15 simptome de cancer ignorate de barbati

Actualizat: 08 Iunie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Iancu Marilena
Consultant medical:

Dr. Iancu Marilena
Rezident Medicina de Urgenta

Generalitati


Exista cel putin 15 simptome de cancer pe care barbatii le ignora. De obicei, persoanele de sex masculin evita sa consulte medicul, cu toate ca stiu ca diagnosticarea din timp a unei boli grave ofera o sansa in plus la vindecare.

Consultatia preventiva la medicul de specialitate poate depista afectiunile in stare incipienta; astfel, se va stabili un diagnostic care va permite aplicarea tratamentului corespunzator iar sansele de vindecare cresc.

De cele mai multe ori insa, barbatii nu merg la medic decat daca sunt convinsi de partenerele lor. Femeile sunt cele care trebuie sa ii determina pe barbati sa faca un screening pentru cancer, de exemplu.

Potrivit medicilor cercetatori, persoanele de sex masculin ar putea trata din timp unele forme de cancer daca ar reusi sa identifice anumite simptome care impun consultul medical de urgenta.

Unele dintre aceste manifestari sunt mai vagi, iar altele specifice; de exemplu, durerea, indiferent de zona in care se manifesta, ar putea fi cauzata de multipli factori, nu numai de cancer, insa acest lucru nu inseamna ca in cazul in care va confruntati cu dureri cronice nu trebuie sa mergeti la medic.

Modificari la nivelul mamelonului

Ca barbat, probabil niciodata nu ati luat in considerare posibilitatea de a dezvolta un cancer mamar. Cu toate ca este o forma rara de cancer, orice modificare aparuta la nivelul mamelonului trebuie verificata de catre un medic.


Semne specifice cancerului mamar, atat la femei cat si la barbati:
- cute, umflaturi sau alte modificari ale pielii din regiunea pectorala;
- retractia mamelonului;
- roseata sau descuamare la nivel mamar;
- scurgeri mamelonare.

- mic nodul sub mamelon 

- umlarea tesutului mamar

-un san poate fi mai crescut decat celalalt

In timpul consultatiei fizice oferiti cat mai multe informatii despre modul, perioada in care a aparut modificarea, deoarece la baza examenului vor sta informatiile primite de la dvs. si in functie de acestea medicul va va recomanda mamografia, biopsia sau alte investigatii.

Dureri persistente

Pe masura ce inainteaza in varsta, oamenii se confrunta frecvent cu dureri cronice; cu toate acestea durerea poate fi si unul dintre simptomele precoce ale cancerului. In aceste conditii, orice durere care persista ar trebui investigata de catre medic.

Modificari la nivelul testiculelor

Cancerul testicular apare frecvent in randul barbatilor cu varsta cuprinsa intre 20-39 de ani. Pentru prevenirea cancerului se recomanda vizita periodica la medicul specialist, ca parte a controlului de rutina.

Totodata, medicii recomanda autoexaminarea lunara si consultul de urgenta la orice modificari aparute la nivelul testiculelor (schimbarea dimensiunii, umflaturile, senzatia de greutate etc.). Unele forme de cancer evolueaza rapid, iar detectarea din timp poate fi decisiva pentru salvarea vietii.

In timpul consultului medical, pe langa examenul clinic al testiculelor, se va face si o evaluare a starii generale de sanatate. In cazul in care pacientul este suspectat de cancer vor fi recomandate analize de sange (pentru stabilirea titrului de markeri tumorali din sange) sau o ecografie testiculara. In urma rezultatelor, medicul va decide daca se va efectua biopsie.

Modificari ale ganglionilor limfatici

Daca observati modificari ale ganglionilor limfatici, indiferent de pozitionarea acestora: gat, axila etc., trebuie sa mergeti la un consult medical de specialitate. Ganglionii care cresc progresiv in dimensiune, pe o perioada mai lunga de o luna, necesita investigatii medicale.

Palparea este primul pas in examenul clinic, urmata apoi de o ecografie pentru a se vedea consistenta si dimensiunea ganglionilor.  Poate fi facuta si o Radiografie daca medicul considera ca e necesara . 

In cazul in care posibilitatea unei infectii este eliminata, medicul va recomanda biopsia.

Febra

Febra inexplicabila poate fi un simptom care indica existenta cancerului; dar la fel de bine ar putea fi si un semn de pneumonie sau alte boli infectioase. Majoritatea formelor de cancer provoaca febra la un moment dat, inclusiv leucemia si limfomul.

De obicei, febra apare dupa ce cancerul s-a extins de la organul afectat initial si invadeaza alte parti ale corpului.

Scaderea in greutate

Scaderea nejustificata in greutate presupune stabilirea unei consultatii la medicul de familie. Daca o persoana pierde mai mult de 10% din greutatea corpului intr-o perioada scurta de timp (cateva saptamani), fara a tine o dieta sau un regim de slabit stabilit de ea,  atunci trebuie sa consulte medicul pentru a depista cauza. Pe baza informatiilor obtinute, medicul va decide care sunt investigatiile necesare.

Dureri abdominale si depresie

Orice persoana care prezinta dureri abdominale asociate cu depresie necesita un consult. Expertii au demonstrat existenta unei legaturi intre depresie si cancer pancreatic.

Alte simptome asociate acestui tip de cancer sunt: icter, modificarea culorii scaunului (de obicei in gri). Daca suspecteaza un astfel de diagnostic, medicul poate recomanda radiografie toracica, RMN sau alte investigatii pe care le va considera adecvate.

