Factorii care influenteaza aparitia cancerului de piele

Actualizat: 29 Mai 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Cancerul de piele este cel mai raspandit tip de cancer din lume, iar datele statistice sustin ca in lume, peste 40% din totalul tipurilor de cancer sunt cele la nivelul pielii.

Si in tara noastra numarul pacientilor diagnosticati cu cancer de piele a atins cote alarmante, fiind in crestere an de an, desi o statistica oficiala la nivel de tara nu exista.

Principalele tipuri de cancer de piele

• Carcinomul bazoceluar;
• Carcinomul spinocelular;
• Melanomul.

Primele doua tipuri de cancer au cele mai mari sanse de vindecare daca sunt diagnosticate la debut sau in faze incipiente. Totodata, acestea se metastazeaza destul de rar.

Pe de alta parte, melanomul, desi in numar semnificativ mai mic decat celelalte doua tipuri de cancer de piele, este un cancer foarte agresiv, acesta ajungand la stadiul de metastaza destul de des si de repede.

Cauzele cancerului de piele

• Expunerea necontrolata la soare este responsabila de peste 90% dintre cancerele de piele. In plus, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, afectarea stratului de ozon, dar si agresivitatea mult mai mare a ultravioletelor fac ca numarul pacientilor diagnosticati cu cancer de piele sa creasca foarte mult.

• Influenta nefasta asupra pielii o reprezinta si diferitele arsuri, precum cele cu arsenic.

Fumatul excesiv.

• Sedintele indelungate de radioterapie.

• Infectiile cu Human Papilloma Virus.

• Expunerea la solar din dorinta de a avea un bronz frumos poate duce la aparitia carcinomului cutanat sau a melanomului de la o varsta frageda.

Factori de risc

Sunt anumiti factori de risc care duc la cresterea riscului de a dezvolta cancer de piele.

• Tipul pielii. Astfel, este dovedit stiintific ca pielea mai alba contine mai putina melanina si este mult mai afectata de radiatiile UV. De aceea, o persoana blonda sau roscata si cu ochii deschisi la culoare este mult mai predispusa la aparitia cancerului de piele decat o persoana bruneta.

• Numarul arsurilor. Altfel spus, daca o persoana a avut arsuri severe produse de soare, riscul de a face cancer de piele creste considerabil. De aceea, daca in copilarie a suferit mai multe arsuri, riscul de cancer la maturitate in cazul unei astfel de persoane creste cu aproximativ 60%.

• Prezenta alunitelor. Cei care au multe alunite sau care au avut alunite anormale au un risc mare de a dezvolta melanom. Din acest motiv, este indicat ca anual sa mergeti la medicul dermatolog pentru un control preventiv.

• Istoricul familial. Astfel, daca unul dintre parinti are cancer de piele, copiii acestuia sunt expusi riscului de a dezvolta si ei acest tip de cancer.

• Anumite leziuni precanceroase ale pielii. Prezenta acestor leziuni inseamna un risc crescut de cancer de piele.

Semnele carcinomului

Unul dintre semnele carcinomului este reprezentat de existenta unor leziuni plane sau reliefate care supureaza, au culoare rosiatica si nu trec. Uneori pacientul le confunda cu alte afectiuni ale pielii precum psoriazisul sau anumite eczeme.

Carcinomul poate fi vindecat daca este diagnosticat la timp si tratat corect. Netratat, acesta va duce la aparitia metastazelor si, in cele din urma, a decesului.

Semnele melanomului

Melanomul se manifesta prin modificarea culorii, structurii si formei unei alunite. Totodata, alunita respectiva nu va avea marginile regulate si poate prezenta o multitudine de culori. Un diagnostic corect, in stadiul incipient poate salva viata pacientului.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Soarele, prieten sau dusman: cancerul de piele 8 lucruri pe care sa le faceti acum pentru un aspect fizic mai tanar Cauze ascunse si surprinzatoare ale cancerului Cancerul anal Diabetul zaharat si riscul de cancer Cele mai frecvente 'povesti' pe care femeile le spun doctorilor Dieta anticancer - Sfaturi alimentare pentru prevenirea si lupta impotriva cancerului Cele mai eficiente produse pentru pielea sensibila si iritata De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Ce este cancerul gastrointestinal? Modificari de culoare ale pielii - semnele hiperpigmentare Screeningul cancerului de san – Informarea pacientului Durerea asociata cancerului Cancerul de prostata Cancerul de san - Tratament Lampile UV si riscul de cancer