Cancerul pancreatic

Actualizat: 05 Martie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Andreea Vinca
Consultant medical:

Dr. Andreea Vinca
Medic Oncologie Medicala

Institutul Regional de Oncologie, Iasi

Generalitati


Cancerul pancreatic nu este intre primele 10 cele mai frecvente. Totusi, tendinta cancerului pancreatic de a se dezvolta si extinde fara a da semne il face al patrulea ca mortalitate dintre toate tipurile de cancer. Cancerul pancreatic afecteaza in mod egal atat femeile cat si barbatii, dupa varsta de 45 de ani.

Tipuri

Cancerul pancreatic este clasificat in functie de partea pancreasului pe care o afecteaza: zona care produce enzimele digestive (exocrina) sau cea care produce insulina sau alti hormoni (endocrina).

Cancerul pancreasului exocrin

Desi exista mai multe forme diferite de cancer pancreatic, 95% din cazuri sunt adenocarcinoame pancreatice. Alte tipuri mai putin comune de cancer al pancreasului exocrin sunt:

- carcinomul adenoscuamos;
- carcinomul cu celule scuamoase;
- carcinomul cu celule mari;
- carcinomul cu celule acinare;
- pancreasul exocrin reprezinta 95% din totalul pancreasului, asa ca nu este de mirare faptul ca majoritatea cancerelor; pancreatice isi au originea aici.

Cancerul pancreasului endocrin

Celelelte celule ale pancreasului produc hormoni care sunt deversati direct in circulatia sanguina (sistem endocrin). Cancerul care apare pornind de la aceste celule se numeste cancer pancreatic neuroendocrin sau cancer pancreatic al celulelor insulare.

Cancerele pancreasului endocrin sunt rare, si sunt denumite in functie de tipul de hormon pe care il produc celulele de la care isi au originea:
- insulinom (de la celulele producatoare de insulina);
- glucoganom (de la celulele producatoare de glucagon);
- somatostatinom (de la celulele producatoare de somatostatina);
- gastrinom (de la celulele producatoare de gastrina);
- vipom (de la celulele producatoare de peptid vasoactiv intestinal).

Tumorile endocrine de obicei nu sunt cancere; sunt tumori benigne. Aceste tumori benigne nu sunt considerate cancer pancreatic. Totusi, ele pot creste mult sau pot secreta cantitati anormale de hormoni, determinand probleme medicale.

Cancerul ampular (carcinomul ampulei Vater)

Este cancerul care se dezvolta in locul in care ductul care dreneaza pancreasul se uneste cu intestinul subtire (o deschidere numita ampulla). Desi, tehnic, nu este cancer pancreatic, cancerul ampular determina simptome similare cele ale cancerului pancreatic, iar tratamentul este similar.

Simptome

Cancerul pancreatic deseori trece neobservat pana cand devine avansat si greu de tratat. In marea majoritate a cazurilor, simptomele apar doar cand cancerul a crescut si a inceput sa se extinda si la alte organe.

Intrucat 95% dintre cancerelor pancreatice sunt de tip adenocarcinom, vor fi descrise mai intai simptomele acestuia, urmate de simptomle formelor mai rare de cancer.

Simptomele locale ale cancerului pancreatic

Initial, cancerul pancreatic are tendinta de a fi silentios si fara durere. Pana la momentul in care este suficient de mare pentru a determina simptome, cancerul a crescut deja in afara pancreasului.

In acest moment, simptomele depind de localizarea cancerului din pancreas:

- cancerul pancreatic la nivelul capului pancreasului determina simptome de tipul pierderii ponderale, icter (piele galbena), grasimi in scaun, cu sau fara dureri abdominale;

- cancerul pancreatic la nivelul corpului pancreasului sau in coada pancresului de obicei determina dureri abdominale si pierdere ponderala.

In general, simptomele apar mai devreme daca, cancerul este localizat in capul pancresului comparativ cu cele localizate la nivelul corpului sau al cozii pancreasului.

