Cancerul de piele: tipuri, preventie, tratament

Actualizat: 03 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Cancerul cutanat este o proliferare anormala a celulelor pielii. Se dezvolta in general in zonele expuse la soare, dar se poate forma si in locuri care, in mod normal, nu sunt expuse la soare.

Clasificare

Cele doua categorii principale de cancere ale pielii sunt definite de celulele implicate, clasificandu-se astfel:

Non-melanom

Prima categorie este alcatuita din cancerul de piele bazal si cel scuamos. Acestea sunt cele mai comune forme de cancere de piele.

Cel mai probabil se pot dezvolta pe zonele cele mai expuse la soare cum ar fi: cap, gat, trunchi, buza superioara. Acest tip de cancer este mai putin invaziv si nu metastazeaza foarte des daca este tratat corespunzator.

Melanomul

A doua categorie a cancerului de piele este reprezentata de melanom. Acest tip de cancer se dezvolta din melanocite (celulele ce dau culoare pielii) si poate aparea oriunde pe corp.

Barbatii sunt mai susceptibili sa dezvolte melanomul pe piept si pe spate. La femei se poate dezvolta mai ales pe picioare.

Melanomul este mult mai putin raspandit decat alte tipuri de cancer de piele, dar mai agresiv. De asemenea, este de obicei legat de expunerea la radiatiile UV, dar pare a fi mai puternic legat de factorii genetici.

Majoritatea melanoamelor pot fi vindecate daca sunt identificate si tratate la timp. Daca sunt lasate netratate, ele se pot extinde in alte parti ale corpului si devin mai greu de tratat. Melanoamele sunt mai metastazante si invazive fata de non-melanom.

Tipuri de celule potential maligne ale pielii

Exista trei tipuri de celule de baza ale pielii, toate potential maligne:

• Celulele scuamoase: aceste celule se afla in partea exterioara a epidermei. Corpul continua sa indeparteze celule vechi scuamoase, pe masura ce produce celule noi.

• Celule bazale: situate in partea inferioara a epidermei;

• Melanocitele: aceste celule produc melanina, un pigment ce ofera pielii o culoare maronie. Aceasta actioneaza ca o protectie solara naturala, ajutand la protejarea pielii de radiatiile UV.

Tipuri rare de cancer de piele

Urmatoarele cancere reprezinta mai putin de 1% din toate cazurile de cancer de piele:
• Carcinomul cu celule Merkel: acest cancer este foarte agresiv, cu un risc ridicat de metastazare;
Sarcomul Kaposi: cancer al celulelor limfatice sau al vaselor de sange. Sarcomul Kaposi se dezvolta foarte des la persoanele cu virusul HIV;
• Limfom cutanat: afecteaza limfocitele.

Simptome

Cancerul de piele nu prezinta multe simptome. Este recomandat consultul unui dermatolog daca se observa modificari de culoare sau textura la nivelul pielii, mai ales la nivelul nevilor melanocitari (alunite).

Simptomele includ:
- Leziuni ale pielii;
- Asimetria nevilor melanocitari: nevul nu are aceeasi culoare sau textura;
- Culoare neobisnuita a tegumentului;
- Leziunea sau nevul melanocitar evolueaza: isi schimba dimensiunea, culoarea sau forma.

Cauze

Ambele tipuri de cancere de piele apar atunci cand au loc mutatii la nivelul ADN-ului celulelor pielii. Aceste mutatii determina proliferarea necontrolata a celulelor pielii si formarea unei mase de celule canceroase.

Cancerul cutanat celular bazal poate fi cauzat de razele ultraviolete (UV) de la soare sau prin bronzare artificiala. Razele UV pot deteriora ADN-ul din celulele pielii, cauzand astfel multiplicarea necontrolata a celulelor.

Cancerul cutanat scuamos se poate dezvolta, de asemenea, dupa expunerea pe termen lung la anumite substante chimice cu potential cancerigen.

Tratament

Tratamentul va depinde de mai multi factori, cum ar fi: dimensiunea, locatia, gradul de diferentiere, stadiul etc. Dupa luarea in considerare a tuturor factorilor, medicul specialist poate recomanda unul sau mai multe din urmatoarele tratamente:

• Crioterapia: nevul este distrus prin inghetare;
• Chirurgia;
• Chimioterapia: tratament medicamentos specific cancerului;
Radioterapia: tratarea cancerului cu radiatii X;
• Imunoterapia.

