Melanomul este un tip de cancer care se dezvolta in melanocite, celule pigmentare prezente in piele. Acesta poate fi mult mai grav decat alte forme de cancer de piele, intrucat se poate raspandi in alte parti ale corpului (metastaze) si poate cauza complicatii serioase si chiar deces.
Deoarece majoritatea melanoamelor apar pe piele in locuri unde pot fi vazute, bolnavii sunt primii care pot detecta majoritatea melanoamelor.
Depistarea si diagnosticarea precoce sunt cruciale. Cu cat este constatat mai devreme, cu atat cresc posibilitatile ca melanomul sa poata fi vindecat prin intermediul interventiilor chirurgicale minore.
Cauzele melanomului
Corpul unei persoane este format din milioane de celule de tipuri diferite. Cancerul se dezvolta atunci cand o parte din celule se multiplica in mod anormal. Atunci cand cancerul afecteaza organele si tesuturile, se formeaza o excrescenta numita tumora. Cancerul poate sa apara in orice parte a corpului, unde celulele se multiplica anormal.
Netratat, cancerul poate sa creasca rapid si sa se raspandeasca prin piele sau sange, ori in alte parti ale corpului. Acest lucru se intampla de obicei prin intermediul sistemului limfatic.
Sistemul limfatic cuprinde o serie de glande care sunt localizate in tot corpul si sunt conectate intr-un mod similar cu al sistemului circulator. Daca o persoana sufera de gripa, sunt afectati ganglionii limfatici (glandele din sistemul limfatic de la nivelul gatului). Ganglionii limfatici produc multe celule necesare sistemului imunitar. In cazul in care cancerul atinge sistemul limfatic, acesta se poate imprastia in orice alta parte a corpului, inclusiv oase, sange sau organe.
Melanoamele
Cauza principala a melanoamelor este expunerea la soare. Razele soarelui contin raze ultraviolete (UV) care pot afecta pielea. Exista doua tipuri de raze ultraviolete: de tip A si de tip B. Ambele, UVA si UVB dauneaza pielii in timp, crescand posibilitatea aparitiei cazurilor de cancer de piele, inclusiv melanom. Chiar si sursele de lumina artificiala (cum ar fi lampile solare) pot amplifica riscul declansarii cancerului de piele.
Cum ne putem proteja vara asta de razele solare |
Cum se raspandeste cancerul?
Factorii care cresc riscul dezvoltarii melanomului sunt:
Toti factorii de mai sus sensibilizeaza pielea la efectele soarelui.
Melanoamele pot fi prezente oriunde pe corp, dar mai ales pe spate, picioare, brate si fata.
Primul semn al prezentei unui melanom este aparitia unei alunite noi sau o modificare a uneia deja prezenta. Alunitele normale au o singura culoare, au forma rotunda sau ovala si nu au dimensiuni mai mari de 6 mm, in diametru. Melanoamele sunt mult mai susceptibile de a avea o forma neregulata si mai multe culori. Acestea au diamentru mai mare de 6 mm si poate fi insotit de simptome cum ar fi mancarimea sau sangerarea. O modalitate buna de a face diferenta dintre o alunita normala si un melanom este de a folosi sistemul de verificare ABCDE:
Daca va preocupa aspectul vreuneia dintre alunitele dumneavoastra, consultati medicul de familiei cat mai curand posibil.
Principalele tipuri de melanom sunt:
Melanomul raspandit superficial - acest tip include 70% din toate cazurile de melanom. Cele mai comune zone in care apare sunt picioarele, la femei si spatele, la barbati (dar si in alte zone) si apar frecvent la persoanele cu varste cuprinse intre 30-50 de ani. Aceste melanoame sunt de multe ori proeminente si au mai multe culori. Melanoamele din aceasta categorie, care sunt diagnosticate intre 1-5 ani de la aparitie si se afla in stadiile incipiente pot fi eliminate.
Melanomul nodular - se refera la aproximativ 20% dintre meloanoame, caracterizat de o culoare negru-albastrui. Melanoamele de acest tip evolueaza si se pot raspandi destul de rapid.
Lentigo maligna - spre deosebire de alte forme de melanom, lentigo maligna tinde sa apara pe locuri cum ar fi fata, sau alte zone care sunt expuse la soare in mod constant. Lentigo maligna arata ca o aglomeratie de pistrui cu forme neregulate sau colorate si se dezvolta lent. Poate dura destul de multi ani sa se transforme intr-un melanom periculos.
Exista si alte forme rare de melanom, care apar sub unghii, palme, talpi, in ochi sau uneori chiar in interiorul corpului.
Medicul va examina pielea si va decide daca sunt necesare si alte evaluari ulterioare.
Biopsia - In cazul in care medicul de familie decide ca o alunita suspecta ar putea fi melanom, va solicita ajutorul unui dermatolog pentru teste suplimentare. Medicul dermatolog ar putea sa considere necesara realizarea unei biopsii.
Aceasta este o mica operatie in care o alunita suspecta este eliminata din piele pentru a fi studiata la microscop si pentru a se depista daca este canceroasa. Cand este confirmat cancerul, va fi necesara o interventie chirurgicala, pentru a se elimina o portiune mai mare de piele. Poate fi recomandata operatia pentru a se sti daca melanomul s-a raspandit.
Teste suplimentare - Daca exista o suspiciune legata de faptul ca s-ar fi putut raspandi cancerul la sistemul limfatic al altor organe, oase sau fluxul de sange, se vor face investigatii suplimentare.