Cancerul pancreatic: simptome gastrointestinale

Intrucat cancerul pancreatic se dezvolta in jurul unor zone importante pentru sistemul digestiv, simptomele gastrointestinale sunt deseori predominante:

- Durere abdominala. Mai mult de 80% dintre pacientii cu cancer pancreatic prezinta la un moment durere abdominala pe masura ce tumora creste. Cancerul pancreatic poate determina durere surda in abdomenul superior si dureri de spate. Durerea poate fi ocazionala;

- Balonare abdominala. Unii pacienti cu cancer pancreatic au o senzatie de saturatie desi mananca putin sau o senzatie de balonare abdominala inconfortabila;

- Greturi;

- Diaree;

- Grasime in scaun (steatoree). Pe masura ce cancerul pancreatic scade abilitatea pancreasului de a secreta enzime pentru digestia grasimilor, mai multe grasimi ajung in scaun nedigerate. Aceste scaune grasoase pot avea un miros patrunzator si sa pluteasca mai mult decat in mod normal;

- Scaun de culoare deschisa. Daca ductul care dreneaza bila pana la intestin este blocat de cancerul pancreatic, scaunul isi poate pierde culoarea maronie si devine dechis la culoare sau de culoarea lutului. Iar urina poate deveni inchisa la culoare.

Cancerul pancreatic: simptome generale

Pe masura ce creste si se raspandeste, cancerul pancreatic afecteaza intregul organism.

Simptomele generale pot include:
- scadere ponderala;
- stare de rau;
- pierderea apetitului;
- cresterea glicemiei. Unii pacienti cu cancer pancreatic dezvolta diabet datorita cancerului care afecteaza abilitatea pancreasului de a produce insulina. (totusi, marea majoritate a pacientilor nou-descoperiti cu diabet nu sufera de cancer pancreatic)

Cancerul pancreatic: simptome cutanate

Icterul: deoarece cancerul pancreatic blocheaza ductul prin care se varsa bila in intestin (duct biliar comun), componentele bilei se acumuleaza in sange. Acestea coloreaza pielea si sclerele oculare in galben, o conditie medicala numita icter.

Prurit: uneori, pacientii cu cancer pancreatic prezinta prurit (mancarimi) pe toata suprafata corpului. Deseori, pentru aceasta conditie este responsabila bila prezenta in sange.

Simptomele formelor rare de cancer pancreatic

Tumorile celulelor insulare, numite si tumori neuroendocrine, apar in celulele pancreatice care secreta hormoni. Aceste tumori pot fi maligne (cancer) sau benigne (necanceroase). Tumorile insulelor pancreatice sunt rare.

Ca si in cazul adenocarcinomului, cancerul celulelor insulare pot determina durere abdominala, pierdere ponderala, greata si varsaturi. Atat tumorile benigne cat si cele maligne ale celulelor insulare pot produce cantitati prea mari de hormoni.

Acesti hormoni eliberati din tumora pot produce urmatoarele simptome:

- insulinomul (exces de insulina): transpiratii, anxietate, dureri de cap si pierderea cunostintei ca urmare a glicemiei mici;
- glucagonomul (exces de glocagon): diaree, sete excesia sau urinare excesiva, pierdere ponderala;
- gastrinomul (exces de gatrina): durere abdominala, ulcere gastrice care nu se vindeca, reflux gastro-esofagian, pierdere ponderala;
- somatostatinom (somatostatin in exces): pierdere ponderala, durere abdominala, scaun cu grasimi nedigerate, urat mirositoare;
- vipomul (exces de peptid vasoactiv intestinal): crampe abdominale, diaree apoasa, eritem facial.

Simptome ale cancerului pancreatic rare

La un numar mic de pacienti cu cancer pancreatic, pot fi prezente simptome care pot duce la un diagnostic mai precoce. Din pacate medicii nu au putut identifica un model reproductibil pentru acestea.