Diagnosticare

Diagnosticarea cancerului se poate realiza prin:
- Biopsie: examenul de certitudine;
- Analize de sange;
- CT;
- RMN.

Screening-ul pentru cancerul de piele poate fi efectutat de un medic specialist. Medicul va examina fiecare centimetru de piele, observand orice alunita sau pata neobisnuita.

Daca observa ceva neobisnuit va discuta cu pacientul despre urmatoarele examinari ce trebuie efectuate. Detectarea precoce este cea mai buna modalitate de a asigura un tratament eficient.

Stadiile cancerului de piele

Pentru a determina stadiul cancerului de piele, medicul va lua in considerare dimensiunile tumorii, daca s-a raspandit in ganglionii limfatici si daca a metastazat in alte organe.

Stadiile non-melanom

• Stadiul 0: celulele canceroase nu depasesc membrana bazala;

• Stadiul I: cancerul se poate raspandi la urmatorul strat de piele, dermul, dar nu mai mult de 2 centimetri;

• Stadiul II: tumora este mai mare de doi centimetri, dar nu a invadat ganglionii regionali si nici nu a metastazat;

• Stadiul III: cancerul s-a raspandit de la tumora primara la tesutul osos din apropiere si este mai mare de 3 centimetri;

• Stadiul IV: cancerul s-a raspandit dincolo de locul tumorii primare, la ganglionii limfatici si a metastazat. Tumora este de asemenea mai mare de 3 centimetri.

Stadiile melanomului

• Stadiul 0: celule canceroase nu au trecut de stratul bazal;

• Stadiul I: celule canceroase ajung la al doilea strat de piele, dar tumora este de mici dimensiuni;

• Stadiul II: tumora nu depaseste 3 centrimetri si nu afecteaza ganglionii regionali. Nu exista metastaze;

• Stadiul III: cancerul poate invada ganglionii limfatici, are mai mult de 3 centimetri si pot aparea simptomele;

• Stadiul IV: celulele canceroase au invadat ganglionii limfatici si au metastazat in alte organe.

Cancerul de piele poate recidiva dupa tratament, numindu-se cancer de piele recurent. Oricine a fost diagnosticat si tratat de cancer de piele poate avea parte de o recidiva a acestuia.

Prevenire

Pentru a reduce riscul de aparitie al cancerului de piele se recomanda evitarea expunerii prelungite la soare sau la alte surse de radiatii UV. Sunt indicate:

• Evitarea aparatelor de bronzare;

• Evitarea expunerii directe la soare intre orele 10:00-16:00;

• Aplicarea cremelor cu factor de protectie in momentul expunerii la soare;

• Examinarea regulata a pielii si observarea oricarei modificari ale acesteia.

Factori de risc

- Istoric familial de cancer de piele;
- Expunerea pielii la anumite substante cum ar fi: arsen, radiu, smoala;
- Expunerea pielii la radiatii UV;
- Folosirea lampilor de bronzare;
- Arsurile solare severe;
- Prezenta mai multor nevi melanocitari ce isi modifica forma sau culoarea;
- Pielea deschisa la culoare;
- Prezenta pistruilor;
- Culoarea albastra a ochilor;
- Sistemul imunitar slabit.

Statistica

Carcinomul bazocelular este cea mai comuna forma de cancer de piele. Melanomul invaziv reprezinta doar 1% din toate cazurile de cancer de piele. Femeile sunt mult mai afectate de melanom fata de barbati.

Aproape 90% din cancerele de piele non-melanom pot fi evitate daca oamenii isi protejeaza pielea de radiatiile UV.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

10 modalitati de a preveni cancerul de piele Cauze ascunse ale cancerului de piele Vaccinul pentru cancerul de piele ar putea deveni realitate Adevarul despre melanom, cel mai periculos cancer de piele Atentie la razele UV! Cresc dramatic riscul de cancer de piele! De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Factorii care influenteaza aparitia cancerului de piele Poti fi expus riscului de a dezvolta cancer de piele? Cancerul de piele: melanomul malign Cancerul de piele - ce inseamna si cum ne putem feri de acesta Masuri preventive pentru pastrarea unei vieti sanatoase