Cancerul de piele: melanomul malign

Publicat: 27 Martie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Andreea Vinca
Consultant medical:

Dr. Andreea Vinca
Medic Oncologie Medicala

Institutul Regional de Oncologie, Iasi

Generalitati


Cea mai periculoasa forma a cancerului de piele, melanomul malign se dezvolta atunci cand deteriorarea necorespunzatoare a ADN-ului celulelor pielii (cel mai adesea cauzata de radiatia ultravioleta din soare sau solar) declanseaza mutatii (defecte genetice), care determina celulele pielii sa se multiplice rapid si sa formeze tumori maligne.

Aceste tumori au originea in melanocitele producatoare de pigment in stratul bazal al epidermei. Majoritatea melanoamelor sunt negre sau maro, dar pot fi de asemenea colorate pe piele, roz, rosu, violet, albastru sau alb.

Melanomul este cauzat in principal de o expunere intensa, ocazionala la radiatii UV (care duce adesea la arsuri solare), in special la cei care sunt predispusi genetic la aceasta boala.

Se estimeaza ca 178.560 de cazuri de melanom au fost diagnosticate in SUA in 2018. Dintre acestea, 87.290 de cazuri au fost in situ (neinvazive), limitate la epiderma (stratul superior al pielii), iar 91.270 de cazuri au fost invazive, care vor penetra epiderma in al doilea strat al pielii (dermul).

Daca melanomul este recunoscut si tratat devreme, este aproape intotdeauna vindecabil, dar daca nu este, cancerul poate avansa si se poate raspandi in alte parti ale corpului, unde devine greu de tratat si poate fi fatal.

In timp ce nu este cea mai comuna dintre cancerele de piele, aceasta provoaca cele mai multe decese. Melanomul ucide anual aproximativ 9.320 de persoane in SUA. Dintre acestea, 5.990 sunt barbati, iar 3.330 sunt femei.

Tipuri de melanom malign

Melanoamele se incadreaza in patru categorii de baza. Trei dintre ele incep in situ - adica ocupa doar straturile superioare ale pielii - si uneori devin invazive; al patrulea este invaziv de la inceput.

Melanomele invazive sunt mai grave, deoarece au patruns mai adanc in piele si s-au raspandit in alte zone ale corpului.

- Melanomul superficial este de departe cel mai des intalnit, reprezentand aproximativ 70% din toate cazurile. Acesta este cel mai des vazut la tineri.

Dupa cum sugereaza si numele, acest melanom creste de-a lungul stratului superior al pielii de ceva timp inainte de a penetra mai profund. Primul semn este aparitia unei alunite decolorate, plate, care are granite neregulate si are o forma oarecum asimetrica.

Culoarea variaza si puteti vedea zone de bronz, maro, negru, rosu, albastru sau alb. Acesta poate fi gasit aproape oriunde pe corp, dar este cel mai probabil sa apara pe trunchi la barbati, picioarele la femei si partea superioara a spatelui in ambele.

- Lentigo malign este similar cu tipul de raspandire superficiala, deoarece, de asemenea, ramane aproape de suprafata pielii pentru o perioada de timp. Acest tip de melanom in situ se gaseste cel mai adesea la persoanele in varsta, care apar pe pielea expusa la soare, pe suprafata fetei, urechilor, bratelor si trunchiului superior.

- Melanomul amelanotic: amelanotic inseamna fara melanina. Melanoamele tind sa fie inchise la culoare, dar cele de tip amelanotic nu prezinta culoare. Uneori, ele pot fi roz sau rosii, sau pot avea o tenda maronie sau gri in jurul marginilor.

Mai putin de 5 din 100 de cazuri de melanom (5%) sunt de tip amelanotic. Alte tipuri de melanom, precum cel lentiginos acral pot sa nu prezinta culoare, ceea ce le transforma in melanoame amelanotice.

Acestea sunt destul de dificil de diagnosticat din cauza faptului ca nu prezinta culoare si pot fi confundate cu alte probleme dermatologice. Tratamentul este insa la fel ca si pentru alte tipuri de melanom.

