Tuseu medical

Examen al unei cavitati naturale a corpului uman practicat cu unul sau doua degete.

Diferite tipuri de tuseu medical

- tuseul rectal, care se practica cu indexul, imbracat intr-un deget de manusa lubrifiat, permite explorarea anusului, a partii joase a rectului, a fundului de sac douglas (partea de jos a cavitatii peritoneale) si a prostatei. Acest examen este practicat in special incepand cu varsta de 50 ani in cursul vizitelor medicale de rutina cu scopul de a evita eventualele leziuni prostatice.
- Tuseul vaginal, examen practicat de un ginecolog sau de un generalist, este efectuat cu ajutorul a doua degete, indexul si mijlociul, acoperite cu o manusa lubrifiata. Asociat palparii abdominale, tuseul vaginal permite examinarea colului uterin, a uterului si anexelor sale (trompe, ovare). Un tuseu vaginal permite, de asemenea, sa se depisteze o anomalie de pozitie sau o crestere a dimensiuni lor uterului, prezenta unei mase pe uter, pe ovare sau pe trompele uterine (fibrom uterin, chist al ovarului sau piosalpinx, adica prezenta puroiului in trompe), o crestere a volumului sau o anomalie a consistentei colului uterin (cancer).

Citeste si despre:

Rolul controlului medical periodic si ce presupune acesta Analize medicale recomandate barbatilor peste 40 de ani Cand devine durerea testiculara o urgenta medicala? Hiperplazia benigna de prostata Colonoscopia - scop, pregatire, cum se realizeaza 15 simptome de cancer ignorate de barbati Sangele in scaun - hemoragiile digestive Incontinenta fecala Femeia insarcinata Bolile de prostata: tumori canceroase sau necanceroase?