Un studiu realizat pe 305 pacienti cu cancer pancreatic a ilustrat aceasta incercare:
- 4% dintre pacienti au raportat un dezgust brusc pentru gusturi mai demult preferate (cum ar fi cele de cafea, fumat, sau vin) care precede simptomele cu mai bine de sase luni;
- 5% dintre pacienti au prezentat o pierdere a apetitului, o senzatie de satietate precoce in timpul meselor sau o slabiciune profunda, cu mai mult de sase luni inainte de aparitia simptomelor evidente;
- 1% dintre pacienti au avut episoade acute de pancreatita cu mai mult de sase luni inainte de punerea diagnosticului de cancer pancreatic.

Raritatea acestor situatii arata dificultatea folosirii simptomelor precoce in diagnosticarea cancerului pancreatic intr-un stadiu precoce.
Asa cum a fost spus, simptome precum pierderea ponderala, lipsa persistenta a apetitului sau scaunele deschise la culoare ar trebui intotdeauna sa fie motive de ingrijorare.

Disconfortul persistent sau agravat, greata, varsaturile sau diareea trebuie, de asemenea, sa fie semne de avertizare.

Cauze si factori de risc

Ca si in cazul altor tipuri de cancer, cauzele cancerului pancreatic reprezinta un mister. Desi au fost identificati unii factori de risc, acestai nu pot oferi un tablou complet.

Cauzele cancerului pancreatic sunt inca necunoscute. Cancerul pancreatic se dezvolta atunci cand o celula pancreatica prezinta o leziune la nivelul ADN-ului care o determina sa se multiplice anormal.

O singura celula canceroasa creste si se divide rapid, devenind o tumora care nu respecta limitele naturale ale organismului. In final, celule canceroase pot calatori la distanta in organism (metastaze) prin sange sau sistemul limfatic.

Nu se stie exact cum apare procesul leziunii ADN-ului care duce la cancerul pancreatic. Analizarea cancerelor pancereatice obtinute prin interventie chirurgicala arata anumite mutatii care apar in aproape toate cazurile si altele care variaza la diferiti pacienti.

Unele dintre aceste mutatii se petrec aleator. Altele apar ca raspuns la comportamentul uman sau la experientele din mediu. Unele dintre ele pot fi mostenite. Cand se acumuleaza suficiente mutatii, o celula devine maligna si o tumora incepe sa creasca.

Factorii de risc ai cancerului pancreatic

Nimeni nu intelege deplin cauzele cancerului pancreatic, dar au fost identificati anumiti factori de risc pentru acest tip de cancer. Acesti factori de risc sunt prezenti mai frecvent la persoanele care dezvolta cancer pancreatic decat la populatia generala.

Exista factori de risc multipli pentru cancerul pancreatic, desi multi dintre ei sunt asociati de putin timp cuacesta. Multi dintre pacientii cu cancer pancreatic nu prezinta niciun factor de risc. Aproximativ 1 persoana din 76 va dezvolta cancer pancreatic. Acesta reprezinta media pentru acest tip de cancer.

Persoanele care prezinta factori de risc au un risc mai mare de a dezvolta cancer pancreatic decat cei din populatia generala:

- Factori genetici. 5 pana la 10% dintre pacientii cu cancer pancreatic au un membru in familie care are sau a avut cancer pancreatic. Mai multe gene diferite au fost asociate cu acest risc crescut, desi inca nu a fost identificata nici o gena a cancerului pancreatic;

- Diabetul. Pacientii cu diabet zaharat au un risc mai mare de a dezvolta cancer pancreatic. Exista totusi anumite controverse in acest caz, daca diabetul determina cancer pancreatic sau daca pancreasul incepe sa functioneze prost inainte de aparitia cancerului, determinand diabet;