- Melanomul nodular este, de obicei, invaziv in momentul in care este diagnosticat pentru prima data. Este de obicei negru, dar ocazional este albastru, gri, alb, maro, bronz, rosu sau tonul pielii.

Cele mai frecvente locatii sunt trunchiul, picioarele si bratele, in special persoanele in varsta, precum si scalpul la barbati. Acesta este cel mai agresiv dintre melanoame si se gaseste in 10 pana la 15 procente din cazuri.

Simptomatologie

ABCDE-ul melanomului malign:

- A: Aceasta alunita benigna nu este asimetrica. Daca trageti o linie prin mijloc, ambele parti se vor potrivi, ceea ce inseamna ca este simetric. Daca trageti o linie prin alunita maligna, cele doua jumatati nu se vor potrivi, ceea ce inseamna ca este asimetric, un semn de avertizare pentru melanom.

- B: O alunita benigna are granite netede si uniforme, spre deosebire de melanoame. Granitele unui melanom precoce tind sa fie inegale. Marginile pot fi taiate sau cu crestaturi.

- C: Celulele benigne sunt toate o singura culoare - adesea o singura nuanta de maro. Avand o varietate de culori este un alt semnal de avertizare. Ar putea aparea un numar de nuante diferite de maro, bronz sau negru. Un melanom poate deveni si rosu, alb sau albastru.

- D: Alunitele benigne au de obicei un diametru mai mic decat cele maligne. Melanoamele sunt, de obicei, mai mari in diametru decat cel al stergatoarelor de pe varful creionului (6mm), dar uneori pot fi mai mici atunci cand sunt detectate pentru prima data.

- E: Fiti in alerta atunci cand o alunita incepe sa evolueze sau sa schimbe in orice fel. Orice schimbare - in dimensiune, forma, culoare, inaltime sau alta trasatura sau orice simptom nou, cum ar fi sangerarea, mancarimea sau crustele - indica pericolul.

Factori de risc

- Expunerea la radiatii UV: Expunerea la razele ultraviolete (UV) este un factor major de risc pentru majoritatea melanoamelor. Lumina soarelui este sursa principala de raze UV. Solarele si luminile solare sunt de asemenea surse de raze UV;

- Alunitele: O alunita este o tumoare benigna (non-canceroasa) pigmentata. Bebelusii nu se nasc de obicei cu alunite; adesea incep sa apara la copii si adulti tineri. Cele mai multe alunite nu vor provoca niciodata probleme, dar cineva care are multe alunite este mai probabil sa dezvolte melanom;

- Culoarea pielii: Riscul de melanom este mult mai mare pentru albi decat pentru afro-americani. Albii cu par rosu sau blond, ochi albastri sau verzi, prezinta un risc crescut.

- Istoricul familial: Riscul de melanom este mai mare daca unul sau mai multe dintre rudele de gradul intai (parinti, frati, surori sau copii) au avut melanom. Aproximativ 10% dintre persoanele cu melanom au istoric familial al bolii;

- Istoric personale de cancer de piele;

- Sistem imunitar deprimat;

- Sexul masculin.

Metode de diagnostic

Pentru a diagnostica melanomul malign avem nevoie de: biopsie; excizie locala larga (indepartarea unei zone mai mari de tesut); ecografie ganglionara (pentru a vedea daca celulele de melanoma au ajuns in ganglioni); biopsia ganglionului santinela; CT.

Stadializare

Stadiul 0 (in situ)

Asta inseamna ca celule canceroase sunt numai la suprafata pielii si ca nu au inceput sa creasca in straturile mai profunde.

Stadiul 1A

Melanomul are mai putin de 1 mm grosime. Stratul de piele de deasupra tumorii nu este spart – nu este ulcerat. Melanomul apare doar la nivelul pielii si exista semne ca acesta s-a raspandit la ganglionii limfatici sau in alte parti ale corpului.

