatului.

Neurdermatita se manifesta sub forma unor portiuni de piele solzoasa care apar la nivelul capului, pe brate, picioare si la incheieturi. Stresul amplifica senzatia de mancarime. O contributie poate fi adusa si de istoricul familial care include afectiuni precum astm, febra fanului, eczeme, psoriazis sau alte boli de piele.

Semne si simptome

1. Prurit care se intensifica cand pacientul se odihneste sau se relaxeaza. Mancarimea poate deveni atat de intensa incat perturba somnul.
2. Odata ce pielea este lezata, un cerc vicios mancarime-scarpinat se va dezvolta.
3. Neurodermita se poate dezvolta pe orice zona a corpului; cel mai frecvent apare pe picioare, glezne, spate, parti ale gatului, incheieturi, antebrate si organe genitale.
4. Mancarimea constanta cauzeaza anxietate la unii pacienti.
5. Deseori pe pielea afectata se dezvolta dermatita atopica, dermatita de contact sau psoriazis.

In urma scarpinatului pot aparea urmatoarele modificari ale pielii:
- scuame mici, bine definite, solzoase, placarde eritematoase (rosiatice)
- crapaturi in piele care provoaca senzatie de arsura, care predispun si sensibilizeaza bolnavul la infectii. Infectia poate fi recunoscuta daca ranile deschise sau crapaturile in piele au cruste de culoarea mierii, care uneori supureaza, iar pielea inconjuratoare este rosie si calda.
- cicatrici vizibile produse de scarpinat. De-a lungul timpului, zgarierea constanta conduce la ingrosarea si inchiderea la culoare a pielii, iar liniile de la suprafata acesteia vor deveni mai proeminente. Pielea se poate ingrosa si poate avea aspect nodular, modificandu-si vizibil aspectul.

Cauze

Cauza exacta a neurodermitei nu este cunoscuta. In unele cazuri neurodermatita este declansata de factori comuni care traumatizeaza pielea (intepatura de insecta sau imbracaminte incomoda). Dupa ce zona va fi frecata, mancarimile vor apare in acea portiune. Cu cat va veti scarpina mai mult cu atat pielea va fi mai pruriginoasa.
In alte cazuri neurodermatita este asociata cu alte boli de piele, cum ar fi pielea uscata, eczemele sau psoriazisul. Stresul si anxietatea sunt considerate factori declansatori.

Factori de risc

- pielea poate deveni uscata si senzatia de mancarime se poate amplifica in timpul iernii;
- mancarimea poate fi provocata de transpiratie;
- pleoapele sau urechile sunt predispuse pruritului;
- stresul emotional declanseaza si intesifica mancarimea;
- anumite alimente declanseaza sau agraveaza senzatia de prurit: dulciurile, ciocolata, nucile, pestele, branza, varza, spanac, scoicile, rosiile, vinul, fructele (citrice), strugurii, proteinele din lapte, kiwi;
- iritanti: anumite materiale textile, parfum, fum de tigara;
- desfasurarea activitatilor zilnice in conditii de umiditate ridicata agraveaza simptomele;
- infectii bacteriene, fungice sau infectii virale (cruste galbene, negi, eczeme genitale sau anale etc.);
- inhibarea procesului natural de vindecare din cauza unei carente de fier, zinc sau alte vitamine;
- dermatita de contact (alergii la bijuterii, unguente, produse cosmetice, anumite medicamente, polen, etc.).

Pentru cazurile de eczeme acute, adesea insotite de prurit intens, pot fi recomandate atat produse care contin cat si cele care nu contin cortizon. Important este sa nu folositi acest tip de produse decat sub stricta supraveghere a medicului.

Investigatii si diagnosticare

Deoarece poate fi confundata cu alte boli de piele, diagnosticarea neurodermatitei se realizeaza cu dificultate. De regula, diagnosticul este stabilit in urma unui examen fizic detaliat, cand medicul analizeaza aspectul pielii, observa cu atentie leziunile acesteia si solicita informatii despre perioada de manifestare a pruritului. Daca pacientul prezinta o infectie la nivelul pielii sau manifesta dureri, atunci medicul va prescrie un tratament medicamentos.