- Fumatul. Fumatul de tigarete este un factori de risc cunoscut pentru aparitia cancerului pancreatic. Cu cat mai mult fumeaza o persoana, cu atat prezinta un risc mai mare de cancer pancreatic. La zece ani de la renuntarea la fumat, riscul devine la fel cu al persoanelor care nu au fumat niciodata;

- Obezitatea si inactivitatea. Intr-un studiu realizat pe asistente, cele care erau obeze (indexul de masa corporala mai mare de 30) aveau un risc mai mare de aparitie a cancerului pancreatic. Cele care faceau exercitiu fizic prezentau jumatate din riscul de cancer pancreatic, comparativ cu cele care nu faceau exercitiu fizic deloc;

- Dieta. Ceea ce mancam poate determina cancer pancreatic? O dieta bogata in grasimi si carne (in special carne afumata si procesata) a fost legata de aparitia cancerului pancreatic in unele studii.

O dieta sanatoasa, bogata in fructe si legume scade riscul de cancer pancreatic in alte studii. Totusi, exista si studii care sugereaza ca nu exista o legatura identificabila intre dieta si cancerul pancreatic;

- Licopenul si seleniul. Studiile au aratat un nivel scazut al acestor nutrienti la persoanele care dezvolta cancer pancreatic. Dar nu exista probe care sa arate cert ca un nivel scazut determina cancer pancreatic. Orice dieta care include carne slaba sau rosie si legume galbene ar trebui sa ofere cantitati adecvate de licopen si seleniu;

Eliminarea factorilor de risc pentru cancerul pancreatic nu vor determina risc zero pentru aceasta afectiune. Dar o dieta sanatoasa, mentinerea unei greutati corporale normale si exercitiile fizice frecvente vor imbunatati starea generala de sanatate si vor reduce riscurile pentru alte probleme de sanatate.

Detectarea precoce si diagnosticul pancerului pancreatic

De obicei cancerul pancreatic trece nedetectat pana la un stadiu avansat. Pana la momentul aparitiei simptomelor, diagnosticul de cancer pancreatic se pune relativ usor. Din pacate, la acest punct tratamentul curativ este rareori posibil. Scopul este detectarea si diagnosticarea precoce a cancerului.

Adenocarcinomul pancreatic reprezinta 95% dintre toate cancerele pancreatice.

Diagnosticarea cancerului pancreatic se petrece de obicei atunci cand pacientul experimenteaza saptamani sau luni de simptome. Frecvent, simptomele cancerului pancreatic include durere abdominala, pierdere ponderala si icter.

In fata acestor simptome, medicul incearca sa determine cauza lor, folosind mai multe instrumente:

- realizarea anamnezei medicale prin care medicul afla istoria bolii, cum ar fi momentul instalarii, natura si localizarea durerii, istoricul de fumator si prezenta altor probleme medicale;
- in timpul examinarii fizice, doctorul poate simti la palpare o masa la nivelul abdomenului, poate observa icterul sau pierderea ponderala;
- testele de laborator pot evidentia ca evacuarea bilei este blocata sau alte anormalitati.

Bazandu-se pe examinarea fizica, testele de laborator si descrierea simptomelor, medicul poate cere realizarea unor teste imagistice:

- computer tomograf: aparatul realizeaza mai multe radiografii, iar computerul le reconstruieste in imagini detaliate ale interiorului abdomenului. Aceasta analiza poate ajuta medicul sa stabileasca diagnosticul de cancer pancreatic;

- imagistica prin rezonanta magnetica: folosind unde magnetice, aparatul creeaza imagini detaliate ale abdomenului, in particular ale regiunii in care se gaseste pancreasul, ficatul si vezicula biliara;

- Ecografia: unde sonore neinvazive reflectate de organele abdominale creaza imagini, ce pot ajuta la stabilirea diagnosticului de cancer pancreatic;

- Tomografia prin emisie de pozitroni: glucoza radioactiva este injectata in sange si este absorgita de celulele canceroase.

