Vaccinul impotriva HPV scade riscul de cancer oral

Actualizat: 15 Iunie 2021

HPV,cancerIn lume sunt aproximativ 25 de milioane de femei infectate cu Virusul Papiloma Uman (HPV). HPV este asociat cu cancerul orofaringian si poate fi asociat si cu anumite tipuri de tumori bucale maligne iar vaccinul impotriva acestui virus poate fi eficient si in reducerea riscului de aparitie a acestor tipuri de cancer.
Conform unui studiu recent, HPV care este agentul cauzal al cancerului cervical (genital), este implicat siin etiologia cancerelor orale si orofaringiene.
Pana in prezent au fost descoperite mai multe de 100 de tulpini ale HPV care s-a dovedit ca pot cauza afectiuni benigne sau maligne, altele decat cele de la nivelul cavitatii bucale. Anual circa 30.000 de noi cazuri de cancer oral si orofaringian sunt depistate. Cercetatorii analizeaza posibilitatea ca aceste tipuri de cancer sa fie reduse prin vaccinarea femeilor din zonele cu raspandire larga a HPV insa sunt necesare investigatii ulterioare aprofundate pentru a putea confirma aceasta ipoteza.


Citeste si despre:

Lista cu vaccinurile obligatorii si optionale Melanomul - tumora agresiva care, depistata la timp, poate fi invinsa! Terapii naturale din plante pentru „sanatate curata” Tratamentul minim invaziv al ocluziilor coronariene cronice totale, disponibil la centrele ARES din tara Boli cu transmitere sexuala