Pentru confirmarea diagnosticului pot fi necesare una din urmatoarele investigatii:
Testul patch - identificata hipersensibilitate pielii in urma contactului direct cu un anumit alergen. Cu ajutorul acestui test sunt excluse alte boli de piele care cauzeaza prurit, cum ar fi dermatita de contact alergica. O mica cantitate din potentialii alergeni este asezata pe plasture, care apoi va fi aplicata pe piele. Plasturii raman pe piele timp de doua zile, timp in care medicul verifica reactia persoanei la alergeni. Daca pacientul este alergic la una dintre substantele implicate in test, sub plasture va aparea o umflatura sau o reactie cutanata limitata.
Biopsia - pentru recoltarea tesutului pentru biopsie, medicul va folosi un instrumet circular pentru a preleva o mica parte din straturile profunde ale pielii. Biopsia poate exclude alte afectiuni, cum ar fi lichenul plan, care poate imita neurodermatita.

Tratament

Afectiunea nu se amelioreaza daca pacientul nu inrerupe ciclul macarime-scarpinat. Medicul va recomanda ca zona cutanata traumatizata sa fie acoperita de un bandaj greu de inlaturat, timp de o saptamana sau chiar mai mult timp. Pruritul este ameliorat cu ajutorul cremelor sau lotiunilor care se aplica direct pe piele. Totodata, pentru a reduce senzatia de mancarime si eritemul, medicul poate administra o solutie injectabila la nivelul leziunii pielii. Antihistaminicele, sedativele sau tranchilizantele sunt medicamente pe care medicul le poate recomanda pentru a ameliora mancarimile si stresul.

Consilierea stresului si terapia cognitiv comportamentala pot fi benefice pacientilor cu neurodermita deoarece ii poate determina sa nu se mai scarpine. De asemenea, se recomanda pacientilor sa foloseasca mai rar sapunul sau sa utilizeze un sapun organic, deoarece pielea uscata inrautateste manifestarile bolii. Pentru imbaiere se foloseste apa calduta, nu fierbinte si uscarea pielii se face prin tamponare usoara, dupa care se aplica o crema hidratanta.

Neurodermatita este o afectiuni cronica dar poate fi tinuta sub control cu un tratament corect si prin evitarea factorilor care cauzeaza un disconfort al pielii.

Stil de viata si remedii

Sfaturi pentru a ameliora pruritul si iritatia provocata de neurodermita:
- creme sau medicamente - aplicati creme sau lotiuni impotriva pruritului pe zona afectata. O crema cu un continut scazut de hidrocortizon poate ameliora temporar acest simptom. Un antihistaminic oral (difenhidramina) contribuie la ameliorarea pruritului sever.
- acoperiti zona afectata cu un bandaj care sa protejeze pielea si sa impiedice traumatizarea ei. Aceasta masura de prevenire este foarte importanta daca pacientul se scarpina in timpul somnului.
- baie cu apa calduta, in care adaugati bicarbonat de sodiu, fulgi de ovaz nefierti, fin macinati. Spalati-va cu acest amestec, fara sa zgariati pielea.
- purtati numai haine din bumbac cu textura neteda; astfel, veti evita iritatiile.
- folositi sapun fara coloranti sau parfum. Dupa spalate, aplicati o crema hidratanta, fara parfum, pentru a proteja pielea.
- tineti stresul sub control. Stresul si anxietatea pot declansa senzatia de mancarime.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Cum sa va pregatiti pielea pentru iarna Reactii ale pielii cauzate de plante Cele mai bune sfaturi pentru a evita imbatranirea pielii Modificarile pielii din timpul sarcinii Cum sa previi aparitia pielii uscate pe timp de iarna Cele mai eficiente produse pentru pielea sensibila si iritata Pielea bebelusilor - ingrijire constanta pentru bebe SOS pielea ultra uscata Interventii cosmetice : generalitati despre piele Tratamente cosmetice: Efectul imbatranirii la nivelul pielii Reguli pentru ingrijirea in mod natural a pielii