Aceasta analiza poate ajuta la determinarea extinderii cancerului in organism. Daca studiile imagistice detecteaza o masa la nivelul pancreasului, este probabil diagnosticul de cancer pancreatic, dar nu este sigur. Doar biopsia – recoltarea de tesut de la nivelul tumorii – poate pune diagnosticul definitiv.

Biopsia poate fi realizata in mai multe moduri:

- Biopsia percutana pe ac: sub ghidare imagistica, un radiolog introduce un ac in masa tumorala, recoltand un fragment de tesut. Aceasta procedura mai poarta numele de aspiratie pe ac subtire;

- Colangiopancreatografia retrograda endoscopica: un tub flexibil cu o camera video minuscula si alte instrumente sunt introduse pe la nivelul gurii pana in intestinul subtire, langa pancreas. Endoscopic, zona poate fi vizualizata si, de asemenea, se poate recolta biopsia;

- Ecografia endoscopica: similara analizei anterioare, un endoscop este introdus pana in apropierea pancreasului. Masa tumorala este localizata cu ajutorul ecografului, iar tesutul este recoltat cu un ac atasat endoscopului;

- Laparoscopia este o procedura chirurgicala care foloseste mai multe incizii mici. Folosind laparoscopia, un chirurg poate obtine o portiune de tesut tumoral pentru biopsie si, de asemenea, poate determina daca s-a extins cancerul pancreatic. Totusi, laparoscopia are riscuri mai mari decat alte metode de recoltare a biopsiei;

Daca diagnosticul de cancer pancreatic pare foarte probabil, si tumora pare ca poate fi indepartata chirurgical, medicii pot recomanda interventia chirurgicala fara biopsie anterioara, aceasta fiind realizata ulterior.

Detectarea precoce a cancerului pancreatic

Tratarera cancerului pancreatic este dificila daca acesta este descoperit tarziu, asa cum se intampla de obicei. Cercetatorii cauta metode de detectare precoce, dar pana acum nici una nu s-a dovedit eficienta.

Aceste metode sunt:

- Teste de sange. Anumite substante, cum ar fi carcinomul carcioembrionic este crescut in cancerul pancreatic. Totusi, testele de sange nu permit o detectare precoce a cancerului pancreatic, deoarece aceste subtante nu sunt suficient de crescute pentru a fi detectate decat intr-un stadiu avansat;

- Ecografia endoscopica. Exista familii care au mai multi membrii afectati de cancerul pancreatic. Se considera ca pana la 10% dintre cancerele pancreatice au o baza genetica.

Exista studii in desfasurare despre eficacitatea folosirii ecografiei endoscopice pentru detectarea precoce a cancerului pancreatic in cazul acestor familii. Primele rezultate sunt promitatoare. Totusi, endoscopia este o procedura invaziva, deci este folosita doar pentru persoanele care un risc crescut pentru cancerul pancreatic.

Cancere pancreatice rare

Tumorile celulelor insulare apar la nivelul unui grup distins de celule producatoare de hormoni de la nivelul pancreasului. De obicei, tumorile celulelor insulare sunt benigne, nu canceroase. Ca si in cazul adenocarcinomului, cancerele celulelor insulare sunt in general diagnosticate prin imagistica si biopsie.

Tratament in functie de stadiu

Cel mai bun tratament pentru cancerul pancreatic se stabileste in functie de raspandirea acestuia, adica de stadiul sau. Stadiile cancerului pancreatic sunt usor de inteles.

Ce este mai dificil este determinarea acestuia fara a se recurge la chirurgie majora. In practica, medicii aleg tratamentul pentru cancerul pancreatic, bazandu-se pe studii imagistice si factori individuali.

- tratamentul bolii metastatice: (regimuri pe baza de gemcitabina sau gluorouracil/trialuri clinice);

- tratamentul paleativ (durere, obstructia biliara sau intestinala, malnutritie si depresie).

Stadiile cancerului pancreatic

Stadiul este un termen folosit in tratametul cancerului pentru a descrie extinderea bolii.