Biopsia ganglionilor limfatici santinela - Atunci cand melanomul se raspandeste, de obicei procesul va avea loc intr-un mod previzibil, prin sistemul limfatic la cel mai apropiat grup de ganglioni limfatici.
Acestia sunt localizati peste tot in organism si sunt o parte a sistemului imunitar al organismului. Cantitati microscopice de melanom se pot raspandi prin intermediul sistemului limfatic la ganglionii limfatici. Un melanom localizat pe brat, de exemplu, se va extinde de cele mai multe ori in zona ganglionilior limfatici de la axile, iar unul de pe picior, cel mai des va ajunge la glandele de pe vintre.
Biopsia ganglionilor limfatici santinela, este un test prin care se stabileste daca anumite cantitati din melanom s-au raspandit la ganglionii limfatici. Chirurgul va injecta in jurul zonei suspecte o combinatie dintre un colorant albastru si un produs chimic slab radioactiv. Substantele vor patrude prin aceleasi canale in piele, ca si melanomul si, primul nodul limfatic la care ar putea ajunge, ar fi cel care ar putea fi afectat de cancer (nodulul limfatic santinela).
Medicul va elimina selectiv nodulul santinela. Nodulul este oferit apoi unui anatomopatolog pentru examinare si pentru a se constata daca a fost afectat de melanom.
Daca nodulul santinela nu a fost influentat de melanom, este aproape imposibil ca orice alt nodul limfatic sa fie afectat. Aceasta procedura este una importanta, intrucat bolnavii la care melanomul s-a extins la ganglionii limfatici, sunt mult mai susceptibili ca melanomul sa se fi extins si in alte parti ale corpului.
In cazul in care ganglionul limfatic contine melanom, exista un risc de aproximativ 20%, ca cel putin un nodul limfatic din acelasi grup sa contina melanom. In aceste conditii, sunt recomandate interventii chirurgicale mult mai complexe pentru a se elimina toti nodulii din grupul afectat.
Alte investigatii ar putea cuprinde: radiografii toracice cu raze X, imagistica prin rezonanta magnetica (RMN), tomografie computerizata, analize de sange.
In general, melanomul este tratat prin interventie chirurgicala. Medicii au constatat ca operatia nu trebuie sa fie chiar atat de extinsa cum s-a considerat cu ani in urma. In tratarea melanomului depistat timpuriu, medicii elimina doar un centimetru de tesut normal din jurul melanomului. Tipurile mai profunde si avansate de cancer pot necesita interventii chirurgicale mai extinse.
In functie de diverse considerente (grosimea tumorii, localizarea melanomului, varsta, etc), poate fi recomandata eliminarea anumiteor ganglioni limfatici. In cazul in care boala este avansata, cum ar fi atunci cand melanomul s-a raspandit in alte parti ale corpului, sunt recomandate inclusiv tratamente de genul imunoterapiei.
Specialistii folosesc in sistem de stadializare pentru a descrie gradul de evolutie al melanomului in piele (grosime) si nivelul de raspandire al acestuia. Etapele dezvoltarii melanomului sunt:
Cel mai bun mod de a preveni orice tip de cancer de piele este de a evita supraexpunerea la soare.
Evitati soarele in orele de varf - Soarele este cel mai puternic in perioada amiezii dar si in alte momente ale zilei. Nu petreceti perioade lungi la soare in timpul zilei si asigurati-va ca va protejati pielea: stati la umbra, utilizati creme de protectie solara si acoperiti-va cu haine largi.
Alegeti haine largi - daca petreceti perioade lungi de timp in soare, purtati haine care sa va ofere protectie impotriva razelor soarelui, care ar trebui sa includa palaria cu boruri largi si ochelarii de soare.
Folositi ecrane solare - Cand achizitionati produse de protectie solara, asigurati-va ca acestea sunt potrivite pentru tipul dumneavostra de piele si ca va protejeaza impotriva razelor si radiatiilor ultraviolete (UVA si UVB).
Cremele cu rol de protectie solara ar trebui aplicate cu minim 15 minute inainte de a merge in soare si trebuie reaplicate la fiecare doua ore. Daca va petreceti timpul in apa, folositi o crema de protectie solara rezistenta la apa.
Aveti grija in mod special la protectia pielii copiilor si bebelusilor, care este mult mai sensibila decat cea a adultilor. Expunerile repetate la soare ar putea duce la cancer de piele care se va dezvolta mai tarziu in viata.
Evitati arsurile solare - Daca va petreceti mult timp la soare, incercati sa evitati sa va ardeti pielea. Acest prejudiciu este un semnal ca pielea a primit un nivel periculos de radiatii. De fiecare data cand pielea este expusa la radiatii, creste sansa sa apara cancerul de piele, chiar si peste ani.
Bronzul - Specialistii va vor indica sa evitati total soarele, intrucat chiar si bronzarea pielii poate creste riscul dezvoltarii cancerului de piele. Totusi, daca doriti sa va bronzati, incercati sa utilizati creme de protectie soalara si expuneti-va treptat la soare in fiecare zi. Cand doriti sa va bronzati, limitati expunerea la soare la 30 de minute si apoi cresteti treptat timpul cu 5 sau 10 minute pe zi.
Solarul si lampile cu lumina si radiatii ultraviolete - Specialistii recomanda sa nu se foloseasca solarul sau lampile cu lumina si radiatii ultraviolete. Acestea pot creste riscul dezvoltarii melanomului, cel mai periculos tip de caner si pot provoca imbatranirea prematura a pielii.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.