Biopsie

Prelevare a unui fragment de tesut sau de organ in scopul de a fi examinat microscopic.

Indicatii - O biopsie este indicata atunci cand se doreste un studiu anatomopatologic (structura globala a fragmentului vazut la microscop) si uneori biochimic (cercetarea diverselor substante), imunologic (punerea in evidenta a antigenelor), genetic sau bacteriologic. Biopsia permite, de asemenea, diagnosticarea unei anomalii locale, de exemplu o tumora, sau ale unor simptome generalizate, ca in timpul unei boli de sistem. Uneori, se cauta sa se asigure ca o leziune cunoscuta (ulcer de stomac sau alta) nu contine celule canceroase. Mai multe biopsii succesive pot fi practicate pentru a verifica daca evolutia unei boli este favorabila sub tratament. Biopsia intervine adesea dupa examene mai usor de realizat (dozari sangvine, radiografii). Ea aduce o certitudine a diagnosticului si nu o probabilitate, si indica, intre mai multele varietati cunoscute ale unei aceleiasi boli, pe cea care este in cauza; biopsia precizeaza intinderea leziunilor, gradul lor de penetrare in tesuturi. Aceste probleme au importante repercusiuni prognostice si terapeutice: de exemplu, un cancer ar fi tratat mai radical daca s-ar sti ca el apartine unei anumite varietati, sau faptul ca el a depasit anumite limite tisulare.

Desfasurare si efecte secundare - Desfasurarea examenului biopsic este foarte variabila in functie de localizarea biopsiei si dupa tehnica utilizata. Anestezia poate fi locala (biopsia transcutanata a sanului, a pielii) sau generala (biopsia chirurgicala a unui organ profund).
Ca pentru oricare examen medical, indicarea unei biopsii trebuie sa fie foarte bine cantarita, astfel ca avantajele sa prevaleze asupra inconvenientelor, care sunt exceptionale: o biopsie, mai ales transcutanata, poate leza un organ, poate provoca o hemoragie prin traumatismul unui vas sangvin, poate introduce microbi in organism. Totusi, riscurile sunt diminuate considerabil de experienta operatorului, de ghidarea radiografica a instrumentelor, de respectarea unei asepsii riguroase.

Citeste si despre:

Informatii esentiale despre biopsia hepatica Informatii utile despre biopsia polipilor nazali Ce trebuie sa stim despre biopsia renala Biopsia Biopsia cutanata: informatii utile Biopsia aspirativa cu ac fin Biopsia sanului Colposcopia si biopsia cervicala Biopsia - cum se obtine si rolul ei in oncologia moderna