Prevenirea cancerului de piele - autoexaminarea pielii si a alunitelor

Actualizat: 15 Iunie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Exista mai multe tipuri de cancer cutanat, cel mai de temut fiind melanomul malign, a carui frecventa a crescut ingrijorator in ultima perioada. Cele mai expuse persoane la acest risc sunt cele cu pielea deschisa la culoare, cu parul roscat sau blond, cu dificultate la bronzare, usurinta la aparitia arsurilor solare si dezvoltarea pistruilor. De asemenea, expunera cronica la soare reprezinta un factor important de risc.

Pentru a se dezvolta cancerul de piele are nevoie de 20 ani, daca nu mai mult. Depistarea precoce a cancerului de piele este esentiala, deoarece astfel este redus riscul de propagare a bolii pe zone mari ale corpului, iar sansele de vindecare sunt mai ridicate.

Alunitele, cunoscute in termeni dermatologici ca nevi nevocelulari, sunt formatiuni benigne de culoare maro sau neagra ce apar pe piele. Ele se pot localiza oriunde pe piele, izolate sau grupate. Majoritatea nevilor apar in copilarie si ating numarul maxim in adolescenta, rareori fiind prezenti de la nastere (nevi congenitali). Un adult poate avea in mod normal 10-30 de nevi. In anumite conditii, alunitele se pot transforma putand pune in pericol viata pacientilor.

Autoexaminarea pielii si a alunitelor presupune verificarea propriei pieli pentru a identifica cresterile anormale si modificarile neobisnuite! Aceasta practica nu dureaza mai mult de 10 minute!

Autoexaminarea alunitelor

Pentru a preveni riscurile aduse de orice alunita (nev) se recomanda sa fiti atenti la felul in care aceasta evolueaza. In prima faza, exminarea poate fi realizata chiar de catre pacient dupa regula ABCDE.

In cele de urmeaza va prezentam cateva modificare care trebuie urmarite si care, aparute in perioade variabile de timp, impun o consultatie de specialitate la o clinica dermatologice.

• A - asimetria - daca alunita este asimetrica si o jumatate din nev nu se suprapune cu cealata jumatate;
• B - bordura - daca marginile nevului sunt neregulate, intrerupte, neclare;
• C - culoare - daca alunita prezinta la examinare culori diferite: nuante diferite de maro, zone de culoare neagra sau rosie sau portiuni albe, lipsite de pigment;
• D - diametru - cand diametrul este mai mare de 6mm;
• E - elevatie - cand o portiune din alunita este elevata, supradenivelata in raport cu pielea din jur.

In cazul in care o alunita sangereaza, supureaza, prezinta senzatia de prurit sau este dureroasa se recomanda consultatea de urgenta a medicului dermatolog.

In concluzie, modificarile suferite de banala alunita, in prezenta factorilor din mediul extern, pot pune in pericol viata unui individ. Aceasta situatie poate fi prevenita cu usurinta prin aplicarea criteriilor de evaluare ale regulii ABCDE, chiar de catre pacient, precum si de consultarea medicului specialist atunci cand modificarile nedorite isi fac simtita prezenta.

Autoexaminarea pielii

Incercati sa identificati:
- Aparitia a noi: alunite, pete, umflaturi;
- Alunitele care si-au modificat: dimensiunea, culoarea, forma;
- Alunitele sau leziunile care sangerea sau care nu s-au vindecat la 3-4 zile de la aparitie;
- Alunitele cu marginile inegale, lipsite de simetrie;
- Orice protuberanta cutanata care pare a fi total diferita de celelalte deja existente.

Sfatul specialistilor pentru autoexaminarea pielii:
- Cu ajutorul unei oglizi priviti-va fiecare parte/zona a corpului;
- Verificati cu atentie zonele axiale;
- Examinarea antebratelor dupa indoirea bratelor la nivelul coatelor, si apoi a palmelor, inclusiv intre degete;
- Picioarele vor fi examinate atat in fata, cat si in spate, apoi talpile, inclusiv intre degete;
- Urmeaza examinarea zonelor fesiere si interfesiere;
- Examinarea zonei genitale;
- La urma ramane examinarea fetei, a cefei, gatului si a scalpului.

Recomandari
Solicitati o consultatie medicala de specialitate daca:
- pe piele prezentati o leziune / pata neobisnuita;
- formatiunile cutanate prezinta modifica de: dimensiune, culoare, textura;
- alunitele sau alte formatiuni sangereaza.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Prezentati risc crescut pentru cancerul de piele? Leziunile cutanate precanceroase si cancerul de piele Adevarul despre melanom, cel mai periculos cancer de piele 15 simptome de cancer ignorate de barbati Teste screening recomandate femeilor Afectiunile cutanate 10 teste medicale care iti pot salva viata Toxina Botulinica – mai mult decat estetica: utilizari medicale in migrene, transpiratie excesiva si contracturi musculare Laserul CO2 – procedura de ultima generatie pentru reducerea ridurilor si a cicatricilor pielii 13 modalitati rapide de autoevaluare a sanatatii Alunitele, cand sa ne alarmam? Alunitele si fotoprotectia Autoevaluarea alunitelor - cand e cazul sa mergi la medic Cum sa recunosti alunitele periculoase Ai grija la alune! Pot provoca alergii severe Cand devin alunitele periculoase?