Vaccinul impotriva HPV scade riscul de cancer oral

Actualizat: 23 Septembrie 2021

HPV,cancerIn lume sunt aproximativ 25 de milioane de femei infectate cu Virusul Papiloma Uman (HPV). HPV este asociat cu cancerul orofaringian si poate fi asociat si cu anumite tipuri de tumori bucale maligne iar vaccinul impotriva acestui virus poate fi eficient si in reducerea riscului de aparitie a acestor tipuri de cancer.
Conform unui studiu recent, HPV care este agentul cauzal al cancerului cervical (genital), este implicat siin etiologia cancerelor orale si orofaringiene.
Pana in prezent au fost descoperite mai multe de 100 de tulpini ale HPV care s-a dovedit ca pot cauza afectiuni benigne sau maligne, altele decat cele de la nivelul cavitatii bucale. Anual circa 30.000 de noi cazuri de cancer oral si orofaringian sunt depistate. Cercetatorii analizeaza posibilitatea ca aceste tipuri de cancer sa fie reduse prin vaccinarea femeilor din zonele cu raspandire larga a HPV insa sunt necesare investigatii ulterioare aprofundate pentru a putea confirma aceasta ipoteza.


Citeste si despre:

Dr. Eugen CANE, medic primar obstetrica-ginecologie, ne vorbeste despre cancerul de col uterin si rezultatele PAP Restabilim parul fara substante chimice si siliconi: la ce produs ar trebui sa se acorde atentie? Solutii naturale pentru hipotiroidism Cum previi candidoza: 10 sfaturi de care sa tii cont Lista cu vaccinurile obligatorii si optionale Boli cu transmitere sexuala