Cum poate fi aleasa cea mai buna crema? In primul rand persoanei trebuie sa-i placa caracteristicile percepute: mirosul, consistenta, absorbabilitatea. Apoi ar trebui sa aiba efectul maxim, astfel ca este nevoie de timp pentru a o verifica. Crema hidratanta trebuie cautata in magazine specializate, saloane de frumusete sau farmacii.
La alegerea cremei, orice femeie, trebuie sa tina seama de: compozitia cremei pentru a evita reactiile alergice posibil cauzate de unele ingrediente si la termenul de valabilitate. De asemenea, este indicat sa se cumpere mai intai o mostra sau o cutie mai bine, pentru proba. In ce priveste compozitia, componentele de legare sunt uleiuri vegetale si tincturi care promoveaza productia de colagen, elastina, accelereaza regenerarea si combat oxidantii. Crema cu aceasta compozitie va revitaliza si curata tenul, ii va conferi elasticitate, va reduce ridurile, va imbunatatii metabolismul si va proteja de arsuri solare.
Uleiurile parfumate si unguentele, care sunt obtinute din grasime vegetale si animale au fost o parte importanta a cosmeticii antice. Ele erau amestecate cu infuzii florale, tonice si suplimente cicatrizante.
In zona mediteraneana, uleiul de masline era deseori folosit ca baza pentru creme. Multe triburi africane foloseau uleiul de palmier in scopuri cosmetice. In Oceania se produceau cosmetice care contineau grasimi din ulei de cocos, amestecat cu ulei de palmier si ulei de castor, grasimi animale si chiar unt adaugand apoi arbore rosu, radacina de ghimbir, ierburi si praf de metal.
Baza pentru toate cremele moderne de ingrijire, ca si in timpurile antice – este o compozitie de grasimi, apa si componente active biologic. Intrucat apa si uleiul nu se mixeaza, se adauga emulsificatori.
1. Hidratante
2. Nutritive
3. Revitalizante (anti-rid)
4. Anticelulitice– nu sunt pentru vindecarea celulitei, dar ajuta la ameliorarea ei, alaturi de dieta si exercitii specifice.
5. De curatare - exfoliere (scrub) – creme care contin particule, realizate pentru un masaj fin al pielii, in care particulele purifica stratul pielii de celulele moarte. In functie de marimea si duritatea particulelor se diferentiaza in creme moi de fiecare zi, obisnuite (folosite de mai mult de doua ori pe saptamana), exfoliante pentru corp, exfoliante pentru picioare (de obicei sunt cele mai dure).
6. Cu protectie UV – sunt compuse din aloe vera, acid p-amino-benzoic, hidroquinona, persol, oxid de zinc si titan si altele. Ele joaca rol de filtru de culoare.
7. Protective (creme de iarna) – sunt bogate in grasimi si contin substante care creeaza un film protector le suprafata pielii. Protejeaza impotriva temperaturilor scazute, umiditatii scazute, vantului si a altor conditii de vreme care pot afecta tenul.
8. Autobronzante – crema creeaza un efect de piele bronzata. Cremele autobronzante contin componente de stimulare a formarii de melatonina, care dau un bronz real, care dureaza intre 3 zile si o saptamana. Unele creme autobronzante doar coloreaza pielea mai inchis. Deseori, aceste functii sunt combinate pentru un rezultat mai bun. In cazul folosirii cremelor autobronzante este nevoie de aceeasi atentie ca si in cazul vopsirii parului.
9. Fondul de ten, si alte mijloace tonale (spray, crema, pudra).
10. Cremele tratament
11. Cremele pentru copii (creme pentru scutec) – sunt creme speciale pentru protejarea pielii bebelusului de urina si fecalele de sub scutec. In plus fata de componentele protective acest tip de creme contine substante care reduc umiditatea (talc, oxid de zinc).
Aceeasi lotiune poate combina mai multe functii. Cremele lichide sunt denumite lapte de corp sau creme (uneori – lotiuni, cum ar fi lotiunea de dupa bronzare). Unele tratamente, fonduri de ten si creme cu protectie UV pot fi gasite si sub forma de spay.
Acestea includ cremele de maini, cremele de picioare, cremele pentru pielea din jurul ochilor, cremele de ras si altele.
Cremele si mastile difera:
- prin consistenta; de obicei cremele sunt omogene, iar mastile includ particule mai mari.
- prin modul de preparare; crema este expusa la procesare termala, iar masca este preparata imediat inainte de folosire.
- masca se aplica in strat gros, crema in strat subtire.
- prin efect; masca ofera efect imediat, iar crema ofera efect intr-o luna.
- mentinerea efectului; efectul mastii dureaza cel mult 48 de ore, iar efectul cremei este pastrat cel putin o luna.
- frecventa folosirii; masca se aplica de doua ori pe saptamana, iar crema de doua ori pe zi.
- prin metoda de indepartare; cremele se indeparteaza cu ajurorul unui prosop, iar mastile se indeparteaza cu apa.
- intervalul de lasare pe piele; masca se lasa pe fata pentru 15-20 de minute. Intervalul pentru crema nu este limitat strict si depinde de tipul de crema.
In mod curent, industria produce o mare varietate de creme bune, dar inainte de a fi folosite, persoana ar trebui sa studieze cu atentie compozitia si recomandarile producatorilor. Totusi, la cererea clientilor, multi cosmenticieni pregatesc independent creme si masti.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.