Stadiile cancerului pancreatic exista in parte pentru ghidarea tratamentului, dar si pentru clasificarea pacientilor pentru studiile clinice.

Stadiile cancerului pancreatic sunt:

1. Stadiul 0: fara extindere. Cancerul pancreatic este limitat doar la un singur strat de celule la nivelul pancreasului. In acest stadiu cancerul nu este vizibil prin imagistica si nici macar cu ochiul liber.

2. Stadiul I: crestere locala. Cancerul este limitat la pancreas, si are cel mult 2 cm in diametru (stadiul IA) sau este mai mare de 2 cm (stadiul IB)

3. Stadiul II: extindere locala. Cancerul pancreatic s-a extins dincolo de pancreas si/sau este prezent si in ganglionii limfatici zonali.

4. Stadiul III: extindere mai mare. Tumora s-a extins la vasele de sange majore din zona sau o cuprins nervii. Pana in acest stadiul cancerul nu poate fi identificat in alte organe.

5. Stadiul IV: extindere confirmata. Cancerul pancreatic este gasit si in organe aflate la distanta.

Determinarea stadiului cancerului pancreatic este deseori un lucru dificil. Testele imagistice ca tomografia computerizata sau imagistica prin rezonanta magnetica ofera unele informatii, dar pentru determinarea extinderii cancerului este, de obicei, nevoie de interventie chirurgicala.

Cum chirurgia prezinta riscuri, medicii trebuie sa determine mai intai daca tumora poate fi indepartata prin operatie (daca este rezecabila).

Atunci cancerul pancreatic este descris astfel:

- rezecabil: pe testele imagistice cancerul pancreatic nu s-a extins (sau cel putin nu prea departe), iar chirurgul considera ca tumora poate fi indepartata. Aproximativ 10% dintre cancerele pancretice sunt considerate rezecabile la momentul diagnosticului.

- cu extensie locala (nerezecabil): cancerul pancreatic a crescut in interiorul vaselor mari, astfel ca tumora nu poate fi indepartata in siguranta prin chirurgie.

- metastatic: cancerul pancreatic s-a extins si la alte organe, astfel incat chirurgia nu-l poate indeparta. In cazul in care cancerul pancreatic este rezecabil, interventia chirurgicala poate creste speranta de viata a pacientului si poate oferi o sansa mica de vindecare.

Tratarea cancerului rezecabil

Pacientii al caror cancer pancretic este considerat rezecabil pot suferi una dintre urmatoarele interventii chirurgicale:

- pancreatoduodenectomia: chirurgul indeparteaza capul pancreasului, parti din stomac si intestinul subtire, unii nodului limfatici, vezicula biliara si canalul biliar comun. Organele ramase sunt reconectate intr-un nou mod pentru a permite digestia. Aceasta procedura este foarte dificila.

Chirurgii si spitalele care au mai multa experienta cu aceasta procedura au cele mai bune rezultate.

In aproape jumatate din cazuri, odata ce chirurgul poate vedea in interiorul abdomenului, cancerul pancreatic care era considerat rezecabil se dovedeste a fi deja extins si din acest motiv devine nerezecabil. In aceste cazuri aceasta procedura nu va mai fi efectuata.

- Pancreatectomia distala; coada si/sau capul pancreasului sunt indepartate, dar capul pancreasului ramane pe loc. Aceasta interventie este mai putin folosita deoarece majoritatea tumorilor care apar in alt loc decat capul pancreasului sunt nerezecabile.

- Pancreatectomia totala: intregul pancreas este indepartat in timpul interventiei chirurgicale. Desi in trecut era considerata o interventie utila, astazi este realizata foarte rar.

