Testele pentru depistarea cancerului si alte teste de laborator pot ajuta medicul sa stabileasca acest diagnostic. Testele de sange singure in rare cazuri pot arata pezenta sau absenta cancerului. Daca un pacient este suspect de cancer, medicul sau va recomanda anumite teste de sange specifice sau alte teste de laborator, cum ar fi analiza urinei sau o biopsie a unei formatiuni suspecte pentru a putea stabili diagnosticul de cancer.
In general, testele de sange nu pot spune daca pacientul are cancer sau orice alta afectiune necanceroasa, dar pot oferi medicului indicii despre ce se intampla in organismul pacientului. Doar pentru ca medicul recomanda efectuarea unor teste de sange specifice pentru depistarea cancerului si cauta semne ale acelei afectiuni, nu inseamna neaparat ca pacientul are acest diagnostic.
Probele de sange si alte produse biologice cum ar fi urina, alte fluide corporale sau tesuturi pentru biopsie sunt analizate in laborator pentru identificarea modificarilor caracteristice cancerului. Aceste probe pot arata prezenta celulelor canceroase, proteine sau alte substante produse de celulele canceroase. Testele de sange si urina pot oferi medicului si indicii despre cat de bine functioneaza organele pacientului si daca acestea au fost afectate de cancer.
Exemple de teste de urina si sange folosite pentru diagnosticarea cancerului sunt:
Hemoleucograma
Acest test de sange frecvent folosit masoara numarul diferitelor tipuri de celule sanguine dintr-o proba de sange. Cancerele de sange pot fi diagnosticate daca anumite tipuri de celule sunt anormale ca numar (prea multe sau prea putine). O biopsie a maduvei osoase poate ajuta la confirmarea diagnosticului de cancer sanguin.
Citologia urinara
Examinarea unei probe de urina la microscop poate revela prezenta celulelor canceroase care pot proveni de la vezica urinara, ureter sau rinichi.
Testele proteinelor sanguine
Un test care examineaza diferitele proteine din sange (electroforeza proteinelor) poate ajuta la detectarea anumitor anormalitati ale proteinelor sistemului imun (imunoglobuline) care sunt uneori crescute la pacientii cu mielom multiplu. Alte teste, cum ar fi biopsia maduvei osoase, sunt folosite pentru a confirma diagnosticul suspectat.
Testele pentru markeri tumorali
Markerii tumorali sunt substante produse de celulele canceroase care pot fi detectate in sange. Dar markerii tumorali sunt produsi, de asemeni, si de anumite celule sanatoase din organism, iar nivelele pot fi crescute si in alte afectiuni necanceroase. Acest fapt limiteaza potentialul testelor pentru markerii tumorali de a ajuta la diagnosticarea cancerului.
Cea mai buna cale de folosire a testelor pentru markerii tumorali in diagnosticarea cancerului nu a fost inca stabilita. Iar folosirea anumitor teste pentru markerii tumorali este controversata. Exemple de markeri tumorali sunt antigenul specific prostatei (PSA) pentru cancerul de prostata, antigenul 125 pentru cancerul ovarian, calcitonina pentru cancerul medular tiroidian, alfa fetoproteina (AFP) pentru cancerul hepatic si gonadotropina corionica umana (HCG) pentru tumorile celulelor sexuale cum ar fi cancerul testicular si cancerul ovarian.
Rezultatele testelor trebuie interpretate cu grija deoarece mai multi factori le pot influenta, cum ar fi variatiile organismului sau chiar dieta. In plus, pacientul trebuie sa stie ca exista si anumite afectiuni necanceroase care uneori determina rezultate anormale ale acestor teste. Si, in alte cazuri, cancerul poate fi prezent chiar daca aceste teste sunt normale.
De obicei medicul foloseste rezultatele testelor pentru a determina daca acestea sunt in limite normale. Sau medicul poate compara rezultatele actuale cu cele ale testelor realizate in trecut.
Desi testele de sange si urina pot ajuta medicul oferindu-i anumite indicii, alte teste sunt necesare de obicei pentru a stabili diagnosticul. Pentru majoritatea formelor de cancer, biopsia – o procedura de obtinere a unei probe de tesut din zona afectata – este de obicei necesara pentru stabilirea diagnosticului.
In unele cazuri nivelele markerilor tumorali sunt monitorizate in timp. Medicul poate programa efectuarea de teste o data la cateva luni. Markerii tumorali sunt deseori de ajutor dupa stabilirea diagnosticului de cancer. Aceste teste pot fi folosite pentru a determina gradul de raspuns al cancerului la tratament sau daca acesta recidiveaza.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.