Oboseala

Oboseala este un simptom caracteristic oricarei forme de cancer la barbati. De obicei, oboseala se instaleaza atunci cand cancerul se afla intr-un stadiu tardiv si poate fi insotita de febra.

Totodata, exista posibilitatea ca oboseala sa se manifeste si in stadiile incipiente ale unor tipuri de cancer, precum: leucemia, cancerul gastric sau cancerul de colon.

Senzatia de oboseala mai apare in anemii cronice, cand depozitele de fier ale organismului sunt epuizate insa chiar si aceste goliri ale depozitelor de fier din organism  trebuie sa ridice suspiciuni ale unei afectiuni oncologice. 

Astfel, daca va simtiti obositi in permanenta nu ezitati sa consultati medicului pentru a stabili cauzele care declanseaza acest simptom!

Tuse persistenta

De regula, tusea nu este un simptom specific al cancerului; adesea aceasta este asociata cu raceala, gripa, alergii; de asemenea, poate aparea ca efect secundar al unui tratament.

Totusi, in cazul in care acest simptom se manifesta de 3-4 saptamani trebuie sa mergeti la medic pentru o consultatie. Tusea poate fi o manifestare a unui tip de cancer, dar si a altor afectiuni: bronsita cronica, reflux gastroesofagian.

Specialistul va analiza cu atentie gatul, functionalitatea pulmonara si daca este cazul va solicita si investigatii suplimentare (radiografii). Imediat ce cauzele tusei sunt identificate se va institui tratamenul adecvat.

Dificultati de inghitire

Exista situatii in care barbatul prezinta dificultati de inghitire si pentru ca se obisnuiesc cu aceasta conditie nu considera importanta investigarea acestora. Totusi, dificultatile de inghitire ar putea fi un semn de cancer gastrointestinal, cum ar fi cancerul de esofag sau cresterea in volum a unui nodul tiroidian preexistent sau nou aparut care ar trebui sa ridice suspiciuni si sa fie investigat .

In cazul in care prezentati dificultati de inghitire adresati-va medicului! Acesta va poate recomanda o radiografie toracica sau o endoscopie superioara pentru examinarea esofagului si a tractului gastrointestinal superior.

Modificari la nivelul pielii

Modificarile de culoare ale pielii, alunitele, sangerarile nejustificate sau descuamarile pielii pot deveni pe rand simptome ale cancerului. Pentru a stabili un diagnostic medicul analizeaza aspectul fizic al pielii si poate recomanda efectuarea biopsiei cutanate.

La cancerul de piele trebuie respectata regula A,B,C,D,E. Aceste modificari includ: asimetrie , margini care nu sunt bine definite, cu conturul depasit  ( border), modificarea culorii, cresterea in dimensiuni si evolutie ( de obicei fulminanta , rapida). 

Sangerari nejustificate

Daca tusiti sau expectorati cu sange (hemoptizie), daca aveti sange in scaun ( melena)  sau urinati cu sange mergeti la camera de urgenta a unui spital.

Nu este recomandat sa faceti presupuneri de genul: sangerarea din scaun este determinata de hemoroizi sau fisuri anale ; vinovat ar putea fi cancerul de colon sau o boala inflamatorie intestinala.  Medicul va poate recomanda investigatii de tipul colonoscopiei, care poate depista cancerul de colon inca din stadiul incipient.

Modificari ale cavitatii bucale

Daca fumati sau mestecati tutun, aparitia unei pete in cavitatea bucala constituie un semnal de alarma. Aceste modificari pot indica leucoplazie - leziuni premaligne care pot progresa spre cancer oral. Raportati medicului orice modificare la nivelul gurii pentru a decide care sunt testele necesare pentru stabilirea diagnosticului corect.

Probleme urinare

Pe masura ce inaintati in varsta problemele urinare devin tot mai frecvente. Nevoia si sentimentul iminent de a urina pot fi doar cateva dintre simptomele cancerului de prostata. De asemenea, poate aparea si senzatia deranjanta ca vezica urinara nu a fost golita complet.

Medicul va face un tuseu rectal prin care va observa daca prostata este marita. Odata cu inaintarea in varsta, glanda creste in dimensiune, datorita unei afectiuni (necanceroase): hiperplazie benigna de prostata (adenomul de prostata).

Medicul urolog va efectua un test de sange pentru a verifica nivelul de antigen specific prostatic sau PSA. PSA este o proteina produsa de prostata, iar testul masoara posibilitatea de a dezvolta cancer de prostata. Daca medicul constata anomalii la nivelul prostatei sau in cazul in care PSA este mai mare,  acesta va recomanda investigatii suplimentare, inclusiv biopsia.

Indigestia

Majoritatea persoanelor de sex masculin se confrunta cu simptome pe care le considera la fel de neplacute ca urmarile unui accident cardiovascular atunci cand au indigestie.

Totusi, indigestia cauzata de alimentatia in exces poate fi unul dintre semnele cancerului de esofag, gat sau stomac.


Citeste si despre:

15 simptome sugestive pentru cancer pe care femeile adesea le ignora Sase simptome medicale serioase Simptome pe care barbatii nu ar trebui sa le ignore Balonarea, un simptom care nu trebuie ignorat. Iata ce boli grave poate ascunde Cancere fara simptome Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Adevarul despre melanom, cel mai periculos cancer de piele Simptomul sexual pe care sa nu il ignorati niciodata Nu ignora niciodata aceste simptome! Pot ascunde boli grave Simptome ale tumorilor cerebrale ce nu trebuie ignorate Cum ne putem feri de simptomele depresiei pe perioada iernii