Chimioterapia si/sau radioterapia pot fi folosite impreuna cu chirurgia pentru tratarea cancerului pancreatic rezecabil pentru:
- micsorarea tumorii inainte de operatie, crescand astfel sansele de rezectie reusita (terapie neoadjuvanta);
- prevenirea sau intarzierea reaparitiei cancerului pancreatic dupa interventia chirurgicala (terapie adjuvanta);

Chimioterapia include medicamente care circula prin tot corpul. Chimioterapia distruge atat celulele canceroase de la nivelul tumorii, cat si pe cele care s-au extins.

Ambele medicamente sunt administrate prin perfuzie intravenoasa. In cazul radioterapiei, un aparat produce particule de raze X cu energie inalta. Razele X penetreaza pielea si distrug celulele canceroase. Radioterapia este realizata in timpul unei serii de vizite la spital, de obicei pe o perioada de o saptamana.

Atat radioterapia cat si chimioterapia pot afecta celulele normale ale organismului. Efectele secundare pot fi greata, varsaturile, pierderea apetitului, scadere ponderala, si oboseala. Chimioterapia poate determina anemie severa si supresia sistemului imunitar. De obicei, simptomele se amelioreaza la cateva satamani dupa terminarea curei de radioterapie.

Tratamentul cancerului pancreatic cu extindere locala - nerezecabil

In cazul cancerului pancreatic cu extindere locala, chirurgul nu poate extirpa intraga tumora. De vreme ce este indepartata doar o parte a tumorii, este mai bine sa se foloseasca terapii nechirurgicale.

Tratamentul consta in chimioterapie cu sau fara radioterapie. Cele doua chimioterapice care pot fi folsite pot creste speranta de viata a pacientilor cu cancer pancreatic nerezecabil.

Tratarea cancerului pancreatic cu metastaza

In cazul cancerului pancreatic metastatic, chirurgia nu poate oferi o sanse de vindecare. Intrucat cancerul s-a extins la alte organe, radioterapia nu este nici ea de folos.

Chimioterapia cu gemcitabin este cel mai bun tratament disponibil pentru acest tip de cancer. Acest medicament ajuta la cresterea duratei de viata a pacientului si la reducerea simptomelor cancerului pancreatic, inclusiv a durerii.

Pentru cancerele metastatice care nu mai raspund la tratamentul cu gemcitabin, medicii pot incerca si alte chimiotarapice.

Tratament paliativ

Pe masura ce cancerul pancreatic progreseaza prima prioritate a tratamentului se poate schimba de la prelungirea vietii la ameliorarea simptomelor, in special a durerii.

Mai multe tratamente pot ajuta la protejarea de disconfortul dat de un cancer pancreatic in stadiu avansat:
- Proceduri de restabilire a tranzitului bilei pentru reducerea pruritului si a pierderii apetitului date de obstructia cailor biliare;
- Morfina si alte medicamente puternice pentru reducerea durerii;
- Antidepresivele si consilierea pot ajuta la reducerea simptmelor depresiei, care apare frecvent la pacientii cu cancer pencreatic in stadiu avansat.

Intrebari care pot fi adresate medicului

Un pacient care a fost diagnosticat cu adenocarcinom pancreatic ar trebui sa adreseze medicului urmatoarele intrebari:

- Unde este localizat cancerul?
- Cat de departe s-a extins cancerul?
- Ce optiuni de tratament exista?
- Care sunt scopurile tratamentului?
- Daca asteptarile terapiei nu sunt legate de vindecare, cand ar trebui luate in considerare ingrijirile paliative si ce ar trebui stiut despre aceste lucruri?
- Care sunt riscurile si efectele secundare ale tratamentului propus?
- Este pacientul eligibil pentru un trial clinic?


Citeste si despre:

Ereditatea si cancerul Factori de risc in dezvoltarea cancerului Insuficienta pancreatica Cancerul ovarian Pancreatita cronica (Inflamatia cronica a pancreasului) Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate 15 simptome de cancer ignorate de barbati Simptome obisnuite care pot semnala cancerul Sfaturi de nutritie pentru pacientii care sufera de cancer Chimioterapia Efectele secundare ale chimioterapiei