Stadiul 1B

Melanomul are mai putin de 1mm grosime si pielea este crapata (ulcerata). Sau acesta are intre 1 si 2 mm, dar nu prezinta ulceratii.

Melanomul este prezent doar la nivelul pielii si nu exista semne ca s-a raspandit la ganglionii limfatici sau in alte parti ale corpului.

Stadiul 2A

Melanomul are intre 1 si 2 mm grosime si este ulcerat sau are intre 2 si 4 mm si nu este ulcerat. Melanomul este prezent doar la nivelul pielii si nu exista semne ca s-a raspandit la ganglionii limfatici sau in alte parti ale corpului.

Stadiul 2B

Melanomul are intre 2 si 4 mm grosime si este ulcerat. Sau are peste 4 mm si nu este ulcerat. Melanomul este prezent doar la nivelul pielii si nu exista semne ca s-a raspandit la ganglionii limfatici sau in alte parti ale corpului.

Stadiul 2C

Melanomul are peste 4 mm grosime si este ulcerat. Melanomul este prezent doar la nivelul pielii si nu exista semne ca s-a raspandit la ganglionii limfatici sau in alte parti ale corpului. Exista informatii cu privire la tratamentul melanomului in stadiul 2 in aceasta sectiune.

Stadiul 3A

Melanomul s-a raspandit la cel mult 3 ganglioni limfatici din apropierea tumorii principale. Dar nodulii nu sunt mariti si celulele pot fi vazute doar la microscop. Melanomul nu este ulcerat si nu exista semne ca s-a raspandit in alte parti ale corpului.

Stadiul 3B

Stadiul 3B inseamna ca:

- Melanomul este ulcerat si s-a raspandit la 1-3 ganglionii limfatici din apropiere, dar nodulii nu sunt mariti si celulele pot fi vazute doar la microscop;

- Melanomul nu este ulcerat si s-a raspandit la 1- 3 ganglionii limfatici din apropiere, dar nodulii sunt mariti;

- Melanomul nu este ulcerat, s-a raspandit la zone mici de piele sau la canalele limfatice, dar ganglionii limfatici nu contin celule canceroase.

Stadiul 3C

Stadiul 3C inseamna ca:

- Exista celule canceroase in ganglionii limfatici si exista mici zone de celule canceroase la nivelul pielii sau al canalelor limfatice in apropierea tumorii principale;

- Melanomul este ulcerat si s-a raspandit la 1- 3 ganglioni limfatici din apropiere, acestia fiind mariti;

- Este posibil ca melanomul sa fie sau sa nu fie ulcerat si s-a raspandit la 4 sau mai multi ganglioni limfatici din apropiere;

- Este posibil ca melanomul sa fie sau sa nu fie ulcerat si s-a raspandit la ganglionii limfatici care s-au unit.

Exista informatii cu privire la tratamentul melanomului in stadiul 3 in aceasta sectiune.

Stadiul 4

Acest lucru inseamna ca melanomul s-a raspandit in alta parte a corpului, la distanta de locul unde acesta a aparut initial, precum si la ganglionii limfatici din apropiere.

In general, melanomul se raspandeste la plamani, ficat sau creier, sau la ganglionii limfatici aflati la distanta de locul initial sau in alte zone ale pielii. Exista informatii cu privire la tratamentul melanomului in stadiul 4 in aceasta sectiune.

Tratament

In functie de diferiti factori vom avea urmatoarele posibilitati de tratament: chirurgie, imunoterapie, chimioterapie, radioterapie.


Citeste si despre:

Prevenirea cancerului de piele - autoexaminarea pielii si a alunitelor Cancerul de piele sau melanomul Vaccinul pentru cancerul de piele ar putea deveni realitate Adevarul despre melanom, cel mai periculos cancer de piele Atentie la razele UV! Cresc dramatic riscul de cancer de piele! Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cancerul de piele poate fi prevenit respectand cateva reguli simple Cancerul de piele - ce inseamna si cum ne putem feri de acesta Semnele timpurii ale cancerului de piele Cancerul de piele: tipuri, preventie, tratament Informatii esentiale despre melanomul malign