Dermatita de contact

Actualizat: 08 August 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Dermatita de contact este o inflamatie a tegumentului cauzata de contactul cu o substanta iritanta. Dermatita de contact nu este contagioasa si nici nu are potential malign. Tegumentul este afectat in special la nivelul mainilor, talpilor si al regiunii inghinale. Dermatita de contact poate afecta ambele sexe, toate varstele, dar este mai frecventa la femei decat la barbati.

Algoritmul ingrijirii si adecvate si vindecarii consta in:
- autoingrijirea adecvata;
- monitorizarea de catre un medic specialist a starii generale si a evolutiei sub tratament medicamentos.

Simptome

Printre semnele si simptomele dermatitei de contact se numara:
- prurit (mancarime);
- inrosire usoara;
- crapaturi si fisuri ale tegumentului;
- zone de culoare rosu intens, umede (in cazuri severe).

Cauze

Printre cauzele aparitiei dermatitei de contact sunt contactul cu factori iritanti, precum metalele pretioase sau cataramele centurilor, acizii sau solventii. Apa fierbinte si detergentii sunt cei mai frecventi iritanti. Agentul iritant inlatura stratul gras al tegumentului, cauzand deshidratarea si micsorarea volulmului celulelor de la suprafata.

Factori de risc

Factorii de risc ai dermatitei de contact sunt expunerea constanta la apa fierbinte, detergenti sau orice substanta iritanta care modifica continutul in apa (hidratarea) tegumentului. Arsurile pot fi provocate de apa fierbinte sau insolatie.

Diagnostic

Diagnosticul dermatitei de contact se stabileste pe observarea de catre pacient a simptomelor si anamneza si examenul fizic efectuate de un medic de familie sau specialist dermatolog.

Consult de specialitate

Medicul specialist trebuie consultat cand:
- apare febra;
- prezinta semne de infectie (tumefactie, sensibilitate, roseata, caldura) la locul iritatiei;
- tratamentul nu determina disparitia simptomelor intr-o saptamana.

Tratament

Tratament la domiciliu

Instructiuni pentru evitarea dermatitelor de contact:
- evitarea substantelor chimice si a materialelor ce cauzeaza eruptia cutanata;
- folosirea de uleiuri de baie in locul sapunului;
- uscarea pielii prin tamponare, mai degraba decat prin frecare;
- reducerea temperaturii apei, astfel incat sa fie calduta cand e folosita pentru baie sau cu alte scopuri;
- folosirea exclusiva a cremelor, lotiunilor si a unguentelor recomandate, precum si a medicamentelor recomandate de medic; alte produse comerciale pot agrava situatia;
- aplicarea unguentelor sau cremelor de maini de 6-7 ori pe zi; pentru alte parti ale corpului, se aplica de doua ori pe zi, mai ales dupa baie;
- folosirea cat mai putin posibil a solventilor si utilizarea manusilor chirurgicale de vinilin pentru a se preveni contactul cu substante iritante, precum apa, sapunul, detergentii, prafuri de curatare, vopsele, tiner pentru vopsea, terebentina si substante pentru lustruit masini, podele, pantofi, mobila sau metale;
- partea interioara a manusilor trebuie sa fie uscata;
- manusile trebuie aruncate daca se gauresc;
- manusile de vinil trebuie purtate in timpul curatarii sau stoarcerii de lamai, portocale, grepfrut, rosii sau cartofi;
- purtarea manusilor de piele pentru muncile casnice sau gradinarit;
- folosirea masinii de spalat vase pentru spalarea veselei;
- indepartarea inelelor inainte de a spalarea pe maini sau inainte de efectuarea muncilor casnice.

Medicatie

Medicii specialisti recomanda creme, unguente sau lotiuni pentru aplicare locala. Acestea pot contine preparate cu steroizi pentru a reduce inflamatia sau lubrifianti pentru a pastra umiditatea tegumentului.

Evolutie

Simptomele pot fi controlate prin tratament si evitarea substantei iritante. Recurenta este frecventa, astfel ca tratamentul poate fi necesar mai multi ani.

Complicatii

Complicatiile pot fi durerea si mutilarea mainilor in cazul leziunilor constante.

Sfaturi

Activitatile normale pot fi reluate treptat, pe masura ce iritatia se amelioreaza.
Nu este necesara o dieta speciala.
Nu este contagioasa pentru ceilalti.

Profilaxie

Trebuie evitat contactul cu orice substanta iritanta care a cauzat anterior dermatita. Pielea trebuie protejata de insolatie si de arsuri.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Dermatita de contact cu proteine Dezinfectantii pot duce la dermatite de contact sau alte afectiuni ale pielii? Tratamentul dermatitei de contact Dermatita alergica de contact Dermatita periorala Cum se trateaza dermatita in functie de severitatea afectiunii Dermatita atopica la copil Cele mai eficiente produse pentru pielea sensibila si iritata Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Dermatita herpetiforma Dermatita periorala: cauzele aparitiei Poate dermatita seboreica sa provoace caderea parului? Mituri si realitati despre contactarea, simptomele si tratamentul HIV/SIDA Alergiile Calmeaza si repara pielea iritata cu produsele A-Derma Cauzele ridurilor